Augusti...sommarens sista månad!

Måndag 4 september
 
 
Sommaren lider mot sitt slut, men som flugfiskare är det starten av en ny period...hösten, som är den mest intressanta i mitt tycke. Framförallt när vi kommer in i september månad! Augusti har varit ganska lugn för min del, vad det gäller flugfisket då annat fått prioriteras som egen hälsa och familjen. Dock har det funnits enstaka tillfällen uti strömmen eller det stilla vattnet...med viss guldkant!
 
Flugbinderiet är ju inte direkt så intensivt mitt under flugfiskesäsongen, dock har det blivit en och annan kreation som fylla sin plats i någon av askarna, och då framförallt för Laxfisket som jag har lagt lite mer fokus på i slutet av augusti, som tradition som tidigare och ut i september månad, innan laxen påbörjar sin lek under senhösten/tidiga vintern.
 
Det klassiska tilltalar mig, så en passande outfit för det lätta flugfisket kommer väl till sitt rätta...
 
Under tre tillfällen besökte jag den närbelägna Klarälven med bland annat Lax och öring. Av dessa tre tillfällen fick jag Lax de två första besöken, och det tredje tillfället tappade jag en....ganska bra statistik ändå!
 
Så då det var mulet och regn i luften valde jag en mörkare laxfluga som jag bundit kvällen innan jag skulle ut vid förtsa tillfället, redan vid första "rundan" nöp en lax i flugan, bestämt och hårt...
 
 
...kanske inte Världens största, men väl en skön känsla i kropp och knopp! Den var 63cm, och stark ändå.
 
Några dagar senare kunde jag inte hålla mig längre, så det blev ytterligare en tur tillbaka till strömmen...
 
 
...och denna gång med något bättre väder och varmare, så då valde jag en av mina egenbundna Silver grey på enkelkrok...
 
 
...även denna gång tog en Klarälvslax flugan hårt, och gjorde tre rejäla luftsprång, kroken satt såpass bra i mungipan att den ej lossnade vid dessa hoppen...Laxen var 67cm. Vid det tredje besöket två dagar senare, var det riktigt gråmulet och regn i luften...denna dag hade jag en Lax som nöp försiktigt i flugan, men släppte, så är det "Easy come, and Easy go!" Men det kommer mer försök under september, samt oktober innan det fisket är över för denna säsong.
 
 
Det har även blivit några besök till mindre vatten med öring/röding samt regnbågsöring...landinsekter har varit gångbart men känsligt...lite utmanande dock!
 
 
Laxen är ju det mest spännande inslaget i mitt flugfiske tycker jag, med den kraft som laxen ger i drillningen är svår att konkurera med, framförallt större individer!
 
 
Nu när hösten kommer så blir det lite mer tid vid flugbindarstädet, inför kommande visningar på diverse arrangemang, mer om det framöver!...
 
 
Ha en god fortsatt flugfiskesäsong!
 
 
Med vänliga hälsningar
 
 
 
Peter Scheffler
Flugfiskare & Flugbindare
 

RSS 2.0