Norge inspirerar!

Fredag 31 mars
 
 
 
Förutom harr och öringfisket i Norge, finns det enormt vackra sträckor för Laxfisket också, och det är dags att göra något besök till ett sådant vatten i sommar. Så vad kan inte vara mer passande än att binda upp en serie av Laxflugor för det flugfisket!
 
 
 
Börjar med ett välkänt klassiskt namn på en sådan laxfluga....
 
 
...nämligen Green Highlander på en Partridge "Patriot" Salmon Up-Eye double i storlek.
 
 
 
Önskar er en trevlig helg!
 
 
 
 
 
Peter Scheffler
 

Splitcane och nya laxflugor!

Söndag 26 mars 
 
 
Har fått en "Nystart" i mitt flugbindande samt det kommande flugfiskande, känns som en ny "era" för mig. Jag fick känna på flugfisket med splitcanespö ordentligt för drygt en vecka sedan, och nu är det kört! Så mitt beslut är fattat, att byta ut kolfiberspön till splitcanespön istället!
 
Mitt nya lättare flugfiskespö av splitcane(bambu) med den kända taperingen Leonard...
 
 
 
...vackert hantverk detta!
 
I väntan på ett enhands laxfiske spö, även det ett splitcanespö(bambu) så har jag hunnit binda upp lite laxflugor på enkelkrok i storlek 7, med mönster som bland annat Mickey Finn, egen design av favorit som jag använder under det tidiga vårfisket i humusfärgat vatten, Garry Dog samt Silver Grey...och givetvis i en vacker fanér ask gjord av "Aska-Lasse". denna ask var dessutom djupare än de askar han normalt tillverkar, så det passade bra för mina mindre laxflugor på krok.
 
 
 
Med vänlig hälsningar!
 
 
 
 
Peter Scheffler
Flugbindare & Flugfiskare

Mässhelg och flugfiske!

Söndag 26 mars
 
 
Efter en veckas återspegling av förra helgens Sportfiskemässa i Jönköping, har jag nu "Landat" med planering för kommande flugfiskesäsongen.
 
Sportfiskemässan inleddes med flugfiske i Baltaks strömmande vatten för de av oss flugbindare som ett samkväm.
 
Märktes att våren är på gång nu....med bland annat snödroppar som hade sökt sig upp ur jorden för att få lite ljus och solenergi... 
 
...utöver fisket blev det en gemensam lunch över öppen eld, det värmde gott i kroppen då det var lite kylslaget i den tidiga vårluften.
 
Efter att jag tappat tre fiskar på förmiddagen, så spräcktes nollan under eftermiddagen....härlig känsla att få landa årets första fisk i form av en regnbågsöring, och framförallt med mitt nya flugspö, ett splitcanespö....det var "känsla" det!...
 
 
...det blev även en andra regnbågsöring senare, så jag även då fick känna på splitcanespöt in action, något helt annat i jämförelse med ett kolfiberspö! Så från och med nu blir det BARA canespön för min del, förutom på kusten!
 
Väl på självaste sportfiskemässan satt vi flugbindare tillsammans utmed "Flugbindargatan" och band, och presenterade våra flugor för allmänheten, och många nyfikna frågor blev det, intressanta diskutioner, samt nya erfarenheter med bindtips och hantering av bindmaterial.
 
Här följer en presentaion av oss som var med på flugbindargatan:
 
Från Norge, Espen Eilertsen...
 
 
 
...från England, Steve Cooper...
 
 
 
...från Norge, Long Nguyen....grym på att binda traditionella klassiska laxflugor(förmodligen den bästa jag har sett!)....
 
 
 
...från Italien, men bosatt på Irland, Enrico Fantasia...
 
 
 
...från Serbien, Nenad Stojkovic...
 
 
 
....från Frankrike, David Gourong...
 
 
 
...från Sverige, David Stenström...
 
 
 
...från Sverige, Peder Wigdell...
 
 
 
...från Sverige, Thomas Roos...
 
 
 
...från Sverige, Ted Sommerlind...
 
 
 
...från Holland, Andre Miegies...
 
 
 
....från Holland, Johan Put(höger)...bild lånad av Alexander Gullstrand
 
 
 
...från Sverige, Martin Ångnell...
 
 
 
...från Sverige, Andreas Andersson...
 
 
 
...från Norge, Jon Strand....
 
 
 
...från Sverige, Per Johansson...med sina fantastiska klassiska speyflugor för lax!
 
 
 
...från Sverige, Niklas Dahlin(Generalen för oss flugbindare)  ;0)
 
 
...från Halland, men bosatt i Värmland, jag...
 
 
 
...en av de som låg bakom allt iordningställande av tex flugbindargatan, vännen Jerry som jag även fått möjlighet att fiska med i Stavreströmmen, Jämtland...
 
 
 
...från Sverige, Ulf Hagström(till höger), vi var några ur flugbindartruppen som fick hålla i workshop för besökare på sportfiskemässan...
 
 
 
...här med Stefan Larsson(mitten)...
 
 
 
...från Frankrike, men numera Svensk och ett stort etablerat namn inom flugbindning, Marc Petijean!
 
 
 
...Christer Holmberg i fronten för Flugfiske i Nordens monter, i bakgrunden Alexander Gullstrand(vänster) och Svanthe Harström(höger)...goda vänner alle sammans!
 
 
 
Jag hade inte tid att ta bilder på alla de utställarna som var på plats i Elmias stora mässhallar, utan lade mest fokus på oss flugbindare, som i sig är som en enda stor familj....ett riktigt gott gäng!
 
Vill rikta ett STORT TACK till Niklas Dahlin som bjöd in mig, samt Huckis, Alexander, Jerry som jag antar var de som snickrade ihop flugbindargatan, har jag glömt någon ber jag om ursäkt för det. Samt flugbindarna, och alla ni andra som var på plats dessa dagar. 
 
Allra minst gänget ur Mälardalens canebyggare som bidrog med mycket tips kring splitcanespön!
 
Påfylld med ny energi och inspiration tar vi alla emot den nya flugfiskesäsongen!
 
 
Väl mött vänner!
 
 
Peter Scheffler

Fortsatt flugbindning!

Fredag 10 mars
 
 
Sedan två veckor nu har det blivit fler tillfällen vid flugbindarstädet, nya fräscha flugor i mina flugaskar, och några utställarflugor. Fick en rejäl inspirations injektion efter framförallt senaste flugfiskemässan!
 
Förutom tidigare nämnda varianter på Laxflugor kommer även den stora display boxen åter fyllas med mina Sandräkor, som jag har valt att kalla dem....
 
...dessa i rosa bland annat, men det blir även vita med inslag av pearl samt de ordinarie sandfärgade.
 
 
Har även "Klämt" in en serie av nattslände imitationer för framförallt torrfluge fisket...
 
..här en större mörkbrun variant av Streaking Caddis med äggsäck i stl 10 på en klinkhamer krok från Partridge. 
 
Har noterat under mina resor till olika vatten att nattsländor som lägger sina ägg i vattnet, med ändan som nattsländan "Dippar" i vattnet, det gäller även dagsländor, så varför inte efterlikna detta då med en grönaktig punkt i stjärten?! Mitt analytiska jag tycker att detta har varit effektivt, när flugorna driftat nerför strömmen till den ståndplats där harren eller öringen stått och väntat på något ätbart. Att inte bara "Slänga ut flugan", utan i första läget "läsa av" vattnet innan det fiskas. Utläsa små blygsamma vakringar, eller där fisken gör ett ordentligt luftsprång, och ibland bara en "Gungning" precis under vattenytan som får vattnet att häva sig uppåt något.
 
Oavsett vilket, så är det en spännande tid vi går till mötes, vare sig det gäller sökandet efter lax, havsöring, öring, harr, röding m.m. Efter en låååång längtan så är vi snart där! Tighta linor på er!
 
Vill passa på att nämna att jag kommer finnas på Sportfiskemässani Jönköping 17-19/3 som en av de inbjudna flugbindarna på "Flugbindargatan"(se länken nedan!).....Välkommen!
 
 
 
http://www.easyfairs.com/sv/sportfiskemaessan-2017/sportfiskemaessan-2017/om-sportfiskemaessan/flugbindargatan/
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0