Ett flugbindarstäd med klass!

Måndag 28 september
 
 
 
Så ÄNTLIGEN!....har jag kommit över ett flugbindarstäd som håller, med absolut bästa kvalitet...ett Regal...
 
...det kommer bara att bli ännu mer inspirerande att binda nya flugor den kommande framtiden, och många, många år framöver, så länge motoriken och synen tillåter det! ;0)
 
Fick ett erbjudande som jag inte kunna säga nej till, Tack vare min nära vän Tomas, jag kommer vårda detta ömt...och kanske, de kommande flugorna kan bli bättre?...vi får se! ;0)
 
Ett proffs-städ är ju bara ett måste nu, eftersom jag binder såpass mycket till mig och till andra. Det är ju snart högsäsong för flugbindningen! det är mellan november och till och med maj som jag binder som mest, allt från streamers till nymfer, våtflugor, torrflugor, kustflugor, laxflugor på krok och tub, semirealistiska flugor, fjällflugor och en och annan gäddfluga. Så det blir mycket krok sitter fastklämda i ett flugbindarstäd, från krokstorlek 22 till 2/0, vanligast är mellanregistret av krokar. 
 
Har fler grejer på gång, och håller i dagsläget på att designa upp verkstygsställ samt ett flugstativ med hjälp av en av Sveriges duktigaste hantverkare...men det återkommer jag till när det är färdigt!
 
Ni som har träffat mig på de olika mässorna när jag har bundit flugor och sett mig i halvlångt hår i en beige Simmskeps kommer se en annan "Image" framöver....  ;0)
Så då kommer mina flugor visas upp på ett annat sätt, med en annan "Scen" och tema, tills dess....
 
 
Ha det så gott vänner!
 
 
Mvh
 
 
 
Peter Scheffler
 
Bild: Christer Holmberg, tagen från förra veckans release-party då den nya flugbindarboken släpptes..."MADE IN SWEDEN - Möt 12-flugbindare och deras 24 flugor"
 

Avslutar denna helgen!

Söndag 27 september
 
 
Tog en tur inom lokala PT-tjärnen för att koppla av lite, valde att presentera en griffiths gnat och en busen i stl 16, om vartannat...
 
Första hugget kom på griffiths gnat medan det var någotsånär ljust, men fisken släppte. Fortsatte att fiska med samma fluga men inget hände, så då fick det bli ett flugbyte till en busen även den i stl 16, en försiktig plog kom emot flugan och drog ner busen i en våg...
 
...det visade sig vara en stark rackare som visade sin styrka för mig, en kampvillig regnbåge som inte ville ge sig i första taget, med rejäla utras och spöböj ett antal gånger ville den utmana mig...och det gjorde den med råge! Tackade för kvällens fiskeupplevelse och lät bågen återgå till sitt rätta element, så att någon annan får uppleva detta med och kanske fler därefter.
 
Hade bara en stund på mig, men det räckte för att avsluta helgen i flugfiskets tecken på ett fint sätt.
 
Önskar er alla trevlig ny vecka, med nya utmaningar!
 
 
Hälsningar
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 
 
 

Jakt och Fiskemässa i Örebro!

Söndag 27 september
 
 
 
Under lördagen den 26 september spenderade jag min tid till att binda flugor på Örebros Jakt och fiskemässa tillsammans med flugbindarkollegorna...
 
 
 
....Tomas Johansson och Mathias Åberg, båda mycket duktiga flugbindare.
 
Det mesta mellan jakt och fiske, bland annat...Mälardalens Canebyggare med sina fantastiska fina splitcanespön(...passade på att testa några!), Harrkungens Fiske var där med så det blev några ord där angående framtida - "Saker" + många många fler aktörer, främst inom jakt. En ny mässa som kan bli större i framtiden.
 
Få se vad resten av hösten har att bjuda på i Flugfiskets/flugbindars tecken!...
 
 
Ha en fortsatt trevlig höst vänner!
 
Mvh
 
 
Peter Scheffler

Händelserik weekend!

Söndag 27 september
 
 
Under denna vecka, torsdagen den 24 september offentliggjordes den nya Flugbindarboken som Flugfiske i Norden lanserade under denna kvälls releaseparty i Uppsala!
 
Sedan 2014 har denna bok jobbats mellan redaktionen på FIN tillsammans med 12 stycken Svenska flugbindare. Boken preseneterar inte endast bindbeskrivningar av flugor, utan även av personerna bakom dessa flugor. Där läsaren få en mer personlighet av dessa flugor, hur de kom till från början, samt vilka material som har valts till dessa flugor. Där finns även en upplevelseskildring om flugbindarens häftigaste fångst kring dessa flugor.
 
Boken är ett MÅSTE för dig som har flugfisket kärt till sitt hjärta...
 
...de som var med under releasepartyt i torsdags fick möjlighet att få boken signerad av de flugbindare som var på plats!
 
Inledningen i boken håller en av Sveriges mest meriterade flugfiskeprofiler ett förord, ingen mindre än Lennart Bergqvist...
 
...samt väletablerade flugbindare till ganska nya talanger...
 
 
...Niklas Dahlin...
 
 
...Daniel Smith...
 
 
...Markus Hoffman...
 
 
...ett flertal fantastiska flugfiskebilder tagna av Svanthe Grundström Flugfiske i Nordens fotograf, här med Jörgen i "kanalen" i Stavreströmmen/Gimån...
 
...gurun och Sveriges stora etablerade flugfiske profil - Lars-Åke Olsson...
 
 
...Johan Sterner...
 
 
...Leif "Holken" Johansson...
 
 
...Ulf Börjesson...
 
 
...Martin Ågnell...
 
 
...Ulf Hagström...
 
 
...Niklaus Bauer...
 
 
...och...Hmmm, jag...Peter Scheffler...
 
 
...Erik Orre...
 
...jag gör ingen djupare presentation av oss som är med i boken utan ni läsare får själva ta del av resterande innehåll ur boken, om oss som personer, om våra två utvalda flugor för denna bok, samt våra fiskeupplevelser.
 
Jag vill rikta ett STORT TACK till FIN´s redaktion: Lasse, Svanthe som har stått för layout/textredigering/bilder, samt Niklas som har varit med att välja ut dessa flugbindare, William Faulds Moberg som är en duktig frontpersonlighet till att marknadsföra boken, samt alla andra som har varit en del i att få ihop detta resultat....
...i slutet beskrivs idén hur denna bok kom till av Lasse Hallberg, redaktör för Flugfiske i Norden.
 
Tack för att jag blev en av de utvalda, känns MYCKET privilegiat, och jag känner en ENORM ära till att få vara med i boken - "MADE IN SWEDEN, Möt 12-flugbindare"!
 
 
Väl mött vänner!
 
 
 
Peter Scheffler

Enkelt = effektivt!

Onsdag 23 september
 
 
Tänkte bryta min flugbindarreportoar....idag, med att binda några streamers som varit gångbara vid denna tiden på året för "Bågar"....
 
...orange är alltid användbart när vattentempen börjar sjunka, och svart runt skymning....
 
 
...kanske inte det mest kreativa, men effektiv fiskandes nära botten, har lagt in några tunna strån av rostfärgad flash i stjärtdelen....samt med en guldskalle inbunden omvänt på kroken för att inte kroken skall fastna i botten så lätt mot något. För denna använder jag mig av krokstorlek 10, flugan fiskas hem ganska långsamt med ett kort stopp.
 
Idag under flugbindningen så hände det som inte får hända....flugbindarstädet gick sönder! Väl att jag har något gammalt liggandes bland gömmorna, kanske dags att se om ett riktigt kvalitetsstäd....NU!
 
Kom gärna med förslag till olika städ ni kan rekommendera till mig!...
 
 
 
Ha det så gott!
 
 
 
 
Peter
 
 
 

Frluftsdag X2!

Tisdag 22 september
 
 
 
Passar på att vara riktigt aktiv ute bland djur och natur med dottern, är pappaledig denna veckan också, sista veckan innan jag börjar jobba igen, så kvalitetstid med dottern ges till fullo!
 
Idag blev det en tur inom Karlstads stadspark bland gamla timrade byggnader, lekparker, djur och naturrum med utställning om den Svenska naturen, mycket spännande för en liten tjej...
 
...en hel del av de gamla timrade byggnaderna är flyttade från olika delar av Värmland och ihopmonterade i parken...
 
 
...getterna var lite läskiga till en början, men det löste sig efter ett tag...
 
 
...tupp och höns höll dottern i sällskap...
 
 
...kaninerna var populära...
 
 
...papegojor som kunde prata var en höjdare...
 
 
...jag som flugbindare hade bara en sak i tanke när vi såg dessa illrar! ;0) ...
 
 
...olika typer av får fanns att beskåda med...frågan är om man "får" klappa dem med?...  ;0)
 
 
....ankor och änder vilade sig vid karpdammen...
 
...en intensiv morgon med många intryck för lilltjejen, så vid lunch vart en "Kronblommare" för både dotter och mig!
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ett kvällspass med "Egentid"!...
 
Kom iväg själv efter middagen, snabbt iväg då mörkret lägger sig snabbt nu....
 
...och skönt var väll dé....änna! Få se vad veckan bjuder på för övrigt!?.....
 
 
Ha det gott!
 
 
 
Peter
 

Familjen på vandring!

Söndag 20 september
 
 
 
Efter att ha längtat till att komma ut en heldag till en plats utan ljud av vare sig bilar, tåg eller annat som bryter tystnaden, så gjorde vi slag i saken denna söndag.
 
Inom snabbt till matbutik och proviantera, samt komplettera ryggsäcken och vagnen med det som fattades, och som kan höja trivselfaktorn ytterligare med kära och naturen omgärdat om oss under de ca 5-timmar vi var ute denna dag.
 
Destinationen blev Jäverön, med bilfärja över så var det som att komma till ett andrum från stan-bilar-folk-reklamskyltar m.m....tills vi nådde denna skylt väl på ön!...
 
...Hmmmm???.....
 
Det blev inte så som skylten varnade oss om, utan väldigt mycket bättre...
 
...långt från tätbebygda villaområden, city etc...
 
 
...en och annan svamp visade sig mellan blåbärssnår och kottar...
 
 
...lingon lyste upp mot allt det som fortfarande är grönt...
 
....väl efter efter lång stunds "Hajkande" med en ivrig liten dotter som upptäkt något nytt bakom nästa krön, så had jag och min kära börjat känna oss lite "Sultna", så det blev ett stopp i en glänta där solen värmde upp platsen skönt...
 
...så tid för vila och intag av ny energi...
 
 
...och tid för lite kreativitet...en hund eller en häst?...
 
 
...mellan mumsbitarna kom en och annan efterlängtad kram också...
 
 
...allltmedan min kära tog en tupplur passade min dotter och jag på att samla in blåbär som efterrätt...
 
 
..."Båååbäää....Båååbääää!!!"....
 
Upptäckter gjordes på tillbakavägen...
 
...en liten snok drog snabbt ihop sig när vi närmade oss, dottern stog och gömde sig bakom mig och med stora ögon iaktog dess beteende...
 
...en stund senare...
 
...så slingrade sig en kopparödla över gruset, och tur var väll det annars hade den smält in i naturen som en pinne...
 
 
...dé é änna gött med natur, samt uppladde med ny energi...
 
 
...en bit uppför vägen stog ett rådjur och iaktog oss på avstånd...
 
 
...finns fina platser på denna ö, väl förberedda med toaletter, vindskydd, grillplatser, utsiktsplats, badplatser m.m....
 
...första intrycket var en varningsskylt när vi anlände...
 
...så även när vi skulle lämna ön! ;0)
 
 
Härlig söndag med familjen med lätt packning under ca fem timmars vandring, måltid, fika, upptäckande, och återhämtning...se vad som väntar nästa tur!....
 
 
Ha en fortsatt skön söndag!
 
 
 
Peter med familj.
 
 
 
 

Kort visit, inleder helgen!

Fredag 18 september
 
 
Efter ett snabbt besök till det lokala vattnet för att göra en tillsyn, så landades ett par öringar, trots att vädergudarna spelade spratt med både mig och flugan...
 
....öring 1 tog ytterst försiktigt, knappt märkbart....just när tankarna for åt ett annat håll...
 
 
...öring 2 var det inte mycket väsen i heller, såg bara att linan sträcktes ut ytterst försiktigt...allt medan vindarna spelade på vattenytan. Dock tog båda öringarna på 3:e presentationen, kort och intensivt....men härligt ändå att inleda helgen med dessa två blygsamma "Prickiga".
 
 
Ha en trevlig helg vänner!
 
P.s: i höst är det Tweed-tema som gäller! ;0)
 
 
 
 
 
 
 

Färgglada kreationer på färja!

Fredag 18 september
 
 
För er som brinner för flugbindning så kommer här en utmaning...

Kolla in det här, ni som är sugna både på kryssning och lite kul flugbindning!!!

AOF och Flyfish Europe arrangerar tävling i kreattiv flugbindning på Fiskekryssningen. Glada amatörer såväl som proffs är välkomna. Glädje, uppfinningsrikedom och klurighet premieras, även om gäddflugan naturligtvis måste vara fiskbar.
Tävlingen går till så här: Deltagarna får en kort stund på sig att välja material. Ingen vet i förväg vad som finns att välja på. Sedan har man en timme på sig att inför mässbesökarna binda en sådan snygg, nyskapande och fiskfångande gäddfluga som möjligt.
På spel står flugbindningsmaterial till ett värde av 6000 kronor.
Vinnaren utses av en jury.

Tävlingen äger rum kl. 14.30-15.30 lördagen 7 nov på Fiskekrysssningen.
Anmäl dig på Fiskekryssningen.se/workshops

Bild: Johan Klingberg
 
 
....detta får ni inte missa så anmäl er!
 
 

 

 


Ett paket anlände idag!

Måndag 14 september
 
 
Idag kom det kompletterade paketet, med UV-lim....och inte en dag försent då det återstående jag hade började sina, trots att det är drygt så går det åt en del....
 
...UV-lim med olika densiteter, från flexibelt till stenhårt. Efter att ha klabbat med 2-komponents epoxi, så fick jag möjlighet att prova detta istället för två år sedan....och det gick hem, DIREKT! Hade även provat ett UV-lim för tre år sedan under en av de stora mässorna som en kollega gav till mig, men det ville inte riktigt härda utan hade en klibbig yta som gjorde att när man tog på flugan så mattades finshen ut direkt. Så med DEER CREEK´s uv-lim är det snabbt och enkelt att använda, och uv-limmet behåller sin finish, samt att det inte gulnar efter ett tag som epoxi gör.
 
Nu finns det ett "Lager" till kommande flugor, från små till stora med olika egenskaper....som tar fisk!  ;0)
 
 
P.s: jag kommer sitta som "Limmad" vid flugbindarstädet framöver nu! ;0)
 
 
Ha en god vecka vänner!
 
 
Peter Scheffler
 
 

Tid för fiske!

Söndag 13 september
 
 
Fick en heldag denna söndag, så bort från från stan...ca 65km norr om Karlstad. Blåste och regnet hängde i luften, men som man säger...."Det finns bara dåliga kläder..."....
 
Såg fisken vaka mellan vindbyarna, och försiktiga vak....Hmmm?...Det får bli smått, något nära ytan, som får ligga och vänta in jägaren...griffits gnat i storlek 14...lägg ut, och vänta, och vänta...."Sssssssslllluuuuurrrrrp!"...
 
...de tog som bara den, den ena efter den andra. Gott när man knäcker koden för vad det är för fluga som gäller för dagen, idag var det ett rätt val.
 
så nu ligger axlarna rätt på plats, fram tills nästa tur, vilket vatten det nu blir....jag har lite förslag inför kommande helg men det får vi se då! ;0)
 
 
Ha en trevlig vecka!
 
 
Mvh
 
 
Peter Scheffler
 

Nybundna Sandräkor inför nästa mässa!

Fredag 11 september
 
 
 
Inför kommande Jakt & Fiskemässa i Örebro håller jag på med att förbereda mig med att buínda upp en Armé av nybundna flugor....med bla sandräkan...
 
 
...blir kul att få komma ut på "Fältet" igen, denna gång med flugbindande vännerna Tomas Johansson och Mathias Åberg.
 
Så vi ses på...
 
 
http://orebrotravet.se/evenemang/massor/item/826-orebro-game-fair
 
 
Blir väll ett och annat besök till vatten innan dess...  ;0)
 
 
Ha en trevlig helg vänner!
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 

Nya antenner till Sandräkorna!

Fredag 11 september
 
 
Flugbindarmaterial till min Sandräka börjar sina, med bla antenner som jag gör av vildsvinsborst sedan vännen Ulf Brandin introducerade detta för mig under en av mässorna, så häromdagen kom paketet...
 
...innehållande orange samt blekt vildsvinsborst, Hmmmm....eller är de så till färgen i det vilda? 
 
 
 
...så nu blir det fler Sandräkor, en HEL Armé!!!
 
 
Hälsningar
 
 
Peter
 
 

Från välanvänt, till nytt!

Torsdag 10 september
 
 
Så var det dags, att införskaffa nya och HELA vadarkängor...
 
...tackar de gamla vadarkängorna för lång och trogen tjänst...
 
 
...och välkomnar de Nya in i de kommande flugfiskeäventyren framöver!
 
 
 
Ses!
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 

Vackra askar!

Torsdag 3 september
 
 
De underbara flugaskar samt displayboxen från Ask-Lasse är fantastiska hantverk, tillverkade i finaste fanér och detaljrika med gångjärn och låsmekanism.
 
Ask-Lasse har fullt upp med sina beställningar, och inte bara till flugfiskare i vårt avlånga land, utan även andra länder som bla USA. Jag är inte förvånad för de är helt underbara, jag hade tänkt mig fler askar som täcker upp mitt behov av flugor för olika arter, men....det är inte lätt att få tag i fler då kön är lång av de eftertraktade askarna.
 
Eftersom jag binder på olika mässor, stora som små så har jag saknat en större displaybox som är täckt med ett "Fönster", så att inte ovarsamma händer flockar för hårt på flugorna som skall visas upp. Vem är inte bäst till att diskutera detta med om inte Ask -Lasse, som har tagit fram denna box.
 
Då det finns ett personligt behov på boxen och med särskilt önskemål på avstånden på "slitsarna" som flugorna skall fästas på så fick jag fästa slitsarna själv till egen passning...
 
...blev lite pyssel med detta sent igår kväll, när dottern väl hade somnat...
 
 
...måtta, klippa och fästa...
 
 
...blev nöjd med resultatet...
 
 
...det kommer bli fint, samt underlätta packningen när jag skall iväg på olika arrangemang som flugbindare...
 
 
...detta är bara ett axplock av Ask-Lasses fina hantverk!
 
 
Tills nästa inlägg, ha det gott vänner!
 
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 

Inför kommande mässor!

Tisdag 1 september
 
 
Är föräldrarledig under september månad nu, så mellan lek och stoj, matlagning, blöjbyten så finns det lite tid över när dottern har sin "Power-nap" samt somnar för kvällen...till att binda upp flugor, min Sandräka finns det aldrig för lite av, så den binder jag upp i mängder nu inför kommande mässor, work-shops etc...
 
...en havsöringsfluga som skall ingå i asken för Västkust/Sydkustflugfiisket!....
 
 
...passade även på att binda upp en sandräkeimitation på en ......SÄKERHETSNÅL, som får agera som brosch till min Simms/AlltomFlugfiske skjorta, kan bli representativt för kommande flugfiske/flugbindararrangemang! ;0)
 
 

Vi hörs åter vänner!
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 

RSS 2.0