Avslut på november!

Söndag 29 november
 
 
Bundit uppett "Lager" av kustflugor inför säsongen 2016, vilket passar gott nu i höstmörkret, att kunna spendera mycket tid vid flugbindarstudion, och låta tankarna drifta iväg mot nya mål samt destinationer i väntan på att en ny flugfiskesäsong står vid ens .....vadarkänger!
 
 
"Fiskeimitationen Nr 1"...allroundflugan som täcker hela säsongen...
 
 
..."Sandräkan", min favorit Nr 1 av mina kustflugor, som jag binder i sandfärgat och vit/transparent...
 
 
..."Pungräkan/Mysis"...ett bra val när havsöringen är lite "Kinkig" under vissa perioder längre fram under säsongen...
 
 
...."Borstmasken"...är het när havsöringen selektivt jagar borstmaskar i början av april månad, jag binder denna även i en blå/grön nyans som skall efterlikna hanarna som kan bli riktigt långa 12 - 15cm!...
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
"Dining & Flytying"
 
 
Denna helg så blev det premiär i "Dining & Flytying"...med första start i vårt hem, med vänner och familj, ett trevligt inslag i höstrusket med god mat, dryck och givetvis flugbindning...tankarna går redan åt nästa arrangemang, återkommer om datum!
 
...anrättning denna träff blev en egenhändig fisksoppa med "Sting" toppad med Creme Fraiche, hårdbröd och ädelostar samt dryck...."Sssssssllluuurrrppp!"...
 
 
...innehöll bla färska räkor, torsk, lax, porteröl, saffran, rotfrukter, dill, sambal oelek, tomatpuré m.m....m.m...
 
 
...full fokus för flugbindning  = F.F.F.F.
 
 
Återkommer om detta arrangemang, för er som vill?...  ;0)
 
 
Ha en fortsatt trevlig helg vänner!
 
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 
 

Kvällens fluga!

Onsdag 11 november
 
 
 
En stunds avkoppling vid flugbindarstädet med diverse flugbindarmaterial och tillhörande verktyg....
 
 
...denna gång en välkänd Laxfluga...Ally´s Shrimp, bunden på en KAMASAN Low Water Salmon Double i storlek 6. Har dessutom kompletterat några strån med Crystal Flash i stjärten, så då får detta bli en "Variant" av denna kända fluga.
 
En bra Laxfluga i humusfärgat vatten, den har suttit i ändan av linan under de turer jag har spenderat i "Hemmaälven" nere i Halland. Ett antal av dessa kommer ingå i den Laxask som kommer fyllas till bredden av välkända laxflugmönster, ni får se resultatet framöver!
 
Alltid kul och inspirerande att starta en ny säsong med nybundna Laxflugor, sedan är det ju Laxen som bestämmer i slutändan, vilken fluga som lockar till hugg. Nåväl, det ger sig när säsongen väl är tillbaka!
 
Än så länge är det mildväder med öppet vatten av det alternativa flugfisket, och det är inte dumt heller, att få spendera tid ute och låta tankarna "Flyta iväg" till kommande vatten där de "Prickiga" finns...  ;0)
 
 
Ha en fortsatt skön vecka vänner!
 
 
 
 
 
Peter Scheffler

Dagens catch!

Söndag 8 november
 
 
En av flugorna denna sköna söndag...en myrimitation som presenterades för vakande fisk nära land...
 
...den hann inte mer än landa i vattnet där fisken hade sitt vak...
 
 
...en pigg och stark regnbågsöring som förmodlingen tillhör de fiskar som funnits i sjön sedan ett år tillbaka, och som har antagit en mer slankare form än när den blev isatt.
 
Öringarna vakade som bara den med, i mindre grupper som sökte av ett stråk utmed land...
 
 
...denna tog på en kläckare i storlek 12 på en hullinglös krok...(för att underlätta återutsättningen).
 
En skön dag med en sol som värmde, och vattenmassorna som låg blank med mängder av tydliga vak, en del midre och ett och annat språngvak så att hela fisken avslöjade sig i luften.
 
Ha en fortsatt trevlig Fars dag!
 
 
 
Mvh
 
Peter Scheffler
 
 
 

Laxfluga No2!

Lördag 7 november
 
 
 
Hann med att binda ytterligare en känd Laxfluga idag, en hårvingad version av Silver Doctor i storlek 6...
 
...med vingmaterial av färgad ekorre.
 
Blir fler kända Laxflugor de kommande dagarna till att fylla en fin ram och "Fälla in" flugorna med en paspatui, kan bli dekorativt.
 
Hann även med att ta en snabb tur inom Karlstads PT-vatten...
 
...där en öring gottade i sig den myrimitaion jag presenterade. Häromdagen skulle vi i familjen gotta oss i frasvåfflor med vispad grädde och hjortronsylt, och där fanns det också en...
 
...en MYRA, i burken av hjortronssylt!!! den hade nog gottat sig för resten av sitt liv!
 
 
Ha en fortsatt skön helg vänner!
 
 
 
Mvh
 
Peter Scheffler
 
 
 
 

Start på en ny vecka!

Måndag 2 november
 
 
Efter att ha grattat vår dotter som hunnit bli två år nu...(HELT OTROLIGT VAD DET GÅR FORT!), så bar det av till klubbvattnet, LÅÅÅÅÅÅNGT ut i skogen.....LÅÅÅÅÅÅNGT från civilisationen!
 
 
Kylig morgon men med en STOOOOOR sol på den blåa himmeln som välkomnade en väl vid platsen, som flugfiskevännen Pontus :0)
 
Ryggan med fika är ett måste på dessa turer...
 
...bågarna var till en början tröga, men när de väl tog flugan var de destu mer kampvilliga...båge ett märktes knappt...
 
 
....fiskade av flera platser, båge två denna tog djupt, och krokades av i vattnet, som snabbt stack iväg åter ner till djupet...
 
 
 
 
...båge tre vakade ett par meter utanför platsen där jag stog, i vattnet låg det en myra....."SLLLUUUURRRRP!"...så jag band in imitation av en stackmyra och presenterade med....."SSSSSLLLUUUURRRRP!"....Ha! den tog den med!...
 
....bärfisar, myror, harkrankar, och mindre ljus nattslända, samt oändligt med fjädermygg syntes denna dag.
 
Tips! håll ögonen öppna i vattnet, på land, och i luften när ni besöker ett PT-vatten...det kan ge er en signal om vad det är för mat regnbågen och öringarna tar under denna period!
 
 
Zee Ya!
 
 
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 

Gångna höstlovet!

Måndag 2 november
 
 
 
MYCKET flugfiske blev det under höstlovsveckan, på regnbåge och öring, med besök i tre PT-vatten. Samt hötlovsaktiviter för barn och ungdomar.
 
Senhösten är en MYCKET trevlig period för flugfiske, vattentempen gör att fisken blir mer piggare än sommarens heta period. Fisken kan dock bli mer "Petig" på vad man presenterar i form av olika flugor, antingen landinsekter, fjädermygg etc. Vid köldslagna morgnarhar färgglada streamers varit gångbara.
 
...fjädermyggpuppor och mygglarver är effektiva nu...
 
 
...även större fisk tar dessa mindre imitationer...
 
 
...både öringar och "Bågar"...
 
 
...ju mindre destu giftigare!
 
 
 
Den gågna veckan har öringarna varit på "Hugget", mindre stim har i ett begränsat område smaskat i sig de oändligt mängder av fjädermygg som ligger i ytfilmen. Vaken har inte mer än avslöjats än en blygsam ring på vattenytan, en och anna "Prickig" har avslöjat sig med en s.k. "Head and Tail"-vak...
 
 
...den gångna veckan har även barn och ungdomar erbjudits fritt fiske i Karlstad, där en del av oss tillsyningsmän, äldre ungdomar och andra vuxna har varit behjälpliga med att rigga fiskeutrustning, satt på bete, och landat fisk åt de som har provat fiskelyckan, eller "Skitfisket"! :0)
 
 
Ett flertal barn och ungdomar hade turen att få fisk dessa två dagar som detta pågick, de unga sportfiskarna visade stolt upp sina fångster till sina föräldrar som förevigade detta med ett foto så klart.
 
Det fanns en kort stund över innan jag åter förenades med min familj....
 
...gött detta!
 
 
Trots att det är kylslaget vissa dagar så visar sig en och annan trollslända, nattslända, harkrankar m.m.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Under fredagen drog jag och flugfiske vännen och tillika tillsyningskollegan till ett PT-vatten norr om Karlstad, Pontus ville introducera mig dit då rykterna hade spridits att det fanns grov regnbåge. Vid flugfiskesträckan fanns en grund vik, där tre regnbågar höll till, ett par kilos fiskar och en större...
 
...en av de mindre tog flugan direkt, fisken valde friheten åter vid landningen då jag fiskar hullinglöst. Den större svävade inne i den grunda viken på ca halv meters djup, presenterade flugan på insidan mellan fisken och land, när flugan "Ploppade" i vattnet och började snabbt sticka iväg så reagerade regnbågen direkt, fokuserat och bestämt, och med ett par stjärtslag var fisken ikapp flugan och tog den utan att tveka....."SMACK!"
 
Den var något större än jag först hade trott, drillade fisken med mitt klass 5 spö....bågen drog ut lina tills nästan backingen blottades, med kvicka hemtagningar av lina så kom fisken närmar, för att i nästa ögonblick dra iväg mot djupare vatten och backingen började synas igen.
 
Efter fyra till fem rejäla utras så började bågen tröttna och kunde landas i håven, och tur var det La att jag hade med den större håven!....
 
...fisken jag trodde vägde kring 2 kg, vägde 4kg! En rejäl kluns till regnbågsöring....kul och känna på lite större fisk. Men tydligen finns det regnbåge upp till 9kg i detta vatten....Hmmmmm!?  ;0)
 
Gött detta...medisin för kropp och knopp!!!
 
 
Dottern imponerades också på kvällen när regnbågen hade blivit filéad!
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Innan denna helgen var över så vart det en klubbträff vid klubbens egna vatten...
 
...en och annan båge tog på flugan även denna lördag.
 
 
 
 
Bättre hälsovård kan man inte ha!
 
 
 
 
Hälsningar
 
 
Peter Scheffler
 

RSS 2.0