Tidig öring-morgon!

Fredag 26 juni
 
 
Upp tidigt idag och for iväg för att presentera en vulgata kläckare åt de "Prickiga".
 
Efter att ha smygit fram till vattnet på ett par ställen som varit heta för öringvak tidigare, så dröjde det inte länge innan öringar avslöjade sig med sina lugna vak, ut med en vulgatakäckare på vakplatsen, drog till i linan så att flugan rörde på sig så att vattenytan vibrerade till och spred ringar runt kläckaren...."Sssssssslurp!"....och flugan försvann...
 
...i munnen på en liten pigg öring!
 
Ytterligare en firre tog på flugan senare, så det var dagens "Kod"...
 
....en vulgatakläckare.
 
Torrflugefisket är roligast då man har möjlighet att lista ut var fisken har sitt sökområde, istället för att ägna tid åt "Blindfiske"....bästa och roligaste tiden nu när ytvaken är i full gång. Nu har det ju varit igång säkrt en månad tidigare i mina hemmatrakter i Halland, men här i Värmland verkar det ha kommit igång också nu, så då är det bara att söka sig norrut ju längre säsongen sträcker sig för att fortsätta uppleva torrflugfisket efter vakande fisk.
 
Gäller bara att vädrets makter ger oss sin bästa sida!
 
Ett tips för att hålla schack med lös tafsmaterial...
 
....en Monomaster, som kan fästas på flugfiskevästen, och samla in utbytt tafs: nylonlina och flourocarbonlina, istället för att det ligger och skräpar ute i naturen där fåglar och andra djur riskeras att trassla in sig med skador ,eller i värsta fall med dödlig utgång.
 
 
Ha en trevlig helg vänner!
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 

Fortsatt med tema Stavreströmmen!

Torsdag 25 juni
 
 
Fortsätter att binda fler flugor som kommer att vara ämnat åt Stavreströmmen, Gimån...
 
...här ett antal äggläggande nattsländor med indikator i storlek 14, som sagt få se vad öringarna tycker om det när det väl är dags!
 
 
Zee Ya!
 
 
 
Peter Scheffler
 

Inför nästa vecka

Onsdag 24 juni
 
 
 
Håller på att binda min personliga Stavre serie av diverse flugor som kan bli gångbara, med bland annat...
 
...olivfärgade hjorthårspuppor i storlek 14 på hullinglösa krokar, har påbörjat att binda ett flertal olika varianter och fylla upp en ny ask särskilt för Stavreströmmen i Gimån, Jämtland. Men....jag kommer som vanligt att ta med flugbindarkit till att vara så förberedd som möjligt med att komplettera andra gångbara flugor om det skulle ske några specifika kläckningar. Allt hänger på vad vädergudarna vill bjuda på, vattentemp, lufttemp, osv osv....som scouterna säger...."ALLTID REDO!!!"
 

"Skitfiske!" på er! ;0)
 
 
 
 
 
Peter Scheffler
 

Midsommar!

Lördag 20 juni
 
 
 
Efter en hektisk vår är det äntligen semester, i fyra veckor, skall bli härligt att "Bara-vara", ta hand om sig själv, familjen för att inte tala om flugfisket, jag har en del inplanerat under denna period så det skall bli RIKTIGT skönt!
 
Men nu är det midsommahelg, så jag vill ge en hälsning till er alla med en inspirerande filmsnutt, flugfiske, skön natur, strömmande vatten, härligt sällskap, och kampvilliga "Prickiga"!
 
 
 
 
Hälsningar
 
 
Peter Scheffler

Hektisk lördag!

Måndag 15 juni
 
 
 
En LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNNNNGGGG lördag blev det i helgen i flugfiskets tecken...först en tur inom "Ask-Lasse" och hans snälla fru Sigrid utanför Katrineholm...
 
....Lasse gör fantastiska flugaskar i fanér, och det var en höjdare att få besöka honom in action i självaste hjärtat för produktionen av hans flugaskar...
 
...min flugfiskevän Tomas i entusiastisk pratstund med Lasse, om tekniken i tillverkningen av fanéraskarna...
 
 
..."...så här fäster jag slitsarna..."....
 
 
....gamla goa gubbar kan mycket dom! ;0)
 
En annan är ju snart där också ....snart! ;0)
 
Stort Tack Lasse och Sigrid, jag tar med mig familjen nästa gång! ;0)
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Resten av lördagen tillbringades i Hallstahammar där vi besökte öringarna och regnbågarna i Sörqvarnforsen...
 
...ett spännande strömmande vatten med stridbara firrar på den 2,6km långa sträckan...
 
 
...med skiftande svårighetsgrader i flugfisket, från strida strömmar med korta sträckor av djupa höljor...
 
 
...till lugnflytande sel...
 
 
...där naturen bjöd på bitvis vackra scenerier, här med arrendatorns följeslagare, den 13åriga Fredda en av de lokala entusiatiska ungdomarna utvadad till att lura en och annan firre till hugg...
 
 
...Tomas väntar in öringen till hugg på kläckaren...
 
 
...intressanta sträckor och pooler som kan vara värt att besöka fler gånger framöver. Denna dag var det dock mycket vatten i Kolbäcksån, men
 
 
...det hindrade inte att lura den stridbara regnbågen på en fridriftande nattslände imitation i stl 14 på en 0,14-tafs, som i sig var ett äventyr då det var mycket större stenar i strömmen som fisken kunde gå runt - utmanande med andra ord.
 
Vill rikta ett stort tack till Johnny och hans flugfiskande unga följeslagare Fredda, som guidade runt oss, samt berättade allt som bör vetas om verksamheten - mycket spännande att höra. Samt stort Tack till min flugfiskevän Tomas som trotsade sin onda fot, och genomförde denna utflykt - du är klippa!
 
Dessa två besöken gjordes i syfte för två kommande mindre artiklar till Allt om Flugfiske, vi få se vad som kommer härnäst! ;0)
 
 
Ha en go vecka vänner!
 
 
 
Peter Scheffler

Öringvak!

Måndag 8 juni
 
 
Kunde inte hålla mig sent igår kväll (söndag), och rätt var det att fara iväg för ett par timmars flugfiske till att erbjuda nybundna små nattsländor till firrarna...
 
...knappt hade flugan landat på vattenytan, så small det på! Dé va änna gött!
 
Ha en massa annat spännande i uppdrag denna vecka i Flugfiskets tecken, framför allt till helgen.....återkommer om det till er läsare! ;0)
 

Zee ya!
 
 
 
Peter
 
 

Skymnings fluga!

Söndag 7 juni
 
 
 
Det sista besöket vid vattnet gick det inte att undgå de intensiva vaken runt skymning, som väl var hade jag med min lilla kikare och kunde identifiera vad det var fisken förmodligen var ute efter, små svarta nattsländor...
 
....så då gäller det att binda upp ett flertal i storlekarna 16 och 14...med inslag av svart Flyrite, svart sälhår samt en vinge av svart hjorthår.
 
....Hmmmm....förutom vulgator och danicor bla som kläcker nu.
 
Jag har mestadels varit ute sena kvällar den sista tiden då det är en tid på dygnet när vinden har lagt sig, kläckningar startat, mindre folk, och fisken gör sig synligare i samband med vaken.....dessutom har dottern lagt sig! ;0)
 
Snart är det semester så då kommer det vara fler timmar att spendera med flugspöt i hand vid ett vatten, och få uppleva fina ögonblick i kamp med en och annan "prickig"!
 
Ha det gott vänner!
 
 
 
Peter
 
 
 
 

Sveriges Nationaldag!

Lördag 6 juni
 
 
 
Ha en trevlig Svensk Nationaldag!
 
 
 
 
 
 
Peter
 
 

Infodag!

Lördag 6 juni
 
 
Igår fredagen den 5 juni hade jag ett seminarium om sportfisket i Sverige för nyanlända krigsflyktingar från främst Syrien. Fick en förfrågan för en tid sedan av kyrkan i Kristinehamn som skulle presentera olika sommaraktiviteter för de nyanlända, så de fick lite att välja på inför den kommande sommaren i Sverige.
 
 
Ca ett 100-tal var med och fick information allt från det lokala fritidsfisket till utrustning. En del av deltagarna har tidigare fått dels teoretisk undervísning i ämnet samt även fått introduktion i fiske i form av mete, spinnfiske samt en kort visning i flugfiske.
 
Åhörarna visade intresse för detta inslag, och kom fram senare med en hel del frågor om Sportfiske.
 
Få se vad som händer den kommande veckan....
 
 
 
Peter
 
 

Ta ställning!

Torsdag 4 juni
 
 
Det finns så himla många sätt att ta ställning för vår natur och miljö, och det finns en uppsjö av konkreta vägar till någon form av påverkan mot det bättre...kan man göra en liten insats som enskild, och majoriten gör detsamma då blir det ett resultat som lär visa sig. Här kommer ett tips för er som vill vara med och påverka....
 
....en "Knappkampanj" för en lagstiftning för våra vattendrag, för att låta dem leva vidare till kommande generationer. gå in på nedanstående länk och läs mera om vad detta innebär!
 
www.nyvattenlag.nu
 
 
 
 
Ha det gott vänner!
 
 
Peter
 
 
 
 

Start av en ny månad!

Tisdag 2 juni
 
 

Så var det dags för en Ny månad, en sommarmånad.....men tog värmen vägen?
 
Alltmedan jag väntar på stabilare väder så får det bli en del tid åt flugbindningen....här myggkläckare med cdc-vinge, och indikator i orange foam. Kan vara praktiskt då flugan är i storlek 16 och kan vara svår att se på långt håll ut i vattnet.
 
Bästa tiden nu har faktiskt varit sent på kvällarna, mellan 20.30 - 22.30....då vinden har mojnat och fisken börja söka sig nära ytan för föda. Istället för att spendera massa onödig tid åt "Blindfiske" så kan det vara effektivare för en kort stund att köra "Sightfishing" på vakande fisk....
....så även söndagen som var! Ganska nöjd med ett par fångster innan hemfärden, bra avslutning på helgen! :0)
 
Nu en ny vecka är inne på andra dagen, redan igår fick jag ett spännande telefonsamtal i Flugfiskets tecken, men det det väntar jag med att avslöja längre fram....tills dess kan det bli andra äventyr eller utmaningar.
 
 
I väntan på det stora vaket....Ha det gott!
 
 
 
Peter
 

RSS 2.0