Klonade Sandräkor!

Onsdag 22 januari.
 
 
 
 
Dags att klona min Sandräka i.....Flugbindarstädet, till en mindre Armé. Min ABSOLUT personliga favoritfluga för Havsöringarna, en Fluga som är ett MÅSTE i min Flugask med Havsöringsflugor!!!
 
Minns när jag och brorsorna växte upp ca 300 meter till havet, och på sommarloven då vi sprang ner på grusvägen ner till sandstranden och snabbt kom i vattnet. Då det är väldigt långgrunt och vi fick vada ut en bit innan vattennivån nådde mage eller bröst, så var det inte ovanligt att man med ett visst obehag kände en kittlande darrning in under foten. Då jag ibland behöll foten på plats, förde handen försiktigt i bottensanden under foten och tryckte handen upp mot foten, pumpade ut sanden ur handen och knöt ihop den. När jag tog upp handen ur vattnet och förde handen närmare ansiktet för i nästa stund långsamt och försiktigt öppnade upp handen så exponerades en, ja precis....
 
...en Sandräka!
 
Det hände ganska ofta att en och annan sandräka hamnade under "Steget", men även riktigt små sandskäddor ibland. Mina barndomsplatser just vid havet, mina hemmadomäner har idag sedan 15 år tillbaka åter blivit platserna som jag återvänder till för just Havsöringen. Det är som Nordamerikas Indianer säger allt kommer tillbaka, som en cirkel, jag och brorsorna har våra återträffar på dessa platser, dessutom har två av mina brorsöner lärt sig och Flugfiska och är ivriga på att följa med de också med jämna mellanrum.
 
Jag hoppas att de fått en positiv och inspirerande erfarenhet av dessa utflykter, och den dagen då de själva får barn kan förmedla dessa upplevelser vidare i en positiv anda. Dé é kul å studera pöjkarna då dé änna stå dä å kåsta mé sinna Fluspön!!!
 
Hoppas vår lilla ängel till tjej blir en Flugfiskeentusiast hon med, hon lär väll inte ha något val då hon kommer ingå som en del i....utrustningen! ;0)  Käresta är ju allaredan invigd i den ädla konsten, då borde förutsättningarna vara goda?! Återstår att se dock! ;0)
 
Men, det är en spännande tanke....
 
 
Ha dé änna gött!
 
 
 
 
Peter med familjen
 
 
 

Havsöringsserien startad!

Söndag 19 januari.
 
 
 
Fick ett välkommet telsamtal under kvällen av bästa Flugfiskevännen som kände sig inspirerad att boka in sig till mina Havsöringsdomäner på hemmakusten, och vad passar inte bättre än under påskperioden, i familjens boende ca 200meter från det stora Blå. Med som sagt krypavstånd till ett av mina absolut bästa Havsörings lokaler....anländer en viss hemlängtan nu!!!
 
Då passar det ju väldigt bra med att börja binda upp min Havsöringsserie med en viss uppdaterad version...
 
 
....av bla borstmask...
 
 
...i andra färger än tidigare med en "String" av spermier i ändan.
 
 
Samt ett antal micro pungräkor....Mysis!
 
 
Fler kommer framöver i samma tema, min Havsöringsserie är de Flugor jag kommer att ha mest fokus kring under de kommande mässorna 2014.
 
Så välkommen åter vänner!
 
 
Peter med sin Familj.
 

En helg med mindre Flugor!

Lördag 18 januari.
 
 
 
Delar av denna helg blir det Flugbindning av annat slag, behöver fylla upp med fler mygglarver. Dessa har varit MYCKET effektiva vid Flugfiske i stilla vatten, lugna, vindfria dagar under småkalla vårar samt senhösten. Då regnbågsöringen samt öringar endast avslöjat sig med en lugn virvel nära ytan.
En färgglad nappindikator en bit upp på tafsen är vad som krävs för att vara med till att höja upp Flugspöt när det är dags....
 
...och dags blir det förr eller senare, det gäller dock att ha en gnutta, eller rättare sagt ett  STOOOORT tålamod och vara fokuserad på var fisken avslöjar sig.
Lägg ut flugan i området om fisken vid upprepade gånger visar sig på platsen och som sagt.....VÄNTA!!!
 
Binder även en variant som nästintill flyter eller håller sig i ytfilmen...
 
...denna har varit effektfull då någon fisk har sin "Födoväg" och visar sig flera gånger vid ytan med försiktiga ytvak som med sitt läte...."Sssslurp"....ger sig till känna.
 
Jag brukar oftast gå försiktgt en bit från vattnet och utmed för att i nästa ögonblick stanna upp och med fokuserad blick samt hörsel skanna in minsta lilla "Liv". Stanna vid platsen för att kolla om det var en engångsföreteelse eller om fisken håller sig i området i en begränsad radie....därefter smyga fram med låg profil, vänta en stund tills vaken börjar igen och därefter lägga ut flugan. Den taktiken har hållt hittils!
 
Eventuellt imorgon kommer jag påbörja binda upp min Havsöringsserie, med inslag av nya färger...
 
 
Ha en fortsatt Go helg vänner! :0)
 
 
 
 
 
Peter med sin Goa familj.
 

Lite Grönt i snöfallet!

Lördag 11 januari.
 
 
God kväll! Nu har snön åter kommit tillbaka efter en riktigt blöt jul och nyårshelg, hoppas dock att det INTE blir lika extrem kyla som vissa delar som i USA. Den lägsta temperaturen jag har varit med om var en av mina säsonger som skidlärare/guide, en morgon 1997 då jag och en kollega skulle till flygplatsen och hämta en skidlärarkollega från Chile, vi tyckte väll att bilen var svår att starta...Qvicksilvret visade - 37 grader!!!
 
Så jag föredrar att vintern får fortsätta i något "Human" temp!
 
Nu när det varit så milt så har en talgoxe kvittrat utanför kontorsfönstret på jobbet den gångna veckan, ni vet det där typiska vårlätet som är typiskt för talgoxar. Frågan är då om våren kommer tidigt detta året, samt isen kanske inte hinner lägga sig heller. Nåväl, vi får La se änna!(Som man säger på Västkusten = Hemmakusten!)
 
 
Kan ej sluta fortsätta att binda fler Enkelkroksflugor för Lax, så detta får bli en variant av en Green Highlander i stl 6.
 
Tänkte börja på andra flugor med, få se i vilken ordning det blir dock, binder just nu för vad som känns mest motiverat och nöjsamt. Det blir med stor variation vartfall....Lax, Havsöring, Harr, Regnbåge, Öring, Bäcköring, Röding, Gädda m.m.
 
Får passa på att binda när det finns en "Micro-paus" med jämna mellanrum...
 
...för Lilltjejen skall ha sitt, samt min käresta!
 
Skall bli spännande med en ny Flugfiskesäsong, och få dela detta med familjen. Vi håller på att planera så smått hur vill ha det under 2014, dessutom fyller en annan 50-år i sommar! Har lite idéer och önskemål hur detta skulle kunna bli...
 
Önskar er en fortsatt trevlig lördagskväll vänner!
 
 
 
Peter med familj.
 

Färgglatt i Vintermörker!

Onsdag 8 januari.
 
 
 
Inspirationen fortsätter, att fylla vinterkvällen med skinande färger...färger som kan locka en "Prickig" även i det kallaste vatten. Inslag av orange är ett säkert kort, ett "Ess" att ha med sig i rockärmen!
 
Med tanke på krokstorleken så kan detta även passa en och annan Öring tidigt på våren när man efter en lång vinter väntat på att få presentera en Fluga med grälla färger.
 
 
Som föregående Flugor är även denna bunden i Single Salmon Hook stl 6.
 
Få se vad för Fluga som kommer att bindas härnäst, jag låter min "inre" vision leda mig till ytterligare en stund vid bindstädet, en stund som är efterlängtad! Lika efterlängtad som till min käresta samt vår dotter!
 
 
Önskar er en fortsatt trevlig "Lill lördag"!
 
 
 
Peter med familj.
 

Fler Flugor om bundits!

Måndag 6 januari.
 
 
Inspirationen finns där...
 
...här en Night Hawk i stl 6...
 
 
 
...samt Silver & Grey även den i krokstorlek 6.
 
Fortsätter att binda upp fler i samma storlek, lite andra modeller dock. Jag har en idé att rama in dem med passande bild så att Flugbindarateljén fylls med inspiration.
Har även en hel mycket vackra flugor som skänkts av flugbindarkollegor från olika platser, från vårt avlånga land samt andra "Hörn" runt om i världen. Det är en stor ära att få utbyta idéer, tankar, erfarenheter, för att inte tala om att dela inspirationen med varandra på mässor. Det finns en uppsjö av otroligt duktiga Flugbindare, det alla har gemensamt dock är kärleken till Flugfisket & Flugbindningen dvs en äkta Passion, en passion som förblir en livslång relation, en Livsstil med andra ord!
 
Fortsatt Flugbindning Framöver!!!
 
 
Mvh
 
Peter med familj.
 
 
 
 
 

Fortsatt Klassiskt!

Söndag 5 januari.
 
 
 
Tankarna för mig till andra världar och andra tider med jämna mellanrum när jag sitter vid bindstädet, en plats för mental avkoppling!
 
Ett bra sätt att få balans över kropp och knopp i en vardag som drar i en på ett eller annat sätt. Samt ett forum att få en inre resa till kommande destinationer till vackra Flugfiskevatten. Som en lärd man sa en gång...."Där öringen lever, där är det vackert!"
 
En man vid namn Wilkinson från London besökte Laxarna vid Ätran under drygt 20 säsonger kring sekelskiftet 1800/1900. Hans son skymtas på ett fotografi som stoltserar över sin Laxfångst. En av de Laxflugor som flitigt användes vid dessa besöken var bla Thunder & Lightening, ett heldressat konstverk!
 
 
 
Några av de vackra "Prickiga"...
 
 
 
...klassiska Öringflugor No:1....
 
 
 
....Klassiska Öringflugor No:2...
 
 
 
....fortsatte imorse med att binda mindre Laxflugor i krokstorlek 6...pilligt, dock utmanande och inspirerande!
 
 
 
Snart dags att damma av utrustningen för att presentera en och annan kreation. Med tanke som sagt på den milda vintern är det inom kort....eller "NYSS" som jag säger när tålamodet börjar tryta! ;0)
 
 
Flugbindandet Fortskrider Framöver!!!
 
 
Fortsatt skön Helg vänner!!!
 
 
 
Peter med Familj.

klassiska flugor = Utmaning!

Lördag 4 januari.
 
 

Förutom syntetiska flugbindar material så är det ALLTID trevligt för att inte tala om en utmaning att ge sig på de Klassiska flugor som  funnits sedan lång tid tillbaka. Jag måste dock erkänna att jag är ödmjuk som ger mig på dessa vackra kreationer...dock är roligt och omväxlande att inte bara vara "Insnöad" på en viss typ av Flugor utan stretcha lite på bindtekniker, material, mönster etc. Det passar mig ypperligt då jag har ett ganska stort spectra i mitt Flugfiske, och alla på sitt sätt har sin egen tjusning!
 
 
detta exemplar bundet i krokstorlek 6 på Mustads Salmon single.
 
Jag vill passa på att tacka Niklas Dahlin som ansvarig för alla Flugbindare på Flugbindargatan samt Svenska Sportfiskemässans arrangörer till att jag åter får deltaga som en av de inbjudna Flugbindarna. Ser fram att få träffa alla vänner åter, samt även möta nya besökare. Det är med stor ödmjukhet jag tackat ja till detta stora arrangemang, en av Årets höjdpunkter....utan tvekan!!!
Dessutom är det 10-års jubileum för Svenska Sportfiskemässan så det får ni bara INTE missa!!!
 
 
 

Så jag kommer lägga väldigt mycket fokus på att sitta vid bindstädet och binda Flugor med stor variation framöver. Dessutom är det en härlig meditativ avkoppling, låta tankarna föra en till de platser som har besökts samt som kommer besökas under den kommande Flugfiskesäsongen....en "Morot" att se fram till!!!
 
Tlls vidare vänner....
 
 
 
....ha det gott!
 
 
Peter med familj.
 
 
 
 
 

Årets första Flugor!

Fredag 3 januari
 
 
 
Så var det ett nytt år, med nya möjligheter, nya utmaningar, kommande Flugfiskedestinationer, samt nya samt beprövade bundna Flugor.
 
Det har varit en "Resa" som heter duga under 2013 på alla möjliga sätt, dock det bästa vår dotter som kom till världen 2 november. Hon tar MYCKET uppmärksamhet vill jag lova, inte konstigt heller....med en sådan charm!

Så nu gäller det att finna "Luckor" att binda upp Flugor, dock...jag är en optimist...."Allt går om man vill!!!"
 
Mjukstartar det nya året med att binda en...
 
...variant på Fiskägg-fluga med mycket rörelse. En skrikig rosa som kan locka en annan regnbågsöring under det tidiga vårfisket när vinterkylan fortfarande håller sitt stadiga grepp i strömmen. Med tanke på den milda vintern hittils så vill ej vattentempen sjunka till fryspunkt....men det återstår att se dock.
 
Förutom nya kreationer fortskrider bindandet av Havsöringsflugor....
 
...med bla en och annan räka. Även smått kan locka stort!!! ;0)
 
Har planerat att binda en del denna helgen, flugor av blandade sorter, så välkommen tillbaka!
 
 
 
Mvh
 
Peter med familj.
 
 

RSS 2.0