Solig helg!

Söndag 19 maj.
 
 
Efter att åter ha längtat att få tillbringa tid ute efter en veckas jobbande så var det äntligen, ÄNTLIGEN DAGS!!!
Så lördagen skulle tillbringas ute, HELA DAGEN...(nästan) ;0)
 
Jag och käresta kom till naturen, långt från stress, bortom vardag, njuta av solen och värmen....för att inte tala om att få lägga tid åt flugfisket.
 
Efter ett par attacker på torrflugan intill land, dog det ut när vinden tilltog. Valde att flytta mig till en mer "strömmande" plats då jag hörde ett plask och ser då min käresta stå och drilla med sitt tilldelade Czech nymf utrustning, en regnbåge tog flugan med ett "PANG" skaplig storlek dessutom! Om hon inte blir inspirerad till mer framtida flugfiske då vet inte jag!!! Grattis älskling!  ;0)
 
Värmen tilltog mer och mer, och vinden med. Vi tog en längre grillpaus vid ett av vindskydden, båda var ganska trötta så det var njutbart att få rikta blicken in i glöden, känna lukten av brinnande ved..och låta drömmarna och tankarna segla iväg till andra vatten.
 
Jag funderade om det inte var dags att rigga om ett flugspö för s.k. "Tvättline-fiske" med buzzers...tog tag i saken efter den välbehövda måltiden och trotsade vindguden med att fortsätta att flugfiska på vindsidan. Noterade ett antal vak, gjorde ett låååångt kast ut i vattnet, och väntade, dröjde inte mer än några sekunder så försvann indikatorn...
 
 
..."Hmmm, det här gick fort det!?"...
 
 
...en liten fin, nästintill blank regnbåge fajtades rejält trots sin ringa storlek..."Tack för kampen, du får gå tillbaka och äta upp dig mer!"
 
En till small på kort därefter, och var riktigt på bettet, fajtades med påfpöljande luftsprång...tre gånger!!! Den fick behållas då ena gälen var skadad då det blödde....fisk till svärföräldrarna....
 
...så kanske man ligger på pluss sidan framöver!!!  ;0)
 
 
Regnbågarna ville ha buzzers..uteslutande!!!...
 
...som driftar i ytvattnet som vinden för med sig.
 
Dagens väder hade tagit sitt attribut, både jag och käresta var ganska medtagna, den varma temperaturen denna dagen hade chockat oss...både till kropp & knopp. Trots vätskeintag under dagen behövdes det fyllas på i "Depåerna"..oavkortat...inte nu, utan NYSS!!!
 
Ville passa på att ta en sista bild på min kära...lade ut flugan med ett långt kast åt henne och gav henne lite tips om hemtagningen, jag hade knappt satt på kameran och började se efter indikatorn...jag frågade henne "Älskling, ser du var indikatorn är???"....hon svarade "Nej, älskling!!!"....varpå jag sa "HÖJ UPP SPÖT OCH TA HEM LINA!!!!!!!!!!!!!"......
 
..."Ooops!!!???, älskling, det är fisk, JAG HAR FISK!!!!????.....ha ha ha, "Ja det har du, och det verkar vara en fin en också"...svarade jag glatt, "Vad duktig du är...STORFESKARN!!!" .... Hi Hi Hi!!!...
 
...snacka om en bra avslutning på denna dagen!!! Stort Grattis älskling, den var du väl värd!!!
 
Trots något uttorkade, och solslöa så var det med en skön känsla vi for tillbaka hem...stannade dock inom Forshaga för att bla köpa en mjukglass till oss båda, dagens bonus att svalka oss med!!!  ;0)
 
Duktig du var min kära!!! ;0)
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Igår passade jag på att lösa ett fiskekort för fisket i Forshaga när jag köpte mjukglass till oss båda, ville testa strömmen om det var något där ute. Så idag söndag 19 maj var jag ute hela förmiddagen medan sambo jobbade. Vinden började även idag att tillta, så att det var lite otäckt med jämna mellanrum, kastvindar tog tag i linan precis när den skulle sträckas ut i utläggen så att flugan var otäckt nära att sätta sig i nacke, skulder, axeln...."HURR!!!"
 
Det gick bra dock!
 
Mycket vatten var det i forsen!
 
 
Den här, över en meter lång snok höll jag på att kliva över..."Ooops, det var nära!!!"...
 
 
Dessutom hade jag ett annat mål förutom eventuell fångst denna utflykt...
 
...att testa ett handbyggt splitcanespö, uppdrag av självaste hantverkaren själv...Ulf Löfdahl!
 
...vilket passade mina "Klumpar" ... 29 gram klass 9, 12fot. Rena rama "Katapulten"!!! Får dock erkänna att det tog en stund att växla om från kolfiber till splitcane ;0) Men...fasen var den sköt ut lina. Gäller bara att ha rätt tajming och vänta ut i kasten. Lite mer "Känsla" för den som söker detta, mycket fint hantverk, snygg finish!!!
 
Ulf!!! Jag tackar för förtroendet att få testa denna skjutkanon!
 
För att summera denna förmiddagen, såg inget på ytan men, däremot hade jag ett "Nyp" när tubflugan korsade strömmen, något stötte på flugan...gissa om pumpen gick igång! ;0) "Hmmm...då kanske jag skall lägga lite tid under denna säsongen???" ;0)
 
Efter ett par timmars avfiskning, var jag nöjd, valde att ta mig hemmåt och unnan mig en rejäl portion varm kost. För att senare sitta vid mitt bindstäd och fortsätta binda fler flugor...apropå flugor...
 
...den här hade smitit in i min "Troutmobile"...en rejäl bäckslända, typ storleken STÖRRE!!!
 
Hörrni nu är det INTE långt till torrflugefisket är igång på allvar!!!
 
Önskar er fortsatt trevlig flugfiske!!! ;0)
 
 
 
 
Peter med sambo

Under ytan...

Tisdag 14 maj.
 
 
 
Dessa "Myggisarna" är riktigt giftiga som driftfiske nära ytvattnet då det blåser...förutom annat som binds upp skall det kompletteras med säsongsflugor. Då allt är sent denna säsongsstarten så är det bara att anpassa sig...
 
 
...och resonera som den kloke..."Man tar det ena först och det andra sen!"...eller som Nordamerikas indianer tillämpar ..."Indian time"....dvs man tar det när det är "Moget"!!!  ;0)
 
"När en man flyttar från naturen blir hans hjärta hårt!"
 
(Lakota)
 
 
 
 
Peter
 
 
 

Något minimalt!

Måndag 13 maj.
 
 
 
Vart "Något" inspirerad av den stora mängden av fjädermygg som låg på ytfilmen, så det slutade med att jag vistas lite tid vid mitt flugbindarstäd...
 
....så denna kväll blev det ett helt gäng som kom till i storlek 16, bara si sådär! ;0)
 
Så vindstilla morgnar samt lugna och stillsamma kvällar får dessa ta sin egna plats på "Buffén"...SPÄNNANDE VÄRRE!!!!  ;0)
 
Här gäller det att ha is i magen, i väntan på att den "Prickiga" kommer inom sitt sökområde...
 
 
See Ya!
 
 
Peter
 
 
 

Torrt & Czech Nymf!

Lördag 11 maj.
 
 
 
Denna lördagen var det något bättre, åtminstånde varmare...än tidigare helger, det märktes allra minst på de insekter som börjat kläcka samt tagit ut i värmen. Vinden spelade lite spratt dock...ena stunden vakade ett antal "Bågar" i samband när vinden avtog, till att det i andra stunden försvann "Bågarna" när vädergudarna pusta ut.
 
Synade omgivningarna när jag anlände, förutom mig själv var det en gäst till, fler anlände dock senare...i två omgångar.
 
Riggade två flugspön för att anpassa flugfisket i rätt ögonblick, ett för Czech Nymf för djupare flugfisket, samt ett för att presentera något "Torrt" om det skulle behövas, med ett snabbt byte ;0)
 
 
 
...noterade ett vak, smög mig sakta fram med låg profil och satte mig på huk för att vänta tills bågen kände sig trygg och fortsatte sitt frosseri efter de fjädermygg som kom drivandes in i viken med hjälp av vinden. Det var som en uppdukad buffé för den hungrige, som lugnt och sansat tog den ena efter den andra. I sökområdet landades min imitation, som även den fördes längre in med vinden...nu var det bara att avvakta, vänta in, utan att på något sätt påverka fjädermyggimitationen. Så i nästa ögonblick...."SSSSSSSSLLLLLUUUUURRRRPPPP!!!"....ett vitt gap bröt vattenytan och flugan försvann in i det vita, och försvann....linan drog iväg, med en lätt höjning av flugspöt kunde jag konstatera att regnbågen satt i andra änden. Efter två rejäla luftsprång så följde den med in i håven, blötlade händerna, krokade av flugan som satt perfekt i sidan av käken.
 
 
Efter en snabb landning fick den återgå till sitt rätta element, ner i djupet.
 
Hmmmm.....en skön känsla av välbehag flödade genom kroppen, axlarna trillade ner i rätt läge, och andningen kom in i rätt rytm. Drog ett stort djupt andetag...in genom näsan, och ut genom munnen, spände sinnerna och kände naturens lukter, en ormvråk skriade en bit uppe i skyn, rådjur stog och betade intill skogskanten en bit bort. Ett par korpar dansade runt i luften, med rollar omvartannat.
 
Sedan var det välförkänt med en "Go-Fika"... Mini Brownies! 
 
Gick därefter och tittade på sträckan om det var några synliga vak...
 
...inget synbart, men härligt ändå!
 
Vinden hade nu börjat tillta destumera...
 
...fick kontakt två gånger, med mycket försiktiga dragningar...
 
Valde vid denna stund att tillämpa czech nymf-metoden istället, med fokuserad blick på indikatorn som gick över strömmen, i väntan på minsta lilla "Känn" eller tecken på att det kan var något som kom det....en snabb nerdragning av indikatorn, med påföljande upphöjning av det långa mjuka czech nymf flugspöt som stötte upp och ner fisken kom snabbt upp till ytan med ett hopp ur skummet...
 
...en fin liten regnbåge i bästa skick, med hela fenor och i fin kondition..."Hmm...den får gå tillbaka, och äta upp sig mer!"....."Tack för kampen!"  ;0)
 
Fisket handlar inte om att ta upp så många fiskar så möjligt och behålla dem, utan mer om naturupplevelsen, spänningen, avkopplingen, fokuseringen, bort från stress och alla "Måsten". Dock syns det tydligt att många bedriver s.k. "Köttfiske"...slakta allt som kommer upp! Som väl är så har vi regnbågsöringen som komplement till det "Vilda" fisket. Hade ALLA bedrivit "Köttfiske" så hade det sett illa ut, MYCKET ILLA för den fisk som är kvar, och tyvärr gör det så! Jag tillämpar Catch & Release för att andra också skall få en möjlighet till fina naturupplevelser. På en veckaresa till mer nordliga destinationer, har jag som mål att behålla en större harr, en öring, och om möjligt en röding som värdiga som matfiskar. Dessa avnjutes på plats invid en fin strömsträcka, över öppen eld, omgiven med en vacker vildmark. Snart är det dags igen!!!....håller på att planera sommarens destinationer, finns ett litet axplock av smultronställen.
Dock är det inte långt nu...avståndsmässigt då jag lämnat kusten för att bo och verka i Värmland.
 
Vildmarken har alltid gett mig ny "Kraft", oavsett när jag som guide/skidlärare varit bosatt på olika högalpina orter, som klätterinstruktör i varierad terräng, eller bott och besökt olika indianstammar i de norra delarna i USA m.m....dock är det även de närliggande destinationerna som ger mycket i vardagen. Många har idag tappat "Kontakten" med moder jord, istället för få kraft blir man stressad av att vistas .."Där det inte finns NÅGONTING!"...de flesta behöver det ständiga inflödet av stimuli, är det flykt man söker, om något man inte vill bli påmind om???  
 
De Nordamerikanska indianerna har alltid inspirerat mig, sedan jag var liten pojk, så det finns en anledning att jag vänder mig till moder jord.
 
"Fråga frågor till ditt hjärta och du kommer att bli besvarad från hjärtat!"

(Omaha)
 
 
 
"Lyssna till rösten i naturen, för den innehåller dyrbarheter åt dig!"
 
(Huron)
 
 
 
 
 
Lev väl!
 
 
Peter
 
 
 
P.s: Inte bara örnar som har vingar och ger "Good medisine"....
....min ängel med!  

Tubdag!

Torsdag 9 maj.
 
 
 
Idag fick det helt enkelt bli ett tecken av "Softdag" bland fjädrar, hår, tinsel, gummiben, tubslang etc....dvs vid bindstädet. Efter alla nybundna havsöringsflugor var det omväxlande att få binda något annat...
 
 
...det fick bli något i rött och orange med gummiben, de har funkat innan!!!
 
 
 
Laborerade med olika material, tyckte denna kunde få namnet...Ice & Orange!
 
 
 
En tubis som varit gångbar tidigare i mitt flugfiske efter lax, men även funkat ypperligt efter större öring vid skymning och nattfisket norröver.
 
En av styvdöttrarna satt en stund och studerade mig när jag satt och band upp nya tubflugor, tror hon blev något inspirerad....
 
...hon hade gjort denna kreation, påskfjädrar påtejpade på ett sugrör...."Ja, det är också en tub!!!"...sa hon stolt. Kanske kommer ha med mig en flugbindarkollega på kommande mässor! ;0)
 
 
Önskar er en trevlig kväll!
 
 
 
Peter
 

Aktiv utehelg med kära & vänner!

Söndag 5 maj.
 
 

Under den gågna veckan längtade kropp & knopp att få tillbringa hela helgen ute. Lördagens destination blev strömmande vatten med regnbåge samt öring, trots den kyliga, ihållande vinden så trotsade jag och min kära vädergudarna och for iväg.
 
Dessutom var det dags att introducera min respektive med ett flugspö i handen, pga den starka vinden och en stunds försök att svinga spöt så valde jag att tackla om och visa min kära Tjeck nymf tekniken, och det skulle inte dröja länge innan jag hörde en röst från den plats hon blev anvisad...
 

...och där står hon, "Vad gör jag nu då???"....Hi Hi Hi!!!
 
Jag håvar den så får du hålla den...."MEN!!!...DEN ÄR JU SLEMMIG!!!" ...
 
....en snabb bild så fick den återgå i strömmen, det hela avslutades med en STOOOOR varm kram i den kylande vinden, det var välbehövligt!!!
 
Efter en fika så blev det ett nytt försök en bit längre ner, "Testa den strömmen där från den sidan, jag misstänker att det finns fisk där!"...sa jag till min kära....en stund senare så hör jag ett nytt ropande..."PEEEETEEEERRR!!!!"...Ha Ha Ha!!!....
 
...vilken Nybörjartur!!! Eller en god guide??? ;0)
 
Ju fler napp destu fler varma kramar....denna dagens mål!!! ;0)
 
Till slut kunde jag koncentrera mig....
 
...fin "Båge", som gav mig en snabb fight.
 
Denna dagen blev ju bra trots att vädergudarna ville något annat....inkluderade många goa varma kramar dessutom!!! ;0)
 
Idag söndag valde vi att besöka vännen Tomas i Karlskoga med sonen Rasmus till ett en mindre tjärn med vildmarkskaraktär.
 
Vinden ville inte ge med sig idag heller, dock hade vi solen som sken i våra vita fejs, härligt bara det!
 
Dock!!!...det var trögt, RIKTIGT TRÖÖÖÖÖGT!!! Rasmus lyckades till slut lura en båge, men det var det enda denna dagen...
 
...förutom alla paddor som simmade omkring i vattnet, och en och annan hade ordnat med "Lift"!!!
 
Snart kommer värmen vänner...Å DÅ!!!!
 

Ha en kommande skön vecka vänner! ;0)
 
 
 
Peter med Käresta!

Fredagsmys!

Fredag 3 maj.
 
 
 
Det får bli en het fredags fisksoppa med käresta!
 
 
 
 
Önskar er en trevlig helg!  ;0)
 
 
 
Peter

Bland havsöringar & havsörnar!

Onsdag 1 maj
 
 
 
Kom tillbaka till Värmland efter ett antal dagars besök på barndomskusten. Redan i lördags morse hade vi kontakt...
 
...å va dé änna go känsla...ELLER!!!
 
Tomas var först med att hojta redan vid första utlägget, och jag direkt efter..."Hm, kanske blir bra detta!?"
 
 ALLTID änna gött å vara bland rev, tånglukt, och mycket annat som hör västkusten till.
 
 
Ett övergivet svanägg sedan förra säsongen upptäktes av Tomas som använde sitt flugspö som referens.
 
 
 
Förmodligen är detta samma par som återkommer varje år, till samma vik.
 
 
 
Det var bara att njuta av tillvaron!
 
 
 
Som barn minns jag enorma mängder av fasaner, och det verkade vara det samma nu också...med enorma mängder av dessa väldigt ståtliga och färggranna tuppar. Pheasant tail är en av våra mest kända och klassiska flugor som använts av mängder av utövare till den ädla konsten att svinga ett flugspö med en nymfimitation med just fasanens stjärtfjädrar och dess fibrer.
 
 
Rådjur stog och betade på var och varannan km! Så även denna ståtliga rådjursbock...även dess hår är ett användbart material, som till muddlers.
 
 
Tomas lyckades att ta en praktfull havsöring trots att vinden hade tilltagit i en styrka som spelade spratt med våra linor i söndags kväll. Och vinde skulle inte ge med sig så vi tog beslutet att besöka Laxfisket i Ätran under måndagen.
 
 
Efter några vändor med att presentera våra flugor var det gott att ta en fika...en s.k. GOFIKA! ;0)
 
 
Vädret ändrade skepnad hela tiden denna dagen ena stunden var det isande vind, regnskurar, sol med tillhörande värme. Vilket vid det seanare tillfället visade sig en del kläckande, med bla bäcksländor, samt Baetis Rhodani.
 
 
Efter en hel dags nötande med gammal fisk som visade sig med jämna mellanrum, kändes det ändå gott att få vara vid strömmen och möta alla gamla vänner från Falkenberg som själva hoppades på "Kontakt". Så det blir fler besök framöver under denna säsong.
 
 
Många fågelarter vid vattnet, vi såg dessutom tre ekorrsungar som orädda sprang nära oss samt klättrade lekande lätt uppför intilliggande trä, alltmedan föräldrarna sökte omgivningarna efter något ätbart.
 
 
En bastant lunch var inte fel att ta till denna bistra dag, jag valde en hamburgare av Angus-kött, det var en riktig "Köttabit" med stort "K"!!! Änna gött!!! ;0)
 
Då vinden var upp emot 15/m/sek valde vi att inte fiska dagen efter, utan for utmed kustvägen ner till Wittlock, och kolla in deras nya lokaler smt "Shoppa" lite flugbindarmaterial. Tillbakaresan stannade vi till vid Laxbutiken utmed motorvägen och köpte lite lunch inför återresan till värmland.
 
Men...vi passade även på att besöka ett havsöringsrede, som jag känt till sedan tidigare. Då vi inte ville störa det häckande paret så valde vi att hålla oss på tryggt avstånd. under tiden vi sökte av området med våra hökblickar så ser vi glador, falkar, ormvråkar och till slut dyker den upp ovan trädkronorna...Havsörnen!!! Shit pommefritt!!!....den ståtlig, ENORMT STÅTLIG!!!...Tomas och jag turades om att hålla i kikaren, jag kan lova att vi båda blev enormt tagna, häftig naturupplevelse. En värdig avslutning till detta kustbesök...tillsvidare! ;0)
 
Vill rikta en hälsning till er som var nere vid Ätran, kul att få träffa er igen, vi syns vid fler tillfällen framöver....var så säker!
 
samt så vill jag passa på att gratta Tomas som fyller år idag..."Ja må han leva!!!..."
 

Önskar er en trevlig 1:a maj!
 
 
 
Peter
 
 
 
P.s: det var gott att komma hem till käresta, hon "Äger"!!! 
                                    
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0