Skönt höstmörker!

Tisdag 30 oktober
 
 
 
Ja nu sänker sig höstmörkret ordentligt över våra vattendrag...från tidig kväll till morgonen. Medan vädergudarna spelar lite spratt med oss så kan det passa med tex tid vid flugbindarstädet...
 
...och bla binda upp ett antal nya fjädermyggkläckare i små storlekar, här ett exemplar med bakkropp i tunn chenille, torax som jag mixar fin flash med svart sälhår, vingspröt av cdc tillsammans med orange polygarn, för att göra den ytterst lilla flugan synlig på ytspänningen ute på frivattnet.
 
För att höja höst-faktorn-för-att-underlätta-stämningen-i-höstmörkret-fenomenet, vad passar inte bättre än att, "Knåpa" ihop en smarrig...
 
 
...krispig äpplekaka, SLUUURRRP!!!  ;0)
 
Fler nya kreationer till flugor kommer framöver, då vi går in i en sådan period nu...dags att rensa ut askarna på slitna, "Naggade" flugor, samt förbereda sig inför kommande mässor framöver, under 2013. Skall bli kul, spännande och inspirerande. Träffa gamla som nya flugbindare, i sverige och utomlands.
 
Har ni önskemål av mina kreationer tex havsöringsserien, eller egna förslag hör av er på min mail: mounpeter@hotmail.com
 

Mvh
 
Peter
 
 
 
P.s: Om två månader "Vänder" det....Njaa, vi får väll ta tillfället iakt när istiden kommer. Såg vissa tendenser i  Värmland helgen som var!  ;0)
 
 
 
 
 
 

Överraskning!

Måndag 22 oktober
 
 
 
Fann detta i brevlådan denna måndag, en liten fin överraskning för fångster denna gångna laxsäsong från hemmaströmmen...
 
 
...ett värmande inslag i höstmörkret. Ser fram till säsongen 2013!!!
 
 
Peter
 
 
 

Blöt helg!!!

Måndag 22 oktober
 
 
 
Det blev en långweekend i Värmland denna helgen, med bla flugfiskeprylar med i bagaget. Passade på att besöka ett P&T-vatten, av två...lördagen som var. Trots vädergudarnas sämre sida så var det gott att vädra sig, samt även spännande att få se ett nytt ställe.
 
Ett litet fint och välordnat vatten i Värmland...Butorps P&T, för flugfiske och spinn.
 
Som sagt vädret hade jag inte med mig denna lördagen, men...det var ändå gott att se nya platser.
Regnet piskade i ansiktet, vinden skylde ner händerna så att känseln smög sig bort om andra kroppsdelar, som tur var hade jag täckt kropp och knopp med rejäla underställ samt Gore-Tex, som är det enda som gäller när vädergudarna vill leka med ens vilja. Och vilja fanns det, en stund...vartfall till att få se denna anläggning som jag kan rekomendera om man har en tur förbi dessa trakter. Men...då kanske i mer gynnsamma väderförhållanden!  ;0)
 
Men skam den som ger sig!!!
 
 
Omgivningarna var mycket gynnsamma, om än så...lugnt och fridfullt! Trots den kyliga hösten så kan jag tänka mig att absolut svänga förbi andra delar av säsongen, för att utmana de starka firrarna. 
 
 
Till en början såg det inte så stort ut, men...där bedrog jag mig. Med fina strömmande fall, varvat med öppna "Pooler" med lugnvatten...en bit bortigenom.
 
Vältänkta och välbyggda vindskydd...
 
 
...en bla ut till en ö...
 
 
...på väg nerför en av strömmarna, ytterligare ett...
 
 
...timrat vindskydd, innehållande en eldstad mitt i.
 
Ja just det så var det ju fisket, flugfisket för min del. Då det regnade småspik och regnet mer eller mindre öste ner så var det bara att glömma fiske på ytan, så det var att fiska djupt...riktigt djupt och...LÅÅÅÅNGSAMT!!!
Fiskarna nere i djupet vill ju inte precis skena iväg, utan tar det lugnt nu när vattnet är kyligare. Detta i kombination med viss tålmodighet så finns det chans att komma i kontakt med någon av strömmens invånare.
 
Kände en aningen svag dragning i linan efter tredje utlägget..."Bågen" for snabbt upp till ytan, inte bara en gång i luften...utan 7ggr!!! En riktig fighter...
 
...fin regnbågsöring, i fin kvalitet med intakta fenor, välgödd!!! Precis så som man vill ha en regnbåge!!!  ;0)
 
Regler som gällde för detta vatten gick inte att ta miste på...
 
...kan det vara pga det stora användandet av en viss "Substans" som bete? Jag personligen hade bara en metod...Flugfisket...flugspö, lina och fluga, känns mer "Rent". Dessutom med egna kreationer till flugor att locka dem där "Nere".
 
Jag vill tacka Tomas en av tillsyningsmännen för besöket, samt att jag kan med gott samvete rekomendera ett besök till denna plats! Väl värt ett besök!  ;0)
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
 
Söndagen valde jag att besöka en annan Tomas, nämligen flugfiskevännen i Karlskoga.
Tomas ville visa mig sitt klubbvatten, så jag var förväntansfull, och det var jättetrevligt att få träffa Tomas igen.
 
Dessutom var vädergudarna mer tillmötesgående än gårdagen!
 
 
Tomas har en stor erfarenhet av flugfisketsvärld, så historierna om sina erfarenheter öste ner utmed stigen till vattnet...bättre det än all det regn som varat ett tag tillbaka nu!!! ;0)
 
 
 
Undrade ett tag om jag kommit ut på en fjällmyr...
 
 
 
...skogstjärnen låg spegelblank, och dimman tyngdes över tjärnen.
 
Så det var fjädermygg imitationer som gällde, efter någon timme så var Tomas den som spräckte nollan denna söndagen, och när den landade "Bågen" tömdes på maginnehåll så välde det ut mängder av...
 
...husmaskar!!! Helt proppat i magsäcken!(?)
 
Medan jag stog synade efter vak, så kunde jag inte låta bli att slås av den bedövande...tystnaden, inte en bil, flyg, tåg eller andra "Civilserade" tecken som väsnade i omgivningarna. det var som att vara tillbaka till fjällvärlden. En lååång suck av välbehag pustades ut, och blandade sig i dimman, kylan gjorde sig påmind...samt värmen i famnen på min kära.
 
Vill tacka Tomas min vän för en trevlig söndag, och om du läser detta kompis...räkna med att jag kommer tillbaka, med mer tid...för att ljuga lite över en matbit och något gott att skjölja ner maten med!!!  :0)
 
Kul att få träffa dig Rasmus med, ser fram att få fiska ihop med dig med framöver...keep on fishing! :0)
 
 
Peter

Streckgubbe!

Tisdag 16 oktober
 
 
Ungdomarna ville att jag skulle teckna på jobbet...."Hm,  jag kan väll göra en och annan streckgubbe!"...
 
 
 
 
...ungdomarna blev "Något" förvånade när de såg resultatet, inte för temat kanske för det var väll bara naturligt i mitt fall..."Hu!!!...vad hade du i teckning i skolan???"....frågade de....."Nja, tillräckligt...men detta är ju BARA en streckgubbe" ...svarade jag.
 
Förutom flugbindandet finns det andra kreativa sidor som kommer fram när inspirationen finns där...och tid! ;0)
 
 
Peter

Söndagstur!

Söndag 14 oktober
 
 
Några ungdomar ur Fiskegruppen valde att trotsa vädergudarna denna gråa och regntunga söndag tillsammans med mig.
 
Rasmus studerar två av de andra ungdomarna längre bort, hur de kastar sina vobbler utmed vassruggen.
 
Tillgång till mycket "Go-fika" är bra att ha med sig på en sådan här ruggig fisketur, termos med varm dryck, värmer den mest "Coola" ungdomen med!  ;0)
 
 
Ett "solo" kan man ju allt dra med jämna mellanrum när gäddan är tröööög!!! Adrian visade hur man gör!
 
 
 
Men nu var det ju ändå så att vi var här för ett syfte....Hm, att fiska gädda...  ;0)
 
 
 
...en var intresserad, av en "Papegoj" jerk-bait...Nollan spräckt denna dagen! Inte alltid det största som behöver vara mest betydelsefullt...(Hmmm...vill jag intala mig...). Dock en mycket rolig dag med gänget, mycket bus och små gliringar...det lättar upp även den mest regniga fiskedagen. Frågan är då vad ungdomarna kommer ihåg mest, fisket? vädret? fiskeprylarna? "Go-fikan"? eller rent av det glädjande småbuset???  ;0)
 
Med glatt humör kommer man långt!!!  :0)
 
Ha en fortsatt skön söndag vänner!
 
 
 
Peter
 
 
 
 
 
 
 
 

In i en ny tid!!!

Fredag 15 oktober
 
 
 
Det är underbart nu när solen visar sig igen, trots frost på morgonen. Hösten börjar ta sin form på allvar nu med alla björkar som ändrar skepnad, bokskogarna ser ut att vara i brand på avstånd.
 
Denna kvällen var det lite extra läge att komma upp på en hög klippa och njuta av omgivningarna, samt se ut över havet ca 15km längre bort...som låg "Kav" lugnt. En stunds filosoferande, låta tankarna flöda iväg till en annan "Själ"....min kära!!!
 
Dessutom fick jag ett inspirerande besked nyligen, får äran att deltaga på en av Europas stora flugbindarmässa...vilket jag ser fram till som en liten pojke inför tomtens entré!
Man blir ganska ödmjuk inför detta!
 
Kan bli en underbar helg för fisket efter höstgädda!!!  ;0)
 
 
 
 
Önskar er en underbar helg vänner!!!
 
 
Peter
 
 
 
"Det krävs styrka för att våga simma mot stimmet, och inte bara "Följa" alla andra!!!"

Få turer, men ack så gott när man väl är där...igen!

 
Onsdag 10 oktober
 
 
 
Det har blivit "Några" turer upp till Värmland de sista veckorna till min kära, med i bagaget finns vartfall något om intresset för flugfiskets värld...
 
...tillsammans med varm dryck! ;0)
 
 
 
Förutom fisket skall man ju även njuta av dess skörd, och vad passar inte bättre än att få dela det med den jag håller mycket kär...
 
...varmrökt regnbågsöring, för att senare njuta av...
 
 
 
...halstrad fjärsing, eller vid ett annat tillfälle av...
 
 
 
 
...insjökräftor tillsammans med Västerbottenpaj, eller av...
 
 
 
 
...egen flugfiskad Falkenbergs Lax, tillagad med bacon, rödlök, morot, grädde, flingsalt, svartpeppar, till tagliatelle med hembakad cibiatta, eller njuta av...
 
 
 
 
...cappuchino med "Tillbehör" som delas med...även här min käraste...därav två dessertgafflar på assietten, men det var säkert inte svårt att lista ut  ;0)
 
 
Hann ner en vända till Laxarna i hemmaströmmen innan säsongen vart över för detta året...
 
...en av kompisarna drillade sin första flugfångade lax detta året...total lycka! :0)
 
 
 
Denis, var även på plats för att testa lyckan...
 
 
 
...gott att vara nere med "Stången", hade ett Liiiitet nyp i flugan en bit nerför strömmen, bara det var gott nog, sista laxpasset för min del...detta året. det kommer en ny säsong framöver, ser fram till det!!!
Önskar er "Lokala" laxvänner en go höst, kanske vi möts på någon is i vinter med pimpelspöt i hand???
 
 
 
 
Vid ett av besöken i Värmland blev det bla att se och smaka på de läckerheter som visades upp i samband med matmässan i Karlstad...Yammy....En härlig höstdag med kvinnan i mitt liv!
 
 
 
 
Nu när laxsäsongen är över så har vattenmängden i hemmaströmmen varit mycket hög, kan bara spekulera hur många laxar som passar på att stiga uppströms inför den kommande leken.
 
 
Ungdomarna på jobbet har varit ivriga på att få komma ut igen, och legat på det sista för att få passa på att fiska efter höstgäddan. Så vi passade på förra måndagen...
 
...och en av gruppens storfiskare var först med att spräcka nollan..."Gött, Gedda, Gedda!!!"  ;0)
 
 
 
 
Det blev några för mig med denna regniga måndagskväll...för att inte tala om ösregn!!! Men det hindrade inte gänget att komma ut ett par timmar efter skolan slutat på eftermiddagen. Gott kämpat ungdomar!!!
Men....vi har en heldag framöver, redan nu på söndag, ser fram till detta och det lär INTE vara några platser kvar, det är redan fullt!!!  Roligt, och inspirerande!!!
 
 
 
Helgen som var, blev det att besöka käraste, passade på att ta en LÅÅÅÅNG promenad bla förbi nedre Klarälven för att studera strömmen, om något skulle visa sig.
 
Vackra omgivningar, och en som sagt LÅÅÅÅÅNG promenad på ca 12km...men vilken dag!
 
Tills nästa inlägg...
 
 
 
Ha det bra vänner!
 
 
 
Peter
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0