Fortsatt ungdomsfiske!

Tisdag 19 juni


Andra dagen med ungdomar på vår sommarverksamhet nere på beachen, samt inget mindre än fiske på eftermiddagens schema. Valde en närbelägen plats för att underlätta det hela, och spara tid, istället för att lägga tid på för mycket transporttid...ungdomar vill inte vänta, det mesta skall ju hända..."NYSS!"  :0)

Efter en snabb introduktion med mete som tema för denna veckan så var spöna på plats......i väntan på att klockorna skulle larma, Hm...det blir intressant och spännande hur det blir denna tur.

Dröjde inte länge innan mitt spö började larma...försiktigt! Förmodligen något "Litet" som inte fick ner betet. Ytterligare en stund senare så började Jacks spö larma..."DU HAR NAPP!!!"...sa jag till honom..."VA???  HAR JAG???"...svarade han förvånande...."JAPP!"...


...en stolt kille med en större sarv...Grattis Jack!  :0)

Mitt spö darrade igen, men bara för ett ögonblick...sedan såg jag i ögonvrån att Jacks spö slets ur spöstativet och höll på att fara ner i vattnet..."DET ÄR NÅGOT STÖRRE PÅ NU!!!"...ropade jag till Jack som tillsammans med Viktor var en bit bort...han kom rusandes, började drilla fisken..."DET ÄR EN JÄÄÄÄÄÄTTESTOR ÅL!!!"...den lossnade när den kom intill vår plats, men vi skymtade besten...

Kort stund senare så höll Viktors spö på att fara ner i vattnet..."MEN VAD NU DÅ???"....
"NÅGOT STORT IGEN!!!???"...

"DET ÄR ÅLEN IGEN!!!"....Jack sprang till bilen och hämtade håven...


...så vi fick titta på den snabbt för att lika snabbt kroka av den försiktigt och släppa tillbaka den ner i vattnet. Ålen är ju faktiskt fridlyst och skall omedlebart återvända till sitt rätta element. Vi hann väga den först och den vägde 1.46kg, en ståtlig ål som är värdig att få leva vidare och fortsätta ge nya generationer av sin art.

Jack fick ytterligare en sarv före avresan tillbaka till vår "Base-Camp" nere på Skrea Strand = Oasen.

Minns den tid då en annan var i pojkarnas ålder, Hm...tidigt på 70-talet. Då det fanns mängder av ålar. På sommarloven var det spännande att snorkla efter dem. Idag är de utrotningshotade...av olika anledningar, man vet inte 100% säkert varför men det finns spekulationer samt teorier...bland annat vattenkraft, dvs vandringshinder upp i åar då de återvänder där de föddes efter en lång tids vistelse och resa tur och retur till sargassohavet...snacka om simtur!!!

Fiske med ungdomar handlar inte bara om hur man tar fisk utan vad som gäller för de olika arter vi har kvar, hur vi förvaltar detta, och mycket annat som är värt att uppleva på vår moder jord.

Strax innan vi for iväg sa en kollega..."Lycka till!"...

..."NOPE, här säger vi inte det, utan istället säger vi..."SKITFISKE!!!"   ;0)

Och det hade vi ju...TYP NOT!!!...lite omvänd psykologi med andra ord!


Så mina vänner...SKITFISKE!!!  ;0)PeterP.s: dessa killar kommer säkerligen att ingå i "Fiskegruppen" till höstterminens start efter sommarlovet...de blev   inspirerade, och ville ut igen...redan imorgon!!!  :0)

Fortsättning på vecka 24...

Onsdag 13 juni


Veckan fortskrider...med spö i hand...


...denna onsdagskväll fick det bli en tur inom ett gäddvatten och se om de var huggvilliga...en del var det!  :0)

Torsdag 14 juni


Eftersom det varit mycket med skolavslutning, ungdomsarrangemang etc de sista dagarna så var det gott att bara vara...vid bindstädet. Efter förra helgens tur inom ett P&T-vatten där "Bågarna" var villiga på riktigt små myggkläckare så band jag upp ett antal sådana i små storlekar, samt vulgator inför helgens besök på ett annat ställe...


...godis för öringar och "Bågar" som vakar försiktigt!  ;0)
Fredag 15 juni


Så äntligen helg igen, fyllde husbilen med flugfiskeprylar, samt flugbindarutrustning...


...och jag var naturligtvis inte ensam...
...en av brorsönerna, Oscar, band sina egna Vulgator inför flugfisket denna helgen. Men denna fredagskväll hoppade vi över flugfisket och bara "Softade"! Uppladdning inför de kommande två dagars Flugfiske!

Lördag 16 juniSå var det så äntligen dags, jag, Oscar, Ludde och brorsan laddade våra spön...


...och kollade åter igen vattenytan på tecken efter liv...mängder av större dagsländor!!! Yammy!!!  :0)

Tog inte lång stund innan dagens 1:a tog på imitationen...
...stridbara rackare...
...samt fin kvalitet på "Bågarna".

Ludde 10 år landar sin 1:a flugfångade båge...Grattis Ludde!
Jag vet nog vad han önskar sig framöver...eget flugspö!  :0)


Efter ett par timmars flugfiskande behövde vi fylla på med mat och dryck...


...Oscar var snabb med att binda upp fler vulgator...
...medan jag rökte en av bågarna...

...Oscar visar brorsan hur man binder en vulgata, bara en tidsfråga innan brorsan vill ha eget flugbindarkit!  :0)


Sedan var det dags för kvällsfisket, fina vak och huggvillig fisk...till höger och till vänster!


...gäller att smyga sig fram genom buskar och högt gräs, kan löna sig i mellanåt!  ;0)
Söndag 17 juni


Igår kväll var pojkarna "Taggade"..."Sätt klockan på halvsex, så hinner vi äta frukost innan fisket börjar!"...denna morgon så ringde Oscars mobiltelefon, och ringde...och ringde, var det någon som gick upp??? Nope!!!
Så var det med den självdisciplinen!  ;0) 

Kvart över sju stack jag upp, löste nya kort käkade frukost, medan de övriga makade sig långsamt upp ur sängarna. När Oscar kom till mig höll jag på att drilla dagens första fisk...


...jag lämnade över spöt till honom så han fick landa den...
...så var lyckan gjord! Dagen räddad!...men det var bara morgon än så länge...  :0)
Förutom fiskarna som glupskt vräkte i sig vulgator så var det flera fågelungar som for över vattnet som projektiler så fort de upptäkte en vulgata, och snabbt mumsade i sig dessa protein-knyten.
Som sagt fin kvalitet på fisken, med hela fenor!
Oscar njuter av det goda flugfisket...

...samt även fler fågelungar av mängden av vulgator!
En och annan större nattslända visade sig också.

Fina fisken!
Ringarna på vattnet lockade fram många fina regnbågar!Trots ett varierat och ostadigt väder så visade "Bågarna" sina villiga sidor denna helgen......en helt underbar och färg-glad helg med en av syskonen samt "Några" av syskonbarnen som säkerligen vill ut igen inom snar tid framöver...med flugspö i hand! Tackar de huggvilliga fiskarna för fina kamper!


Zee Ya sone!  ;0)
Peter
Nytt bindstäd!

Måndag 11 juni

Föregående städ har varit med om en del och får framöver ta emot krokar i större storlekar samt tubnålen, då käftarna vidgats något......så för de riktigt små krokstorlekarna får detta tjäna sitt syfte istället, behöver ändå bygga upp ett lager av riktigt små mygglarver/kläckare.

Foten följer med som tidigare, med magnet på ovansidan, och ett 10mm plattjärn nerfräst i ett stycke teakbit. Det gör sin funktion...med att ligga stadigt på ett plant underlag. Får väll se vad för kreationer som kommer framöver, alltid lika spännande!  :0)


Ha en bra vecka vänner!Peter

Ungdomsfiske!

Måndag 11 juniBrrr....var är värmen!?Vem bryr sig!?....när man får vara ute!  ;0)
Det metades från bryggan...
...och ute i vattnet inne bland vassen..."Vadare,,,,vad é dé???"  :0)    De hade hittat dagens Hot-Spot...gott om tusenbröder var det som ville smaka på en och annan maggot.
...glädjen sprids när någon får fisk!
Vädrets makter tar energi, så det är bara att "Tanka" ny energi då!  :0)
Och de som har för mycket energi valde att göra sig av med överskottsenergi!!!  "Brrrrrrr!!!...."   ;0)


En trevlig förmiddag med denna skolklass...och de verkade trivas också, så till den grad att började spånas under korvgrillningen att genomföra en längre resa framöver...i spö i hand i fjällvärlden!

Men det får bli nästa år...  ;0)

Vi ses igen till höstterminen!


Peter


Vecka 23...

Fiska, Fiska, Fiska....


...med ungdomar denna måndagen också, som fick bli den sista med Fiskegruppen för denna terminen.Och nappade gjorde det, även om det inte är stort så är glädjen där likväl...
...och de övriga som väntade på sin tur, gladdes likväl åt de som fick en fisk.
Spänningen är på topp när det "Nafsade" på betet så att bjällrorna plingade. En av våra mest återkommande deltagare missar inte när det blir en ny tur med Fiskegruppen, så även denna måndagen.Resten av veckan har jag lagt en del tid åt Laxfisket utmed hemmaälven...


...mellan "Rundorna" blir det en och annan bild som förevigas...
...Rhododendro i sin fullaste prakt...
...inte bara strömmen och vår lokala bro ger fint intryck.
Nya pool-skyltar uppsatta utefter älven.


Här kunde jag inte bara "Hålla mig" och ta en bild på kompisarna...under självaste nationaldagen......Old time vehicle vs cyber bike!!!  "Här händer inget, dags att besöka nästa pool!"....Ssssswwwwiiiiissssshhhh!!!!   ;0)
Istället för den gäckande laxen så tar en och annan bäcköring...Hm, kanske dags att övergå till Tjeck-nymf flugfiske istället...  ;0)

Fredagen när det var dags för alla gymnasieelever att ta sig fram genom stan så kom ett ordentligt skyfall, jag fick avbryta laxfisket och hann upp till bilen för att ta på mig Gore-Tex jackan, då hela kortegen kom...stackare de såg ut som dränkta kattungar i fina fina kläder. Väl tillbaka nere vid strömmen i ösregnet så dök Filip upp, en av ungdomarna ur Fiskegruppen som varit med i flera år och som nu var en av de genomvåta studenter. Tror han var "Liiite" mer intresserad av fisket istället för att stå på ett släp i ösregnet...  ;0)  Grattis Filip och lycka till i framtiden, må vi mötas vid vattnet igen!


Under lördagen vart ner till Wittlock Flugfiskeshop och proviantera lite bindmaterial, samt inom ett P&T vatten med två av brorsans pojkar som ville iväg och flugfiska efter regnbåge.


Ludde 10år presenterar flugan, trots den byiga vinden...Oscar 13år har fått in "Snittsen" och lägger ut linan med ett gehu, bådar gott för framtiden, för han är taggad nu inför kommande utflykter.

Vinden tilltog mer och mer, och med så även regnet, så det fick bli en kort visit med de båda pojkarna som ser fram till nästa helg då vi tar husbilen och spenderar mer tid i ett annat P&T-vatten, skall bli kul och spännande!


Kanadagässen med sina ungar hade fullt upp att hålla sig undan från de besökande flugfiskarna.


Slutet av den gångna veckan ett riktigt ruskväder...hoppas att sommaren kommer!Må väl vänner!Peter
Vecka 22...

Måndag 28 maj
Denna veckan ville inte värmen riktigt hålla i sig, men vad gjorde det när ungdomar ur Fiskegruppen ville ut och testa lite mete...


...lite "City Fishing"!!!  :0)

Den som har tålamod finner lyckan! Det nappade till slut, en större mört ville ta betet...gissa om deltagaren var glad!  :0)  Gott och se...alltid trevligt och se hur lyckliga ungdomarna blir när de får napp.

Efter jobbet for jag till laxbron för och testa lite spinnfiske...(Hm, ja ni läste rätt!)...en av besökarna på bron landade en nystigen smålax...börlingen, som kommit nu i slutet av maj.
Tisdagen 29 maj


Vart inom laxälven igen denna vecka, hade en lax som inspekterade spinnflugan när jag lyfte den upp till ytan......lite "Latmansfiske" denna kväll efter jobbet!  ;0)

Föredrar nog ändå ett flugspö i handen, dessutom känns det mer "Aktivt" att fiska av strömmen med fluga...än att stå still på en bro, Nja...det får nog vara!

Följande dagarna fick det bli jobb, och åter jobb, samt "Softa" som ungdomarna säger. Den isande nordanvinden har dessutom bromsat kläckningarna något, samt kusten är ett inferno...så havsöringen får vara i fred ett tag till:0)
Söndag 3 juni


Så var det en ny månad, med ca 6 grader på nätterna är det dock svårt att tro att vi är inne i en sommarmånad...men det blir väll bättre förmodar jag?...

Passade på att binda upp ett par "Bomber" för Laxen nu när älven blir lägre...mer och mer...


...en svart med en liten foamsked framtill, samt friserad hjorthårskropp, invirat kroppshackel. Stjärten kompletterades med lite flash.

samt en i rostbrunt, även den med en foamsked framtill. Får se hur Laxen reagerar till dessa, om den överhuvudtaget bryr sig. Laxflugfisket är inte alls i likhet med det andra flugfisket, men väl värd sin vikt när den väl hugger!  ;0)

Efter en 6-dgrs arbetsvecka var det skönt att få komma ut och presentera en och annan imitation för regnbågsöringar...


...på väg till vattnet blir man påmind om att det snart är vår nationaldag...i gult och blått! Hm...inslag av grönt också!  :0)

Men nu får värmen komma tillbaka!Krickan med sina ungar var framme vid torrflugan, den kraftiga nordanvinden satte fart på ytvattnet så att linan tappade sin linje...en och annan "Båge" var framme och kollade på flugan.

Gick utmed kanten och lade ut en flicksländenymf, till slut nöp en båge flugan...försiktigt, en kort fight så släppte den...ja, ja!

En stund senare ser jag att det vakar på samma ställe, flera gånger, en mindre brun dagslända sätter fart på fisken, byter ut flugan till en snarlik och lägger ut den vid platsen..."SPLASH!"

Den attackerade dagslände imitationen när flugan knappt hunnit i vattnet...hade noterat innan att fisken inte var så stor, så det gäller att vara blixtsnabb i mothugget......gissa om jag blev snopen, fisken hade två krokar i munnen, förutom min fluga, samt att det var ordentliga skador i stjärtdelen...såg plågsamt ut, Hmmm, den fick behållas.

Förutom den isande nordanvinden så hopade hotfulla svarta moln till ett långt stråk...


...i lördags morse hade vi flera tromber som visade sig ute vid kusten. Känner igen detta sedan tidigare, de molnen är inte att leka med!

Som sagt hoppas att våra vädergudar är med på vår sida framöver!  :0)


Må vål vänner!
Peter


RSS 2.0