Vid bindstädet fortsatt!

Tisdag 31 januariEn och annan klassiker skall också finnas till hands, när tillfället erbjuds som bla den klassiska......Pheasant tail.

Mayfly kan vara brukbar under försommaren.
Dock är det roligast och laborera lite med olika bindmaterial, och hitta på egna kreationer...vartfall varianter, för det är inte lätt att komma på något helt revolutionerande. Finns ett stort intresse för flugfisket och flugbindandet, vilket blir som livsstil för de som verkligen fastnar för detta, och många är duktiga på att skapa nya flugor. Men man har ju viss egen övertygelse och ideér om hur flugan skall se ut samt te sig ute i vattnet..och det viktigaste, vill fisken ta den. Alltid lika spännande!  ;0)


Här en Bibio variant, som har varit det enda som varit intressant för harren, när denna insekt kläckts i mängder.

Band en egen variant för tre år sedan inför resan till Jämtland. Just vi det tillfället så var det en sen eftermiddag, solen låg på samt med en sval vind från fjällen och harren var uppe och vakade väldigt intensivt. Efter att ha provat ett par andra "Torrisar" så tog jag fram mitt insekts nät och höll det i strömmen ett ögonblick, för att i  nästa stund syna nätet. Fyra stycken på samma "Fångst" bekräftade min misstanke, då jag kom på att jag hade bundit upp ett par ex av denna för att testa, vilket var snarlikt en bibio...till färgen vartfall. ;0)

Därefter blev det en och annan harr som var mer bestämda att behålla flugan och inte bara ta sig till ytan för att bara syna föregående flugor.  Alltid gott när man knäcker "Koden", en enormt skön känsla av välbehag som flödar genom kropp och knopp. Vilket kan därefter firas vid en öppen brasa invid strömmen, med aromen av kokekaffet som puttrar i sotpannan över elden, kåsan fylld med en skvätt "Eldvatten", samt med visst tilltugg så som tex kallskuret...FÖR ATT INTE TALA OM MYGGMEDLET "NORDIC SUMMER" (Bäckolja)  ;0)

Blir abstinensen allt för hög nu flera månader innan man åter befinner sig vid fjällbäcken, kan alltid plocka fram burken av Nordic Summer och ta sig en liten mental resa!  ;0) Simma lugnt!
PeterNy vecka, nya flugor!

Måndag 30 januari
Flugbindandet "Flyter" på...


Band upp ett par varianter av vulgata, för att testa när det blir dags......en med cdc vinge...
...samt en med grizzle hackel fjädrar till vingar, skall bli spännande och se vad öringarna tycker.Några bäcksländor skall vara med i sortimentet, en utmaning och binda dessa......alltid stimulerande och skapa egna varianter ur insektslivet, denna bäckslända i stl 10.Sedan är det inte fel att ha en uppsättning av myggkläckare av olika varianter......en med röd bakkropp som hänger under ytfilmen, samt en med...

...svart bakkropp, gärna i olika storlekar från 10 till 14, mindre går också men 10-14 har visat sig vara oftast gångbara.

För mitt bäcköringflugfiske dock, har jag bundit ner till 22, då det lätta midge flugspöt kommit fram...6fot klass 3. Mycket spännande att smyga utmed minimala bäckar, och det blir ju inte mindre utmanande när det oftast är tät vegetation av buskar och småträd som finns i anslutning till ståndplatserna.

Stor kontrast när man är ute med 2-hands spöt på 12,6fot klass 9 utmed laxälven, eller kustflugfisket utan träd och annat som begränsar sträckningen av fluglinan i bakkastet. Finns en stor variation i flugfisket som sagt och mängder av olika miljöer för att komma till tals med de salmoida arterna, men det är ju det som är så fascinerande...kort och gott helt enkelt inspirerande!Ha en go vecka!Peter
Nymf tema!

Söndag 29 januariPassade på att rensa gamla flugor från dess material och frilägga krokar, flugor som jag inte var så "Nöjd" med, helt enkelt recycle!

Eftersom mitt flugfiske är av brett spectra så kommer det inte vara problem att fylla tiden med flugbindning framöver ;0)

Inför kommande vår och kläckningar av tex sjösandsländan binds det upp ett litet lager som kommer finnas till hands när det nu blir blir aktuellt. Dessa har även varit väldigt gångbara i samband med harrflugfisket i Jämtland runt midsommar, även så som regnbågsfisket i diverse P-T vatten. För att inte tala om öringar i strömmande vattendrag...
...en effektiv nymf som sagt täcker det mesta som flugfiskas efter i maj, början av juni..vartfall i sötvatten!Önskar er en skön söndag!

Peter

Flugor & Isfiske!

Lördag 28 januariHavsöringsserien är nu klar, så då var det dags att rensa ut de övriga askarna och börja binda upp nya fräscha flugor för regnbåge, öring, bäcköring, harr, röding och lax. Har en ask för varje inriktning, samt en s.k. "Blandask" som går till det mesta, men den är också helt komplett nu med nybundna flugor inför kommande säsongen.

Igår f.m. före jobbet kallade, hann jag med nya Montana i mindre storlek...... med inslag av charlakansrött "Flashig" dubbing...

...och en med inslag av grön "Flashig" dubbing framme i thorax. En bra Allround fluga som funkar i många sammanhang.Nu har kung Bore besökt oss sedan någon vecka tillbaka, med kyla samt lite snö. Vilket innebär att sjöar börjat frysa igen, så nu idag vart det årets första tur och testa. Vad passade inte bättre än att dela detta med en kompis, han var först på plats...ivrig som attan efter att ha tillbringat en månad i Thailand (inte synd om honom alls!!! ;0)  eftersom det var ett sent nattpass för min del så tog det sin lilla tid, men efter att ha mumsat i mig en rejäl Brunch, så man står sig...så var även jag på plats för att kolla isens tjocklek.
Ut med prylarna ur Troutmobile, på med......rejäl pälsmössa som värmer gott i den isande vinden.

Tog inte lång stund innan jag krokade vad som kändes som en abborre på ca 5 - 6hg. Linus hade fått ihop 5st småabborrar och drog en bit längre ut, medan jag stannade kvar inne i viken. Började placera ut ismetesspöna och agnade dem i hopp att det skulle hugga senare.

I väntan på detta fortsatte jag att pimpla med mormyska och maggots..."Fasen vad det drar!"...kände att det var en rejäl abborre, tog in linan..."VA F....N!!!???"  Hi hi hi hi....
...DET VAR EN LITEN HUNGRIG GÄDDA, på mormyska...MED MAGGOTS!  ;0)


Linus hojtade till en bit längre bort en stund senare, och kom småspringandes för att föreviga predatorn...


...dagens största! Grattis kömpis!  ;0)


Efter någon timme till började hungern ta ut sin rätt...


...hann dock med att syna en av dagens abborre...Hm, undrar just vem som synar vem här!?  ;0)


Efter några timmars fiskande så tog jag en genväg hem, genom bokskogen...en vacker rovfågel kom glidandes mellan träden och passerade mitt framför mig när jag körde Troutmobil åter till sitt utgångsläge..hemläget!  ;0)
Ha en skön helg vänner!


Peter
Minimal!

Söndag 22 januariMinsta mysis/räka bunden, krokskaftet är 10mm...en liten utmaning!

Kan vara bra att ha riktigt smått ibland med!  ;0)Ha en skön söndag!Peter

Snöstorm & Flugbindning!

Lördag 21 januariÅter till bindstädet, med mer inspiration då det känns att säsongen börjar närma sig trots dagens snöinferno...skulle tro att det var LOVIKKAVANTAR SOM FALLER!

Dags att fylla askarna med nya fräscha flugor för så väl havsöring, regnbåge, lax, bäcköring, som för fjällflugfisket efter röding, öring & harr. Har dock några fler "Utmaningar" till nya kreationer inför havsöringspremiären.
Fortsätter med bla borstmask variant i svart och rött, som kan bli "Giftig" under skymningsfisket efter just havsöring. Min havsöringsask är mer eller mindre komplett nu men det är alltid spännande att få testa nya färger och material, samt storlekar.

Denna borstmask imitation är X-tra spännande och flugfiska med när rätt tillfälle ges, då kroppsmaterialet mellan krokarna är uppspunnet i marabou, samt angelhair (som klipps ner innan det dubbas in). Den "Ledade" kroppen gör flugan extremt levande då man fiskar hem den. Hugget kommer oftast vid stoppet under hemtagningen, och då ganska försiktigt. Jag förmodar att H-Ö inte behöver stressa för att fylla sin mun med dessa slingrande varelser, och därav de försiktiga huggen.

Så det kan vara värt att ha bortsmask imitation för dagsljusfisket, samt en mörkare för skymnings/mörkerfisket.

Ha en fortsatt go helg!

Peter   >>-)))))))`>

Nattliga äventyr...

Tisdag 17 januariFinns det något som är så spännande än skymningsfisket efter havsöringen, men ibland har det sitt pris!  ;0)

Havsöringsfluga 13...

Lördag 7 januari
Ännu en fiskimitation, fast "Glimrande" ljus med inslag av rosa mundel...
...samt en övervinge i silver, dock endast några få fibrer för att endast "Markera" ovansidan. Funkat bra i början av säsongen när vattnet är kallt fortfarande.

Fortsatt go helg!

Peter

Havsöringsfluga 12...

Fredag 6 januari
En fluga som är ganska "Giftig" under en viss period på våren är nämligen borstmasken, där hanarna ändrar färg inför parningen och kan bli riktigt stora. Från att vara beige/gula, så blir de mer blå/gröna under deras förflyttning på frivattnet ser man dessutom en tunn strimma av mjölke som sprids.


Vid ett tillfälle då jag guidade ett gäng ungdomar, så noterade jag att tärnor var som galna, skrek och for ner i vattnet inne i en grund sydvänd vik, snabbt tog jag mig dit och lade ut borstmaskimitationen. Hann knappt ta in lina innan linan sträcktes. Undersökte havsöringens mun som var fylld av dessa blå/gröna ringlande "Småormar".

Vattnet inne i viken var ca 7grader...så en termometer är alltid med för att kolla detta med borstmasklek. Dessutom är det bra om man lär sig tolka naturens "Signaler", kan bli skillnad mellan en dålig fiskedag till en ypperlig fiskeupplevelse.
Som sagt några borstmaskimitationer i olika färger finns med också!  ;0)


Fortsatt go helg!

Peter
Havsöringsfluga 11...

Torsdag 5 januari
Ännu en helg, som bla kommer tillbringas vid bindstädet med att "Experimentera" med diverse flugbindar material. Fortsätter med temat havsöringsflugor, just nu i denna stund så fick det bli en...
...Mysis, som är det enda man ser tidigt på säsongen när vattnet fortfarande håller vinter temperatur.Dessa små räkdjur (ca 10mm) ser man i stora mängder, svävandes i de tångbeklädda grunden. Under de mörka timmarna blir de avslöjade i pannlampans sken, då ljuset reflekteras i de enormt små ögonen. När vatten temperaturen stiger under våren inne i vikarna samlas de så som enormt stora moln, och andra något större flugor presenteras då eftersom havsöringen blir mer aktiv och gärna jagar småfisk. Men dock, några Mysis skall också finnas med i asken! 

Eftersom dessa småflugor är "pilliga" gäller det att ha renputsade läsgogglar, samt hyffsad finmotorik...OCH TÅLAMOD!!!  ;0)


Önskar er en skön helg!


Peter

Havsöringsfluga 10...

Tisdag 3 januari
Vissa flugor är inga direkt imitationer ibland, utan mer bara helt enkelt attraktiva...för att undersökas. Eftersom fiskar inte har händer att känna efter finns det bara en kroppsdel som får ta sig an detta uppdrag...munnen! Vilket kan vara tillräckligt för att bli krokad.
En variant av wolly worm, med kropp i chrystal dubbing, kroppshackel av grizzly hackel, samt en butt av gnistrande röda fiber bundet på en större streamer krok. Jag är ganska sparsam med att "dressa" flugan när jag binder upp den så den inte blir alltför klumpig, hellre "slimmad" så den sjunker snabbt ner i vattnet innan den tas hem med jämna drag. En fluga som används ganska flitigt lokalt här hemma av en del som utövar kustflugfisket efter havsöring. Ett par sådana är bra att ha i "Bagaget"...  ;0)

Under sensommaren, runt augusti samt varma perioder i september kan det myllra av rejäla "Ludna" larver vilket är ett bra exempel på den riktiga Wolly worm...det jag kallade för "Lysmask" när jag var liten, då hanarna har en lysande ände som signalerar till honorna om deras närvaro...
Vilket fall som hellst så utvecklas de till bevingade vackra små änglar...larverna alltså!!!  ;0)                  


Peter
Havsöringsfluga 9...

Måndag 2 januari
Nu är det nya året här, och därmed nya flugfiske förväntningar. Den kommande säsongen har säkert en hel del fina flugfiske upplevelser...har nämligen bokat upp en hel del för 2012, mer om det kan ni läsa framöver!

Börjar dock det här året med att fortsätta där jag slutade förra året...med att binda upp nya fräscha flugor...

...och drömma sig bort till de oändligt vackra platserna som finns där ute, i den vida världen!  ;0)


Imitationer av räkor skall alltid finnas till hands inför kustflugfisket efter de vackra Silvertorpederna = Havsöringen!


See Ya!

Peter

RSS 2.0