Mina Havsöringsflugor!
Mina nya havsöringsflugor är snart dags att presenteras för en och annan havsöring, jag är förmodligen inte ensam om att få stå utvadad utmed kusten och lägga ut flugan i det stora blå, eller???  ;0)

1:a april är det således dags, det brukar vara välbesökt under de första veckorna, då utövare av denna flugfiskemetod väntat i sex månader utmed den svenska västkusten. Känner redan nu en viss förväntan..."Hm, kommer denna säsongen bli lika bra som föregående, eller till och med bättre???". Under vintermånaderna har artiklar skummats igenom, websidor besökts, kartor studerats efter nya blivande "Hotspots".

Antalet utövare har ökats markant bara de sista 5 åren, det märks tydligt när man står där med långväga sikt åt vardera håll. Inte ovanligt att man ser sportfiskare med ungefär 150 - 300meters avstånd mellan varandra, och ibland flera om samma plats. Å andra sidan är det som intensivast just direkt efter premiären när den värsta fiskeabstinensen skall stillas!  ;0)

En ljummen bris av salt och tånglukt söker sig märkbart i näsan, havet är fortfarande kyligt och kluckar harmoniskt mot intilliggande stenar ut i vattnet. En och annan sjöfågel passerar, jag ser efter några levande väsen inne i "Leopardbottnen", konstaterar att det är sparsamt med "Mat"...några tångräkor samt ett fåtal mysis avslöjar sig. Knyter in en något större fiskimitation med grälla färger som får agera attraktor, för att se om det blir kontakt. Känner en försiktig dragning i linan, en viss osäkerhet infinner sig som om jag fastnat i en tångruska...men, när mer lina töms ur rullen ut på djupare vatten förstår jag...
...fighten med årets första havsöring är igång...

...ett åtråvärt pris sitter i änden av tafsen...

...ett förevigande med kameran...

...och ett rungande YEEEEEESSSSS!!!! Axlarna faller ner till rätt läge med en suck, det flödar en enda harmonisk god energi i kropp och knopp, den efterlängtade säsongen är åter här med fina naturupplevelser framöver.

Dock...är vi inte där än! Men man blir som ett barn igen, som väntar på jultomten! :0)


Flugorna...Fiskimitationerna binds upp i olika färger, dels för att testa vilka färger som är eftertraktade av "Silvertorpederna"...
...samt vilka färger som lämpar sig bäst olika vattentemperaturer, om det klar sikt eller grumligt osv.
Vissa färger har varit mest framgångsrika under våren...
...medan vissa lämpar sig bättre när temperaturen stigit.
Dock gäller det att tro på det man använder...
...och belöningen är mycket glädjande när en vild havsöring väljer en artificiell fisk, som bundits upp.Vitt och silver funkar mer eller mindre hela säsongen, gärna med lite inslag av rosa.
När vattnet blir varmare så kommer det in stora mängder av räkor...
...samt mysis samlas inne i de grunda vikarna i stora mängder.
Riktigt smått kan löna sig att ha i asken när havsöringen är kräsen.
Märlor i olika färger skall alltid finnas med, gärna i mörkare naturtoner...
...som i grälla färger.
Borstmaskimitationer är ett måste när denna slingrande varelse har sin lek och simmar omkring i frivattnet i stora mängder. Havsöringen behöver inte anstränga sig i sin jakt på föda utan simmar mer eller mindre med öppen mun och bara fyller munnen med borstmask. När denna period infinner sig och man lyckas landa en sådan jägare så bara det väller ut borstmask ur munnen om havsöringen hålls i vertikal läge.Skymningsfisket är alltid spännande så mörka flugor är att föredra då.Dessutom kan havsöringen jaga nära ytan i skymningen, eller i mörkret vilket passar sig med en fluga som stripas på vattenytan. En plog kommer då farandes efter flugan, för att i nästa ögonblick försvinna ner i djupet. Man blir lika överraskad varje gång när detta händer, det händer så snabbt, och av en konstig anledning kommer hugget när man inte är fullt i fokus, dvs när tankarna flödar iväg åt andra "Vatten"!  ;0)Simma lugnt!

>>-))))))))`>


Peter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0