Fyll dina askar med nytt!
Om det är något som tilltalar av de flugor jag binder så hör gärna av er. Varför inte havsöringsflugor nu inför premiären på västkusten?...
...sandräkan är en av mina absolut favoriter...

...fiskimitationen är giftig direkt efter premiären i vit kropp, med mörkare nyans över rygg.
Denna görs i olika färger för att täcka hela säsongen...


...mysis, alltid gångbart...


...har upplevt jättefina upplevelser när vattnet stiger i temperatur, och havsöringen mer eller mindre simmar som en brugd och bara fyller gapet fullt.


Fler färger och andra havsöringsflugor hittar ni december 2011 + januari 2012 samt nu i februari 2012.

Jag binder mycket annat också för regnbågsfisket, bäcköringen, lax, röding, harr, större öring samt gädda. Dock är öringen den primära. Jag kontaktas via mail på : mountpeter@hotmail.com , alternativt telefon: 073-2772225


Välkommen med din beställning!

Peter


Harrtorris No1!

Tisdag 28 februari
Från foam-imitationer till fjällfluga...

Harrflugorna byts ut fortsatt, fjällasken storstädas från gammalt och utslitet till nytt...vad passar inte bättre än att binda upp en variant av klinkhamer i diverse olika kulörer...


...som tex i gult, en bra torrfluga efter strömmarnas lady...
...ett spännande flugfiske uti fjällvärlden under sommartid!Tema 80-tal...


...med tanke på färgval borde den heta Cindy Lauper...eller Nina Hagen!  ;0)Ha en fortsatt bra vecka!
Peter

Hopper mania!

Söndag 26 februariFortsätter med en del insekts imitationer av foam, efter att ha "Bunkrat" upp med godis i mina havsöringaskar. Kul och utmanande att komma på nya flugor, åtminstånde nya bindtekniker och material, för att inte säga utvecklande med. Så denna söndags morgon fick det bli en "Hopper"...blev hyffsat nöjd med den.......en större gräshoppa är inte fel att ha en bit in i juli, augusti samt september, skall bli spännande att testa dessa när det är varmt och gott i sommar.
Här en mindre gräshoppa, även den borde locka en och annan öring...eller vad tror ni???  ;0)Önskar er en skön söndag!
Peter

Sandräkan!

Torsdag 23 februari
Var inte helt 100% nöjd med min sandräka, så nu har den blivit "Tuned up". Så det blir att byta ut de gamla till nya och delikata mumsbitar till havsöringen. Spännande se vad de tycker när man står utvadad uti det stora blå och presenterar dessa......nästan så man själv vill lägga upp de på en toast!  ;0)

Predator vs shrimp!

...det fina silvret!


Snart så!!!....  ;0)

Peter

Två dagars ungdomsaktivitet!

Tisdag 21 februariEfter helgens flugfiskemässa (se nedan) så var det gott att komma ut, eftersom det är sportlov denna vecka för oss så har jag planerat en del aktiviteter för ungdomar, bla så blev det isfiske med en del ur Fiskegruppen under måndagen......och gissa om de var "Taggade"...med sina egengjorda skryllor samt ispulkor...

...härligt att vara ute än en gång med gänget.


Efter att ha pimplat och fått en del abborrar och mört, laddades ismetesspöna......i väntan på att det skulle hända något tände jag upp en go värmande brasa...Emma som enda tjejen denna gången höll sig undan när kameran kom fram, hon kan dock nämnas ändå eftersom det är "Strongt" att deltaga som enda tjej bland killarna som var med. Hon är dock nu en rutinerad sportfiskare vid här laget!

Medan grillmaten smakade så började ett och annat ismetesspö larma, en och annan gädda visade sig, samt andra...djur. Oscar kom springandes med ena handen varsamt hållen......och visade en flicksländenymf som kravlat omkring intill hans isfiske hål, Hm...dröjer Liiite till innan våren kommer, även om det finns vissa tecken att den på gång! ;0)

Gäddornas vackra täckning.

Linus checkar indikatorn...

...isen börjar se ut som en schweizer-ost!  ;0)

Välorganiserad utrustning!


Efter ett antal mindre gäddor, abborre och mört, så tar denna priset...


...maggoten en tredjedel av mörten, den mörten måste ha varit en riktig optimist! Grattis Filip ;0)Idag tisdag så blev det en tidig morgon, upp 04.45, iväg till jobbet och förbereda färden till Hestra. For med gänget av 47 ungdomar samt två kollegor ca 06.10 för att vara först på plats, innan alla andra turister skulle dyka upp. Vi blev först, så att alla fick ut hyrskidor, snowboard tills liftarna öppnade. Eftersom jag har jobbat som skidlärare under flera år tidigare så fick ett gäng nybörjare en introduktion en timme ca, sedan var de ivriga att få komma iväg och prova på egen hand.

Åkte runt själv i anläggningen och kollade så att alla hade det bra, de som fått undervisningen tidigare verkade ha snappat upp en del och for nerför pisterna, och uppför liftarna i ett gehu! Under eftermiddagen var det dags att hålla en privatlektion, i "Skärande sväng"...laggen for som ett tåg utför för killarna, världscupen nästa! ;0)Härligt värre! Samt..."Dä ä bar å åk!"  ;0)
Peter
P.s: lite vårsignaler är det, ser stora skaror av kanada gäss, grå gäss och svanar nu, samt mängder av ormvråkar överallt. Det häftigaste hittils var i måndags morse på väg till jobbet när en kungsörn flög ovan vägen nägon km innan den vek av. Morgonsolen lyste mot örnens gula näbb som syntes tydligt då örnen endast var ca 15-20 meter i luften, ett gott tecken!Helgens mässa!

Söndag 19 februariEfter helgens flugfiskemässa i Halmstad så känns det att man är i "Kontakt" med 2012 års flugfiskesäsong. En trevlig och inspirerande weekend med nya intryck, trevliga konversationer......Tellis och Johan i full fokus i sitt bindande...

...Fly dressing samt Vision var på plats...

...likaså Orvis...

...Älvräddarna och Simms...

...Guideline och Mountain Media...

...Ulrik som visade upp sina fina håvar...

...Ulf med sina vackra "Cane" spön...

...Claes presenterade sina enormt naturtrogna imitationer till flugor, tackar Claes för sällskapet och som flugbindargranne, dock även Tellis, Johan och alla andra som var på plats för att visa upp sina kreationer och produkter. Samt sist och inte minst Kenneth och klubben som organiserat detta en stor eloge till er, och även er som kom fram och hälsade: Martin, Jörgen och Hannu, samt alla andra vänner och andra besökare.

Ovannämnda var några av de aktörer som var med under dessa två dagar. Mats på Wittlock hade butiken öppen, som ligger på "Krypavstånd" från stadsbiblioteket där mässan hölls.
Önskar er en fortsatt go söndag!

PeterFortsatt foam!

Fredag 17 februari
Testar att binda upp fler flugor i foam, ett material som bryter helt från de traditionella, dvs fjädrar och hår mm. Men som är väldigt tacksamt då det mer eller mindre ej behöver behandlas gång efter gång, flyter som en kork på vattnet i kombination med flytlina, alternativt svävar då man fiskar nere på djupet med sjunklina. En del håller sig strikt till det traditionella, eller så tillämpas dessa moderna material i jakten på att locka tex en vacker öring till hugg. Oavsett vilket så är det lika fantastiskt! :0)

Binder upp några stycken olika imitationer så får dessa testas under säsongen...spännande! ;0)


Vulgata...

...flickslända...

...stonefly med "Nappindikator".Vill dessutom passa på att påminna er att det är en flugfiskemässa i Halmstad denna helgen, se programmet nedan-FRITT INTRÄDE!!!
Kommer deltaga som en av flugbindarna, kommer ni så kom gärna fram och hälsa, ser fram att träffa er!


Zee Ya!!!  ;0)

Peter
Foam!

Onsdag 15 februari
Hann göra en danica med foamkropp idag under förmiddagen, dels för att det är spännande och testa något nytt, samt lite mer utvecklande rent bindtekniskt. Blev ganska nöjd med resultatet......så det får väll bli ett antal för att testa dem i maj/juni, samt vulgator i samma utförande.

Alltid spännande att få testa nya sätt! ;0)
Peter

Smått, stort & gammalt!

Tisdag 14 februari
Efter dagens tema med hjärtan i alla dess former så återgick flugbindandet i den stilla "vrån". Får hålla igen något nu så jag har material kvar inför helgens, samt årets första flugfiskemässa som hålls i Halmstad (se nedan). Kommer som sagt att deltaga som en av flugbindarna och det skall bli riktigt roligt.

Efter en dag med mycket förberedelser på jobbet inför kommande sportlov med bla isfiske, alpin skidåkning, LAN samt annat för ungdomar, så var det gott att ta en längre promenad innan jag satte mig vid bindstationen. Fortsätter att byta ut slitna flugor med nybundna......myggkläckare...


...med bla cdc, dessa binds i storlekarna 12 -16...pluttit värre, dock gångbart ibland.  Samt...


...några danica, med vingar även här i bla cdc.


När jag läser Hans Lidmans bok, min bäck min å, så upptäcker jag på sidan nr 93 en fiskekorg runt axeln på vederbörande flugfiskare, den liknar ju den jag har...Hm???...måste kolla detta......ja minsann det är det ju!!! Dock är originalremmen borta samt en "Knapp" på ena locket,  men annars intakt, det syns att den har "Några" år på nacken...  ;0)

Undrar dock vad den har varit om då den var i bruk, kan man bara spekulera i.Ha en fortsatt trevlig Alla Hjärtans dag/kväll folks!

Peter
Tills våren kommer!

Måndag 13 februariI avvaktan tills våren åter kommer med längre dagar samt värme, så har jag haft som mål denna vintern att cykla till jobbet ToR de ca 20km, vilket blir ca 40km, 2-4ggr/vecka. Hm...det blir en del i benen. Dock är det härligt för både kropp & knopp. Det var "Något" kyligt nu några dagar, och tårna demostrerade...fattar inte varför  ;0)


Denna kväll hade tempen sjunkit till endast -2, såg på prognosen att mer snö skulle komma in under sena kvällen...och den "Hängde" verkligen i luften, inte undra på att det gick undan på hemvägen! Kan ju bara tänka mig hur det hade sett ut om det blivit ett ordentligt snöoväder...men skam den som ger sig! ;0)

Träningen har jag gott av när flugfisket sätter igång, för att inte tala om i fjällvärlden bla. i sommar, med packning på ryggen. Gäller att se det positivt......för snart så!!! :0)Simma lugnt!

>>-))))))))`>

Peter


Mina Havsöringsflugor!
Mina nya havsöringsflugor är snart dags att presenteras för en och annan havsöring, jag är förmodligen inte ensam om att få stå utvadad utmed kusten och lägga ut flugan i det stora blå, eller???  ;0)

1:a april är det således dags, det brukar vara välbesökt under de första veckorna, då utövare av denna flugfiskemetod väntat i sex månader utmed den svenska västkusten. Känner redan nu en viss förväntan..."Hm, kommer denna säsongen bli lika bra som föregående, eller till och med bättre???". Under vintermånaderna har artiklar skummats igenom, websidor besökts, kartor studerats efter nya blivande "Hotspots".

Antalet utövare har ökats markant bara de sista 5 åren, det märks tydligt när man står där med långväga sikt åt vardera håll. Inte ovanligt att man ser sportfiskare med ungefär 150 - 300meters avstånd mellan varandra, och ibland flera om samma plats. Å andra sidan är det som intensivast just direkt efter premiären när den värsta fiskeabstinensen skall stillas!  ;0)

En ljummen bris av salt och tånglukt söker sig märkbart i näsan, havet är fortfarande kyligt och kluckar harmoniskt mot intilliggande stenar ut i vattnet. En och annan sjöfågel passerar, jag ser efter några levande väsen inne i "Leopardbottnen", konstaterar att det är sparsamt med "Mat"...några tångräkor samt ett fåtal mysis avslöjar sig. Knyter in en något större fiskimitation med grälla färger som får agera attraktor, för att se om det blir kontakt. Känner en försiktig dragning i linan, en viss osäkerhet infinner sig som om jag fastnat i en tångruska...men, när mer lina töms ur rullen ut på djupare vatten förstår jag...
...fighten med årets första havsöring är igång...

...ett åtråvärt pris sitter i änden av tafsen...

...ett förevigande med kameran...

...och ett rungande YEEEEEESSSSS!!!! Axlarna faller ner till rätt läge med en suck, det flödar en enda harmonisk god energi i kropp och knopp, den efterlängtade säsongen är åter här med fina naturupplevelser framöver.

Dock...är vi inte där än! Men man blir som ett barn igen, som väntar på jultomten! :0)


Flugorna...Fiskimitationerna binds upp i olika färger, dels för att testa vilka färger som är eftertraktade av "Silvertorpederna"...
...samt vilka färger som lämpar sig bäst olika vattentemperaturer, om det klar sikt eller grumligt osv.
Vissa färger har varit mest framgångsrika under våren...
...medan vissa lämpar sig bättre när temperaturen stigit.
Dock gäller det att tro på det man använder...
...och belöningen är mycket glädjande när en vild havsöring väljer en artificiell fisk, som bundits upp.Vitt och silver funkar mer eller mindre hela säsongen, gärna med lite inslag av rosa.
När vattnet blir varmare så kommer det in stora mängder av räkor...
...samt mysis samlas inne i de grunda vikarna i stora mängder.
Riktigt smått kan löna sig att ha i asken när havsöringen är kräsen.
Märlor i olika färger skall alltid finnas med, gärna i mörkare naturtoner...
...som i grälla färger.
Borstmaskimitationer är ett måste när denna slingrande varelse har sin lek och simmar omkring i frivattnet i stora mängder. Havsöringen behöver inte anstränga sig i sin jakt på föda utan simmar mer eller mindre med öppen mun och bara fyller munnen med borstmask. När denna period infinner sig och man lyckas landa en sådan jägare så bara det väller ut borstmask ur munnen om havsöringen hålls i vertikal läge.Skymningsfisket är alltid spännande så mörka flugor är att föredra då.Dessutom kan havsöringen jaga nära ytan i skymningen, eller i mörkret vilket passar sig med en fluga som stripas på vattenytan. En plog kommer då farandes efter flugan, för att i nästa ögonblick försvinna ner i djupet. Man blir lika överraskad varje gång när detta händer, det händer så snabbt, och av en konstig anledning kommer hugget när man inte är fullt i fokus, dvs när tankarna flödar iväg åt andra "Vatten"!  ;0)Simma lugnt!

>>-))))))))`>


Peter

De stora torra!

Fredag 10 februari
När de stora dagsländorna kläcks under försommaren är det riktigt spännande, torrflugefisket är ju det mest spännande...och det gör ju inte saken sämre när man dessutom tar flugan uppe på ytan. Öringarna avslöjar sig ganska lätt och det är med fördel att tillämpa "On Sight" fiske, dvs avvakta tills ett vak avslöjar öringens position, smyga sig fram som en indian, avvakta ytterligare till öringen börjar vaka igen. Lägger ut imitationen på vattenytan efter att ha studerat miljön, analyserat...hur skall jag göra mitt kast för att nå ut till ståndplatsen.

Belöningen är enormt tillfredställande när just DEN öringen tar flugan, dels för att den väljer en imitation, dels för att det blir dubbel belöning då flugan är skapt av en själv. För att inte tala om totalupplevelsen!
Här en Vulgata...

...samt här en Danica.Flugfiske abstinensen blir bara starkare ju närmare man kommer till säsongens start......dock finns öringen där, någonstans i en hölja, beredd att hugga på flugan.  ;0)


Ha en go helg vänner!
Peter

Harrgodis...

Torsdag 9 februari

...inför fjällfisket i sommar......en och annan harrfluga byts ut ur min "Fjällask", till nya och hela flugor, som tex denna variant av Superpuppa.

En fluga som är ett "Måste" för just flugfisket efter harr. Binder upp ett antal i olika färger för att täcka behovet, de slits efter ett antal fångster så det är bra att ha ca 6 - 8st i vardera färger. Dock brukar en del av mitt flugbindarkit följa med på resorna, för lite meditativ stilla aktivitet mellan flugfiskepassen. Vad passar inte bättre då än att njuta av en delikat anrättning som tex halstrad röding på hårdbröd täckt av rödlök och hovmästarsås, som skjöljs ner med en Norrlands guld, alltmedan sotpannan puttrar i bakgrunden med kokekaffe.

Myggen sjunger sin intensiva sång, och en sädesärla tar för sig av den svävande "Buffén"...jag blir påmind av att täcka den exponerade huden med Nordic summer, en stickande arom når de känsliga receptorerna i näsan, men av någon anledning blir tjärdoften en påminnelse att jag befinner mig där jag vill...långt uppe i norr, i det vilda samt i frihetens här och nu!
Harren väntar...vår strömmars lady!
Peter

Då & Nu...

Tisdag 7 februari
Det är intressant och lärorikt att få ta del av "Old school" när det gäller flugfisket, dessutom skall man ha  respekt för historien för att den banade vägen för framtida generationers utövande av den ädla konsten med att fånga en salmoid fisk med egenbundna flugor av utövare runt om i världen. Finns en mängd exempel på detta, det finns en unik historia bakom varje fluga som bundits genom åren...även då för ca 50, 100, 200 år sedan, och längre tillbaka. Så var upplevelsen säkerligen detsamma...att få leva i nuet, totalt i fokus på att den vackra skapelsen nere i höljan av den strida strömmen skulle ta, eller inte.

Tänk er själva för det första var det inte lika många utövare, större älvar och mindre strömmande vattendrag var fortfarande fria från "Utvinningen", försurning, utsläpp etc.

Förutom bruset från strömmen, så fanns det dessutom inget "Buller" i form av närliggande större trafikerade vägar, flygplan m.m som påminde om att tiden var att prioritera. En del av de Nord Amerikanska indianerna skrockar med att vara lite ironiska med att tillämpa sin "Indian time", dvs att jag gör det när det är "Moget".

Med det höga tempot och alla måsten vi lever med idag, för att inte tala om jakten på att ständigt höja vår levnadsstatus kommer sluta i en gigantisk global "Vägg". Dock har "Hjulen" rullat länge nu så att bromsa upp farten är väll inte många som är villiga att göra. Men!!!...det finns vartfall människor som insett detta, som har många nya ideér att ta till för att spara både hälsa och miljö...räcker detta dock?

Följer en mängd dokumentationer, debatter, artiklar osv som speglar detta ämne...som liten "Enskild" känns det skrämmande. Det fundmentala i botten på detta är ju bekant...pengar, varför skall 97% av världens befolkning betala priset för att 3% skall ha ännu mera. Ooopps, nu kom man in i ett sidospår som kan ta evigheter att gå in på, men...som enskild kan man ju bidraga med små insatser, samt även stora, och du...DET ÄR DU SOM BESTÄMMER!

Så var det Flugfisket, vilket är mitt stora intresse(men det går väll inte att ta miste på), men förutom fångsten, utrustningen, destinationerna...så kommer ju framförallt miljöerna där den salmoida arten håller sig. Det var en äldre man som kläckte ur sig en gång..."Där öringen lever, är det vackert!" Hm???....Ja faktiskt! För att inte tala om de som lever i, samt kring vattendragen. En del i flugbindandet är faktiskt att iakta och studera djurlivet, ja, framförallt då insekter. Deras beteende i sin livscykel..och kunna imitera just det stadiet de befinner sig. Dessutom finns det ju andra arter bland tex däggdjur, fåglar samt växter etc...för att inte tala om upplevelser!

Vid ett tillfälle cirkulerade tre stycken kungsörnar då lunchen intogs vid ett strömmande vatten i Härjedalen, en björn som markerat sitt revir på en tall så att en del av håren satt mellan barken en bit bit upp på stammen i Jämtland, renar som passerade och stannade upp för att nyfiket studera oss vid lägerelden i Lappland, en varg som lämnat sitt avtryck utanför stugan under natten i Värmland, en snok som korsar fluglinan på väg in på andra "jaktmarker", en huggorm som gassar sig i den värmande majsolen vid ett P&T vatten, trollsländan som funnit sin sista viloplats på min hand efter att ha lagt sin avkomma i det strömmande vattnet, älgar som betar precis invid en varmvattenkälla där kroppen får mjukna upp i det svavelhaltiga vattnet i Idaho, vid en av vistelserna i norra Montana när två vithövdade örnar som glider graciöst förbi, en stark "Närvarokänsla" när ett avtryck av en puma upptäcks i strandbrinken vid en mindre bäck även det i Montana...ja, jisses finns hur mycket som hellst att återge! Så var det ju flugorna igen, ursäkta kom på ett "Sidospår"  ;0)

Som sagt, flugbindningen kan varieras på så många olika sätt, och det finns milsvis med hyllmeter som beskriver detta fantastiska fenomen..världen runt...för att inte TALA OM INTERNET!!!......från det traditionella, med hår och fjäder...

...till det moderna, med syntetiska material, oavsett så är det kul att kunna tillämpa båda sätten, och denna kväll så får det bli......i det syntetiska, tex en Tjecknymf samt en...

...guldskalle nymf i dov färgsättning, samt en i...


...mer gräll färgsättning, då fisken kan vara trög att locka tidig vår/vinter.


Kort och gott det är bara underbart...flugfisket alltså!!!  ;0)Och hörrni...ta nu lite "Indian time"!!!!
Peter


Söndagsflugor!

Söndag 5 februari
Härligt att få sitta och drömma iväg till de optimala flugfiskevatten, under tiden flugor binds upp, till ljudet i bakgrunden till skön lugn musik...Nattslända på väg till ytan.

Trefärgad Pheasant Tail.

Bloodworm.Denna våren blir spännande och inspirerande, har en del mässor att besöka som flugbindare, först blir denna mässa i Flugfiskeys anda nere i Halmstad. jag var med som flugbindare förra året med då den var i en dag, detta året blir det två dagar lördag 18:e till söndagen 19:e februari.


Ni hittar denna på Wittlocks hemsida, även som pdf! 


Ha en skön söndag!Peter
Ut med Fiskegruppen.

Lördag 4 februariDenna lördagen tog vi oss ut och trotsade kylan, Fiskegruppen och jag. På morgonen var det ca -19 ute på sjön...Brrrrrrr!!!

Denna gången fick vi med tre tjejer dessutom, annars är det alltid killarna som följer med...vore kul om det sker fler gånger framöver. Kanske lockar mer när vintern har släppt sitt grepp och värmen kommer tillbaka, men...allt har sin tid!Filip fick kontakt direkt med att landa några småabborrar.

När väl solen kom högre upp i skyn så var det läge att flytta sig ut från skuggsidan, temperaturen var en helt annan på solsidan. Dock trögfiskat denna annars underbara dag!Efter att ha låtit elden brunnit ner till perfekt grillglöd så var det inget svårt val för de flesta, fram med maten och varm dryck och gotta sig vid värmekällan. Är man ute i naturen så smakar allt bra..framförallt i stark kyla. Dock höll ungdomarna ett riktigt gott humör.

Men var är fisken???

Trögt som sagt, dock gott att få vara ute i den värmande solen..tror säkert att deltagarna uppskattade det med. Framförallt för de ungdomar som aldrig fått vara med och isfiskat tidigare. Dessutom fick några ur gänget inviga sina egengjorda isskryllor vi tillverkat strax före jullovet.

Oscar är en rutinerad sportfiskare nu i Fiskegruppen.

Isfiskepulkan funkar även som "Tidsfördriv"..."Drar mig???" (Adrian)...."Ok, men vi byter sedan!" (Jim och Henke)...  ;0)


Fiskegruppen hade planerat isfiske i december dock uteblev kylan då, så nu framöver får vi passa på. Nästa tur blir måndagen under sportlovet, och då borde väll den värsta kylan lagt sig samt framförallt att fisken nappar!?  ;0)


Peter

Guldskallar!

Torsdag 2 februari
Lite nymfer med guldskallar kan sitta fint när fisken står på djupare vatten......här en Pheasant tail variant, samt en...

...Gul Forsslända måhända, tailen är kanske lite lång men det skapar säkert lite mer "Liv" i flugan å andra sidan.

Trollslände nymf finns ju även den på fiskens meny..ibland! ;0)Snart helg vänner!

Peter
Blandat vid bindandet!

Onsdag 1 februariNu är det inte långt kvar vänner, endast två månader till västkustens havsöring & Lax premiär...känns "Lättare" för varje dag som går nu, det finns hopp!!!  ;0)


Fortsätter att byta ut de slitna flugorna ur mina askar, till nybundna. Det blir en blandad kompott......med bla Gunnar Westrins Råstoflugan, samt...


...några Black Zulu...


...samt några Red tag, och givetvis i olika storlekar.Zee Ya!

Peter

RSS 2.0