Veckan som var...

Söndag 29 aprilMåndags var det åter igen samling av Fiskegruppen och fixa plattfiskbeten med några av ungdomarna, samt tisdags rekrytering inför kommande plattfiskmetet framöver...nu är deltagarlistan full! Ser bra ut samt ungdomarna är förväntansfulla att få komma ut igen, det var ett tag sedan nu.Onsdagskvällen bjussade jag alla på jobbet på ugnstekt havsöring med bla dijonsås...Hm, ungdomarna blev något lugna efteråt, förstår inte detta!?  ;0)
Inom Laxarna i fredags efter jobbet, dock inget som tog flugan, ändå avkopplande att låta tankarna flyta iväg till andra världar för ett par timmar. Samt socialt, att umgås med kompisarna nere vid älven!  ;0)


De sista dagarna har det varit frånlandsvind, inget bra ur havsöringsfiske synpunkt!


Kunde inte låta bli att hålla mig från det stora blå, efter allt flugbindande de sista dagarna...
..."Jag vet att ni finns därute!"...
...T-Rex måhända??? Knappast! mer hellre en strandskatas signatur...
...blommor börjar sakteligen söka sig mot ljuset...

...en kugge i maskineriet som gjort sitt och står nu som ett monument ur svunna tider.

De svanar som ej har funnit en partner patrullerar fram och tillbaka i hopp om att en singel skall dyka upp.  :0)


Som sagt har lagt lite fokus de sista dagarna på att fylla upp en ask med torrflugor när kläckandet av diverse dagsländor och nattsländor bland annat sätter fart...
...Elk hair caddis...
...brun dagslända stl. 12...

...svart dagslända stl.12...

...gul forsslända stl.10...

...Vulgata på streamerkrok stl. 10...

...Danica på streamerkrok stl.10, kommer binda upp fler sorters torrisar för att täcka upp behovet när det blir aktuellt att presentera dessa.

Finns inget roligare och mer spännande än On-sight flugfisket efter vakande öringar!  :0)


Önskar er en go vecka!   >>-)))))))`>
Peter
Boktips!

Måndag 23 april


Läsvärd sportfiskebok av Olof Johansson; självbiografisk tidsresa med sportfisket som tema. Har precis läst ur denna spännande bok, där Olof beskriver sig själv med spö i hand, från femtiotalet fram till dagens fiske. Den mannen har en hel del i bagaget! Ur boken nämner han en del upplevelser som han fått vara med om. Det är så man själv blir nostalgisk med bla hur fisket såg ut under barndomen, samtidigt hur fisket utvecklat sig till idag.

Ett boktips för dig!
Peter

Veckans resumé!

Söndag 22 aprilMåndag vart en kortis inom Ätran och besöka någon eventuell nystigen lax, men det blåste enormt mycket så det var som att kasta flugan in i en vägg...åtminstånde en bit längre ner av ån, som är mer mindre en vindtunnel när västanvinden ligger på ordentligt.


På väg tillbaka till bilen så kunde jag inte motstå dessa "Nykomlingar", de verkade trivas i den värmande solen en bit ifrån den ihållande vinden nere vid älven.


Under tisdagen var det så dags än en gång att besöka en skola för att rekrytera ungdomar till Fiskegruppen...


...en del var ganska nyfikna och ville även dela med sig av sina tidigare erfarenheter med fisket. Hoppas att det är fler som ansluter sig framöver...gör de helt säkert när det blir lite goare klimat! ;0)

På onsdag kvällen blev det ytterligare en tur inom laxströmmen efter arbetsdagen. Redan vid tredje utlägget tar en lax flugan, men jag får erkänna att jag var ganska trött och ofokuserad, trodde först att jag krokat botten, kompisarna Damir och Robin såg den korta drillningen...Hm, "You catch some, and loose some!" Det var helt inte "Meningen" denna afton...Thats life, just forget and start over again!  ;0)

Torsdag fick det bli Ätran igen, på vägen till fiskeplatsen så får jag höra att det kommit upp en del laxar under denna dag...


...flera vänner var samlade på vardera sida om älven, så det var bara att ställa sig i kö. Andreas hade en av dagens laxar, Stort grattis Andreas! En stund senare tas en lax en bit vidare ovan mig. De flesta verkar ha varit "Blankfiskar" denna dagen som fått lämna sitt element.
Stefan presenterar flugan ut till laxarna...om det nu fanns någon kvar??? 


Fredag fick bli en "Softa- dag"...vartfall på förmiddagen, med att bla binda upp fler nya flugor före kvällspasset på jobbet.


Lördagen delades med en av brorsorna och två av hans pojkar, blev en kort tur på förmiddagen för min del eftersom vi skulle ha ett "Öppet hus" på jobbet under kvällen, men...


...en och annan landades, de flesta höll inte måttet så de fick återgå till det "Stora blå".
Oscar tyckte det var spännande att vada, men till slut var det lite väl bra med vadandet!


Huggen fortsatte, trots att vi stog nära varandra och fiskade av kusten så var det bara jag som fick något...Hm!??? Hoppas att de har bättre tur nästa gång, för det lär det bli, de var ändå "Taggade" pojkarna och brorsan.
Satte mig ner en stund och kollade in sjöfåglar som omringade oss ute i vattnet, bla gravänder...vackra!

Efter en stund var det dags att förflytta oss till ett annat ställe, så brorsan och en av pojkarna kunde hantera sina flugspön pga den tilltagande vinden. Jag hann besöka ytterligare ett ställe innan jobbet kallade, där "Small" det på med...dock var även de för små. Men det hade ändå varit en bra fiskeförmiddag!

Under kvällen ringer mobilen när jag är på jobbet, det är brorsan som fått sin första flugfångade havsöring...gissa om han var lycklig, DET VAR BARA FÖRNAMNET!!!!
Så nu är även han fast i detta flugfisketräsk!  ;0)

Taggade, ville de ut igen idag söndag, trots att det endast var brorsan än så länge som fått något...anar att de var ganska motiverade nu! :0)Lite "gofika", och något värmande att dricka var ett välkommet inslag denna dagen vill jag lova.
Oscar med en del av sina egenbundna flugor, utöver de han "Snott" av mig ur mina gamla havsöringsaskar (de fick ta hur många de ville)! Hm...de askarna var "Ganska" rensade vill jag lova!!!!  :0)
Knölsvanar patrullerade sina revir, bara att hålla sig undan!
Här svingades det för fullt! Jag valde att sätta mig åt sidan en stund efter att ha landat havsöringar och hoppades att de övriga skulle få napp..och inte tröttna.
Snödroppar vajade i vinden, dock ingen direkt värme denna söndag.
En luden "Wolly Worm", som förmodligen sänkt ämnesomsättningen tills värmen kommer åter.

Det vart en en längre paus, hem till pojkarna med brorsan och tillagade en havsöring jag behållt. En passande lunch meny denna söndag, pojkarna tyckte att det smakade som lax..."Va gott!" sa de båda samt storebrorsan som hållt sig på hemmaplan medan vi varit ute. Sedan var det att ta det lugnt inomhus...en stund, återfå lite värm i kroppen och "Softa"! :0)

Hann binda en fluga till Oscar på hans bindstäd, av det som han hade att tillgå. sedan var de ivriga på att få komma ut igen trots att regnet anlänt, det var bara att trotsa vädergudarna. Passade på att besöka ett rev inte långt ifrån deras hem, där jag inte varit innan...såg hett ut!

Fiskade av platsen från alla håll men inget, inte mer än...
...plattfisk, Hm...då vart man Peter-plattfisk igen!  ;0)

"Näh! vi sticker till en annan plats nu, eller vad tycker ni???"...pojkarna var på med noterna och ville bla tillbaka där deras pappa fått napp igår, och jag idag tidigare. Väl på plats såg vi att det var ebb...havet hade dragit sig tillbaka rätt rejält sedan förmiddagen...vinden hade mojnat, efter att ha vridit från sydost till väst. Oscar passade på att introducera Ludde med att prova flugspö. Funkade skapligt trots första försöket...eventuellt ännu en aspirant till flugfiskes värld?  :0)

"Här händer inget, kan vi åka till ett annat ställe igen?"...absolut svarade jag......Ludde kastar hit och dit, trots vinden, som hade ökat i styrka. Oscar trotsade också vinden...medan hm! jag drillar en mindre öring, fet dock men inte rätt storlek. En stund senare får min sandräka dyka åter ner i det stora blå, i annan riktning bara...Zzzzwwwiiisssshhhh! Denna gång var det något större som tog flugan, spöt kröktes ganska rejält än de tidigare som huggt på räkan. Med tunga bestämda utras for silvertorpeden iväg, åt höger, åt vänster, till sist ett rejält luftsprång och daskade i vattenytan med en smäll... 
...en riktig fighter!

Båda pojkarna var så taggade efteråt att de förväntansfulla frågade när vi kunde sticka ut nästa gång igen...och jag som trodde de hade tappat lusten. Nästa gång får jag väll lämna mina prylar kvar hemma om de skall med, så de också får drilla en och annan havsöring...hoppas verkligen de får napp själva. Oscar hade kontakt ett tillfälle dock men hade tappat fisken. Jag är övertygad om jag får stå bi nästa gång och att ni goa pojkar drillar havsöring. Ludde var så uppjagad att han pratade om att skaffa sig ett eget flugspö, istället för ett kastspö med bombarda-flöte och fluga som han fått låna av mig denna dag. Oscar fick testa mitt flugspö, för att ha något annat jämföra med från sitt eget...vad tror ni hans reaktion var på det???  ;0)

Har lovat Ludde att följa med mig flera gånger i sommar och testa olika typer av sportfiske...han verkar vara villig att få vara med i Fiskegruppen också, när han blivit äldre...typ till hösten! ;0)


Sketfeske!  ;0)
Peter

Simpel söndagstur...

Söndag 15 aprilUnder denna söndag så var det mycket som skulle göras, bla sätta i båtar, träffa klubbkompisar, köpa en ny skjutlina till 2-hands spöt inför fortsatt laxfiske. Upptäckte nämligen häromdagen att den gamla hade gett sig såpass att coatingen börjat släppa från kärnan längst ut på änden mot "Klumpen", tur att jag upptäckte detta. Vill inte ens spekulera vad som hade hänt om man stått och drillat en lax framöver.

Så det blev en sen och kort tur inom kusten......inte bara jag som var på besök!...
...en av svanarna verkade ha det bra ute i det stora blå...

Fiskade av ett par ställen, "rekade" nya platser denna gången, vinden låg på ganska ordentligt...i jämförelse med igår kväll. Sista stället kändes hyffsat "Hett"...hade inte mer än bara lagt ut flugan för att börja ladda spöt då det ett hugg kom direkt...????...rena rama "Dapping" fisket ju!  ;0)

Fortsatte att lägga ut flugan och då small det på igen, hann precis skymta en liten havsöring, men som släppte precis vid ytan. Ställde mig för att fiska utmed revet, då något tog...(Kändes lite annorlunda än de typiska öringhuggen...).......Ha ha ha, och det var det, nämligen en simpa!!!??? Jaha, nu har man lyckats med att ta plattfisk, torsk och simpa på fluga! Vad blir det härnäst tro...utöver havsöringarna?  ;0)

Vinden började tillta något under skymningen...så det var bara att pcka sig hemåt......tog dock en stunds andlighet innan jag lämnade platsen, med att beskåda solnedgången med den passerade Varberg - Grenå färjan på väg till Danmark. Undrar hur många danskar som är ute nu där på "Andra sidan" och drillar havsöringar???


Tight line vänner!


Peter
Den magiska sandräkan!

Lördag 14 april del II...Efter en angenäm laxmiddag lockade kvällssolen med sina värmande strålar till att besöka kusten på hemmaplan......Yes!!!  Åter ute på öppna fria vidder vid det stora blå!

När jag anländer är två av mina laxvänner på plats, och det såg riktigt härligt ut att se dem på avstånd med sina flugspö..svingandes fram och tillbaka. Inte blev man mindre motiverad att presentera en och annan fluga...inte mindre än min sandräka som är ett måste i asken!Före start blev det en liten stunds andlighet...

...men till slut visade en naturlig pil mig vägen till det stora blå!  ;0)

Vattnet var Gin-klart!


Valde att flytta mig efter en stunds fiskande längre från den plats kompisarna hade varit..."Kändes" inte riktigt hett där. Fiskade hem flugan utmed en mindre vik, som "Kändes" hetare...."PANG!"...ett hugg som släppte, Hm...okey?...fortsatte att ta hem flugan någon meter till...."PANG!"....där satt den! Vilken fight det blev, när den var mitt för mig bara någon meter så skjöt den upp i luften som en raket ca 1 meter i luften...

...och ganska stor var den också ca 2.5kg...den var dock lite för smal så den fick återgå till friheten och äta upp sig mer.

Satte mig ner på en sten och njöt av horisonten där ute, ett antal ejdrar passerade mig med en "Lågsniffning" strax ovan vattenytan, några svanar visade varandra "Var skåpet skulle stå"....dvs här är det jag som tar över visade den ena med att burra upp sig samt med bestämda simtag närma sig den andra hanen inför honan. Hm...jag skall INTE gå imellan! ;0)

Fortsatte bortåt för att besöka nästa vik, och presentera herr sandräka...."PANG!"......denna gången en mindre havsöring, men väl så blank, dock lite smal den också så det vart friheten åter.

Om ett par veckor är de säkert fullmatade och är värdiga att behållas som matfisk!Herr sandräka gillar de allt...så han får hänga med nästa gång också!  ;0)

Yes...vilken underbar kväll! Tack vädergudar som bjöd på ett så underbart väder,
och en skymning som ger "God näring"!

På vägen tillbaka kan jag inte låta bli att notera allt skräp som ligger utmed hela vattenlinjen...


...samt en bit upp på land. Efter alla artiklar, tv dokumentärer, böcker som jag följt i ämnet "Miljö" och människans framfart på moder jord...så kan man inte annat än bli sorgsen...
...dessutom hittar jag ett kasserat fiskenät som ligger som ett enda nysta, man kan ju bara spekulera hur mycket annat som ligger ute i det stora blå...
...kanske havet också skulle skyltas upp!!!???


Dock trots "Vissa" påminnelser hur vi människor beter oss så finns det alltid fina vackra sidor av moder jord, gäller bara att vi hjälps åt att förvalta det nu medan den tid vi har på oss i detta jordelivet!


Ha en fortsatt skön helg vänner!


Peter


Lördagssupé!

Lördag 14 aprilTänkte vänta med att besöka kusten och dess havsöringar till kvällen denna lördag, passar på att "Softa" lite med att bla göra en anrättning...med en av filébitarna av den Ätranlax som jag tog  förra fredagen.

Lite verktyg att bena ur den bara först...
Skall bli underbart att äta en vildlax istället för att välja en odlad lax, man kan väll då påsta att man kan njuta av den med gott samvete, eller kan man verkligen det? det finns ALLTID en baksida av allt!
Dock den här sidan smakade riktigt bra...ÄCKLIGT GOTT! Ahhh!!!....   ;0)


Ha en fortsatt god lördag vänner!

Peter

Kvällstur!

Torsdag 12 april
Det vart en kort tur inom det stora blå, vartfall på det ena stället där det högg redan efter andra utlägget!


En stark rackare, uppe i luften tre gånger...högg på min ljusa fiskimitation, som är gångbar under hela säsongen. Snart dags att binda upp fler, någon som vill beställa?  ;0)


En kraftig isande dimma lade sig som ett lock, så sikten var ganska begränsad. Dock var det härligt att få komma ut...IGEN!  ;0)


Solen finns där...bakom ridån!


Kanske en chans till att värmen kommer med ett jehu!? Fåglarna har bråda dagar nu vartfall, det är en härlig tid, mycket som vaknar upp, samt häcken hos mig börjar bli grönare...alltså den ute i trägården!  ;0)

Snart dags att börja binda upp "Torrisar" och imitationer av insekter inför kläckningarna framöver. Gäller att tajma det så man inte missar när öringen, bäcköringar, regnbågar och annat "Prickigt" börja vaka = det roliga flugfisket! Hm...ALLT ÄR JU ROLIGT! Men allt har sin tid, och det verkar som om insektslivet kan ta fart vilken dag som hellst nu.

Får göra som den kloke...."Man tar det ena först, och det andra sedan!"


Trevlig helg vänner!

Peter


Har nästan landat!

Onsdag 11 april


Efter helgens intensiva havsöringsflugfiske utmed kusten samt Laxflugfisket i Ätran får man "Slicka såren", min vänstra hand är som en ballong!!! Förmodligen en överansträngning, handen påminner mig om mina år som Karate utövare på elitnivå under 14år tidigare. När bla träningen innehöll en hel del träning på en s.k: Makiwara, för att inte tala om ett par hundra armhävningar på pekfinger samt långfinger knogar på händerna under varje träningpass...händerna skulle härdas!

Men jag är ganska "Mjuk" trots detta...   ;0)

Dock finns det plats för att binda en ny serie av Laxflugor för den påbörjade säsongen samt Laxflugfisket på hemmaplan...så nu på f.m. verkställde jag en tanke som kom upp igår kväll.

Laxtub med bla: gummiben, softhackle samt något längre vinge. Skall bli spännande att testa denna kreation, men handen får vila lite till...så jag får väll kedja fast mig för att inte bege mig ut till strömmen!  ;0)


Ha en fortsatt go vecka vänner!Peter


P.s: var med i den lokala tidningen Hallands nyheters websida igår:  (kopiera länken nedan och lägg in den i sökfönstret på datorn/internet).

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1586748-lyckat-laxfiske-pa-langfredagen

Vilken påskhelg!

Måndag 9 aprilJaha då vart denna påskhelgen över...vännen Tomas kom ner till mig som sagt i torsdags för att testa havsöringsfisket, det vart ett par timmars flugfiskande på kvällen trots den hårda vinden. Vi bestämde dock att komma in i värmen hemma hos mig och......gotta oss med lite "Eldvatten", snacks och planering för hur helgen skulle bli. Då väderprognosen rapporterade om ännu mera hård vind för långfredagen så föreslog jag att vi skulle besöka Ätran i Falkenberg och dess laxar, så Tomas sett detta vatten också medan han ändå är här...visade sig att det blev ett bra beslut!  ;0) Se inlägget innan!

Lördagen var det ändå havsöringen som lockade, trots vinden...och det blåste inte lite heller!!!


Vädergudarna spelade en hel del spratt med oss båda kan jag lova!

Medan jag haft ett par "Känningar" så lyckades Tomas få på 3-4st silvertorpeder, dock för små, men blanka som skinande silver...Grattis!

Vinden tilltog bara mer och mer, så till den grad att den slog omkull oss båda bland stenarna, Tomas med skadad underarm och jag något blöt. Den persen tog ut sin rätt till slut...


...och vi med den, så det vart en "Kronblom" i den gassande solen istället!

Under kvällen på hemmaplan så var det åter att kolla väderprognosen inför söndagsturen, samt lite samkväm hemma i värmen...


...med bla kall öl och Laxsnittar med hovmästarsås som jag ordnat medan vi snackade flugfiske, fiskedestinationer, flugmönster...samt annat som tillhör den ädla konsten, Flugfiske!

Laxen jag landat under fredagen hade fått hänga i kallförrådet och "Mogna" till sig, i väntan på att jag funderat hur den skulle tillvaratas. Beslutet kom under kvällen...
...Tomas hjälpte mig att filéa den, och vilka filéer...det var 76cm långa! Var och en delades upp i tre lika bitar. Huvudet samt ryggbenet fick morsan, som under morgondagen gjorde en utormodentlig Laxsoppa. "Finbitarna" kommer att gravas, rökas samt ugnstekas. Av 8kg´s laxen blev det ca 5kg filéer!!! Blir fina middagar framöver, få se vem jag skall bjuda...någon som vill komma?  ;0)

Söndagen var den finaste dagen, vartfall vindmässigt...på morgonen var det nästintill helt vindstilla, men kallt som "F,,,,N!" jag hade minus 4 och nordlig vind, när vi for hemifrån. Men solen kompenserade oss under förmiddagen.


Tomas i fokus!  ;0)
Tills det small på!
Den större var riktigt blank och fet!
Till slut var det min tur också...
...vackra de är alltså!
Var ju bara tvungen att föreviga oss innan Tomas begav sig tillbaka uppåt landet. Han fick vartfall uppleva ett "hyffsat" fiske dessa dagar, samt komma till sveriges bästkust!  ;0)


Idag måndag stack jag tillbaka till Ätran för att se om laxarna var där, än en gång. Kompisen Damir hade precis landat en silverblank lax på andra sidan när jag kom gåendes...den vägde 7,6kg, samt att han fått en igår också på 8,2kg...Grattis Damir!

När jag passerade de flugfiskande vännerna grattulerade de mig för den vackra laxen, det värmde mitt hjärta...Tack mina vänner! Det är kul att få träffa er igen!

En av dessa var en gammal vän jag inte sett på länge...


...nämligen William, som stog och testade sin egengjorda 15-fotare. Hoppas vi kan fiska ihop framöver William samt att det vore roligt att få se dig igen vid älven!

Efter att fiskat av några av sträckorna så vart det en paus...


...satt och njöt av att säsongen nu äntligen är igång igen...trots ett trotsande väder. Men det är bara början av säsongen...och vilken start!  :0)


Får nypa mig själv med jämna mellanrum för att fatta vad jag har gjort denna helgen!


Vilken lycka!Har lagt ut drillningen på youtube under namnet "Glädjande Laxdrillning"

http://youtu.be/xJ4uT1pRAHQTight line...vänner!  ;0)
Peter SchefflerPåskglädje!

Fredag 6 april


Tomas Johansson  min kära flugbindarkollega samt flugfiskekompis kom ner under skärtorsdagen, vi valde att testa kustflugfisket under den kvällen...trots ett "H,,,E" med vind, så trotsade vi vädergudarna, men utan resultat. Trevligt att ändå få komma ut!

Så med tanke på den kraftiga vinden beslöt vi för att besöka laxfisket i Ätran i Falkenberg, mitt hemmavatten...om inte annat så var det kul att få presentera strömmen för Tomas......som ville äntra den välkända scenen utmed Ätran som buskisparet "Stefan & Krister" med kollegor kör sina föreställningar under sommarveckorna.

Morgonen och förmiddagen gick, Tomas hade en havsöring på som tyvärr släppte uppe i ytan när den gjorde ett luftsprång.


Vi hade besök av en mink som var totalt oskygg.

När kropparna signalerade om att få fylla på med ny "Energi" valde vi att besöka "Korvmojjen" i Falkenbergs centrum för att beställa varsin köttbullstallrik = "Matkoma"! Det var bara att komplettera med koffein intag direkt efter för att orka med eftermiddags/kvällspasset.

Jag krokade en stationär liten öring som snabbt fick återvända ut i strömmen...


...en vacker öring!

Så eftermiddag/kvällspasset var utmandande med kraftiga vindbyar som "tryckte" tillbaka tafsen  i utläggen, så till slut var det att "Tajma" kasten när vinden mojnade. Vi valde dock att återvända längre tillbaka i ån där det var lite mer "Skyddat", och det visade sig att det var ett smart val...

Efter en någon timme sa vi båda att det var dags att samla ihop prylarna, då var klockan ca 18.00, jag hade skjutit ut flugan över en djup hölja och hade inte ens börjat ta in linan när linan plötsigt sträcktes ner i det djupa humusfärgade vattnet...."????? DET ÄR JU NÅGOT PÅ ?????"....Tomas och jag var lika förvånade......medan jag drillade, vad det nu var så hade Tomas börjat filma...hör Tomas ropa, "Fasen det är en blank en!!!"I huvudet på mig for tankarna fram och tillbaka...."Håller knutarna, håller tafsen, sitter kroken riktigt?????"Till slut så....PUST!!!!...

Den vackra Laxen vägde 8kg, och var 93cm lång och framförallt en blank, och ingen "Besa". På registreringen blev det årets första "blanka" flugfångade Ätranlax!!!

Vilken lycka, vilken enorm upplevelse...inte bara för mig utan även för Tomas som kommit ner för att framförallt testa kustflugfisket efter havsöringen, som nu även fick möjlighet att uppleva laxfisket! Jag är jätteglad att Tomas kom ner denna påskhelg...och jag förmodar att det inte är sista gången han besöker mig!  ;0)


Önskar er en riktigt glad påsk vänner!
Peter
P.s: en liten extra påskhälsning till mina gamla kära vänner Annika och Elisabeth som vi sprang på utmed älven, kram på er!kylig start!

Onsdag 4 april

Vid pennor och papper!
Peter

Angenäm avslutning denna dag!

Tisdag 3 aprilIdag var det åter dags att besöka en skola för att rekrytera ungdomar till Fiskegruppen......band lite fjädermyggkläckare bla, och visade upp de gräshoppor, dagsländor, myror samt getingar som var uppbundna i foam. En del kom fram och var nyfikna, och flertalet hade fiske som intresse sedan tidigare...tummen upp för det!  :0)

Annars var dagen full av möte och annat tills dagen var slut och jag kunde äntligen bege mig till kusten, dels för att få en mental paus, och dels för att njuta av den fina kvällen...med flugspöt i handen.

Valde att ta ett av de "Vanliga" platserna för att testa om det var något liv, och det var det!!!......i form av...PLATTFISK!!!! Jaha, då blir man väll kallad Peter-Plattfisk igen!!!  ;0)

Fiskade av platsen systematiskt, då inget annat hände så var det att bege sig vidare, denna gången till en helt ny plats som jag "Sneglat" på ett tag med fina stenrev......på väg till det stora blå, så struttade denna vackra fasanhane ute på ängen, det som slog mig var...snacka om "FLUGMATERIAL"!!!!!!!  ;0)


Väl nere på den nya platsen så kunde jag inte låta bli att ta en bild på solnedgången, och stå och njuta av tillvaron. Presenterade flugan i olika riktningar, en inre röst sa till mig att även om det inte blir en havsöring denna sköna kväll så har det ändå varit värt att vara ute...igen...


...det är bara att njuta!

När jag tänker..."Det får bli sista kastet för denna kväll!"...så händer det..."Schwwwwwiiiiiisssssshhhh!!!"
Ett rejält drag i linan, jag känner att detta var något lite större än tidigare, inga snabba rusningar, utan mer bestämda utras med "Tyngd" bakom. Havsöringen vältrar sig på vattenytan TUNGT!!! Drillar den snabbt, noterar att den är lång...Hm, förmodligen en besa?.......den var 68cm och vägde 2.6kg...den fick friheten åter så att den får äta upp sig ordentligt. Tackade för upplevelsen och satte mig en stund för att "bara vara", njuta av den fria salta brisen.

Några par av ejdrar guppade i vattnet, några tärnor kretsade runt ett rev längre bort i hopp om lite kvällmat. Denna kvällen var vattnet gin-klart i jämförelse med i söndags, tittade febrilt efter något inne på grunt vatten om det fanns bytesdjur men det var det inte. Vattnet kändes kallt fortfarande, och vinden var nordlig, dock inte riktigt så isande som i helgen.

Hoppas på att vädergudarna är med oss inför den stundande påskhelgen!


Tight line...vänner!  ;0)

Peter
Lite blandat idag...

Måndag 2 aprilEn ny vecka, med nya utmaningar och erfarenheter...samt en artikel i tidningen Hallands nyheter.......som återger lördagens händelse utmed Laxälven Ätran, med "Linslusen" också! ;0)Hann med att binda upp några havsöringsflugor......att testa de kommande dagarna, om silvertorpederna vill ha mera godis!  ;0)

Frågan är bara om kung bore vill lämna oss snart för nu är det något kyligt...lite väl kyligt! Vartfall härnere i södra västkusten. Hade varit fint att slippa kylan under påskhelgen, för ute är det som gäller...med flugspöt i hand!  ;0)


Ha det bra!
Peter
Årets 1:a kustöring!

Söndag 1 april.Det blev en tidig morgon idag också, kanske inte riktigt sååå tidigt som igår...för det känns fortfarande...MEN DET ÄR DET VÄRT!  ;0)

Så var man där, utmed kusten och andas in den salta morgonvinden. Jag hade kollat väderprognosen innan jag for hemifrån, vinden skulle vrida från sydost till väst under morgonen/förmiddagen, så jag valde en plats som brukar vara lämplig för detta, med tanke på att det är ett flugspö som svingas tills dess att tillräckligt med lina är ute för att "Ladda" spöt och skjuta iväg resterande löslina.

Valde min "Giftigaste" fluga denna morgon, hade presenterat flugan tre gånger när första "Kontakten" kom...en försiktig "Dragning" så att jag såg hur de små buktingarna utmed linan sträcktes iväg från mig...Hm!? En stund senare händer samma sak och jag bestämmer mig att byta till en mindre fluga utan "stjärt" men inget händer. Under tiden har vinden vridit upp mer och mer mot väst och ökat i styrka.Vågorna börjar bli större och större, vattnet är nu ännu mera grumligt än tidigare...den första flugan knyts in igen för att den har varit mest attraktiv. Under tiden flugan läggs ut i det stora blå så börjar tankarna sväva iväg till andra "Vatten". Just när jag är som mest ofokuserad som kommer ett distinkt hugg...."Sssssswwwwiiiiiisssshhhhh!!!"....höjer spöt, en havsöring, pigg och stark trots sin storlek..."Splash!"....två gånger gör den rejäla luftsprång innan den ger upp! En liten "Fighter"....


..."Grönländare"!

Ahhhh! Årets första havsöring...på självaste premiären dessutom, härligt! Axlarna föll ner i rätt läge och kroppen värmdes upp igen trots den kylslagna morgonen.

Medan jag sitter på en större sten och blickar ut över det stora blå så passerar en flock ejdrar, vinden har nu ökat rejält, vågorna därtill...både i antal och i storlek. Vänder blicken från skyn ner bland stenarna omkring mig, upptäcker en...


...strandad borstmask, som såg lite "Torr" ut.

Glömde min termometer denna tur, men jag tror nog att det dröjer någon vecka eller ca 10dagar till innnan borstmasken leker, dvs när vattentempen har stigit till ca 7 grader. Oavsett vilket så...


...Yes!!! Nu är man igång igen...ÄNTLIGEN!!!  :0)


Valde att bryta, och bege mig hemåt och ta en varm lunch, eftersom kropp och knopp vid detta laget fått efterkänningar av den tidiga gårdagen...och det med all rätt! Fick spräcka nollan denna premiärdag, vilket var målet! ;0)På hemvägen så var det fullt pådrag med att boa in sig, hitta rätt revir...strandskatorna spatserade utöver ägorna, lärkan sjöng i skyn, skator, kråkor och korpar passerade med näbben full av bomaterial. Flera svanpar hade hittat sina lämpliga boplatser. Flera färgglada fasantuppar struttade stolt omkring ute på ängarna och utmed vägar. Så nog är det vår alltid, trots att det var minus 4grader när jag gick upp imorse...ca06.00!
Denna "Blomstrande" bild får avsluta detta inlägg!  ;0)


Önskar er en skön söndag vänner!
Peter

RSS 2.0