Årets sista dag!

Fredag 30 september

Efter avslutat mitt gamla boende med det sista som skulle göras samt lämna nycklar, fick jag inspiration...till att besöka havsöringarna en sista gång, för denna säsongen. Laxarna i Ätran får låtas väntas, havsöringfisket är roligare tycker jag.

Väl nere på en av platserna så kändes det "Hett", dessutom med värsta högtrycket samt en tung ridå av dis över havet. Någon vind var det inte heller att tala om...har vädergudarna hållt tillbaka sina krafter denna sista dag, så man får ett gott avslut???Hm, någonstans där ute finns de vackra silvertorpederna!

Startade med en ur min havsörings serie...efter tredje utlägget tog en h.ö. på ca 1.5 - 2.0kg, hann se stjärtfenan ovan ytan innan den släppte. Noterade dessutom att den var ganska färgad, så den hade fått gå tillbaka vilket fall som hellst. Den tog extremt försiktigt, kände endast en försiktig dragning i linan, ja ja, tackar för den fina upplevelsen.

Fortsatte en stund till men valde att byta till ytterligare en ur min h.ö-serie...sandräkan. Dröjde inte länge innan den fick påhälsning, tre stycken dessutom. En av dessa följde till och med efter till ca en meter framför mig, när jag skulle lyfta flugan ur vatten kom attacken! ;0)

Den sista var en liten blank rackare som fick gå tillbaka och växa till sig ordentligt.Vattnet var ganska brunt, förmodligen allt regnvatten som rinner ut ur alla åar, älvar utmed med vår kust. Såg en hel del mysis, tångloppor inne bland tångbältena......samt denna lilla krabat!


Kunde inte låta bli att njuta av solnedgången på vår vackra västkust...detta sista havsöringspass, åtminstånde här hemma. Dock, finns det havsöringar i Skåne, Blekinge m.m.  om man skulle få för sig att förlänga säsongen denna höst....    ;0)Ha en trevlig helg vänner!
P//


P.s: Jörgen! Idag skulle du varit med!  ;0)

Havsfiske!

Torsdag 28 september


Igår f.m. började jag dagen med ett besök till Ätran och laxfisket, senare dyker en flugfiskande vän upp från Kungälv, som testat havsöringfisket på våra "Revir"  ;0)  ...dock blåste det för mycket. Så han valde att besöka mig vid strömmen, det var ett trevligt inslag i fisket Jörgen! Kul att du valde att ta en titt, vi får ta ett fiske ihop framöver och "Ljuga" lite...  ;0)
Johan synade ingången av strömmen medan flugan närmade sig "Stranden"!

Erkänner att jag inte ger mycket för "Köpe flugor"!!! Bättre att binda dem själv, för att bibehålla den rätta kvaliteten...>>-)))))))`>


Idag torsdag var det så dags att besöka havsfisket i "Sundet" i Helsingborg. Morgonen började på alla tänkbara sätt för att vi INTE skulle komma iväg...men!!! Vi grejade det till slut och fick uppleva ett riktigt bra fiske, med alla de ungdomar som valt att följa med. Vi blev 16st denna gången!
Ivriga att få komma igång så var det så dags att släppa ner hecklor och pilkar ner i det stora blå...

...men vad finns därnere i djupet?...

...jo, bland annat både torsk och sill!

Pga av den tidiga morgonen, så blev deltagarna hungriga efter en stunds fiskande...

En av våra stolta fiskare ur Fiskegruppen!

Adrian visar stolt upp sina fina makrillar...

Kollegan med sin torsk...

Gustav med!

Jim var jätteglad!

Likaså jag, som fått med så många av ungdomarna...samt en del fångst av torsk, makrill och större sill. Ungdomarna har frågat tidigare om det är chans att få något..."Japp, 100% Garanti!!!!!!"...och det stämde, ALLA fick fisk!!! Kan bara gissa vad de har att berätta för sina kompisar framöver...det kanske blir fler ungdomar som vill ansluta sig framöver!?  ;0)

Medan kollegorna och 2/3 delar av gänget valde att köra hem direkt, så ville ungdomarna i min bil äta på "M-D"...med samstämmiga kommentarerna från deltagarna, "Peter är bäst!"...den satt fint den! Så hade jag ju inget val...  ;0)

Det tog inte lång stund när hemfärden tog vid, då alla...
...blev Jääääättttteeee Trrrrööööööttttttaaaaa.....  Zzzzz   Zzzzzz  Zzzzzzzz  Zzzzzzzzz......   ;0)

Inte konstigt då vi varit uppe sedan 05.00ca!!!

Så det lär väll inte bli några problem att sluta de "Blåa" denna kväll för min del!  ;0)


Känns otroligt gott att dela dessa upplevelser med den yngre generationen, hoppas att några finner att det är värt att fortsätta med denna aktivitet, sportfiske,  in i framtiden.


Näh, nu är det för mycket "Grus" i ögonen! Natti Natti!!!

P//

Rekryteringen fortskrider...

Tisdag 27 september


Denna vecka och dag var det dags att besöka Tullbroskolan, och se om det fanns ungdomar som ville vara med i Fiskegruppen...och vet ni vad???
Det var det!!! Fyra stycken ville följa med direkt...till havsfisket i Helsingborg på torsdag, nu har vi ett gäng på 17st som följer med dit och testar havsfisket i "Sundet". Det blir ett härligt gäng representerade från samtliga högstadier från vår kommun. Dessutom var en del jättenyfikna på flugbindning som jag visade upp, men det får vänta tills vi är inne i den kalla och mörka perioden...kan ju inte göra allt på en gång, då har jag ju inget att erbjuda framöver!  ;0)

Nästa tisdag är det en ytterligare en skola som skall besökas, spännande och se hur intresset blir då???Simma lugnt!  >>-)))))))`>P//Både det ena och det andra...i sportfiskets anda denna dag!

Måndag 26 september


Började dagen med att besöka Laxströmmen före jobbet...Där det presenterades den ena flugan...
...efter den andra...

...allt eftersom vattenmassorna strömmade förbi, vilket var mängder!!!

Nu är det verkligen höst!

En och annan liten blomma finns dock kvar.

Passade på att "Surfa" lite på nätet innan jobbet startade och såg bland annat detta!...

http://www.sportfiskarna.se/artikelsida/tabid/78/smid/385/ArticleID/680/reftab/136/Default.aspx


...blev intervjuad förra veckan, med temat havsöringen på västkusten.


>>-))))))`>      >>-))))))`>      >>-))))))`>       >>-))))))`>
Ja, så var Fiskegruppen åter på plats igen, med sina nyskapade jerkbaits, ikväll var det dags att färglägga dem......och grälla färger blir det inför höstfisket på förhoppningsvis en och annan rekord madame!!!

Medan betena torkade fanns det tid att klämma in bak av "Go fika"!!!

En av Fiskegruppens "Stammis" väntade otåligt på resultatet...Hm, jerkbaits eller gofikat???  ;0)

Här är resultatet av några, än så länge!

Vår duktiga vikarie är omtyckt av besökarna, det går väll inte missa!  :0)

Nu är ungdomarna förväntansfulla inför havsfiskeresan ner till Helsingborg på torsdag...många frågor blir det, de som varit med tidigare hjälpte till med att förmedla sina tidigare upplevelser, vilket är bra!


Simma lugnt!  >>-))))))`>
P//
Söndags jerk!

Söndag 25 september


Emil och Oscar ville ut denna helgen, Emil ville dessutom visa en ny sjö som visat sig vara bra för gäddfisket tidigare, så det var bara att besöka sjön och undersöka saken......först fick ungdomarna tömma båten på vatten medan jag tömde bilen på fiskeprylarna...
Oscar var först att spräcka nollan...
...sedan var det Emils tur...

...alltmedan jag fortsatte att söka vidare tills det högg...

...och det gjorde det!

Oscar blev motiverad, en stund...

Emil sökte vidare, likaså jag. Efter ett antal gäddor till så tvärdog huggen mitt på dagen, i samband med det goa varma söndagsvädret. Kände mig något "Seg" efter ett långt helgpass på jobbet, då jag och kollegorna arrangerat en LAN-turnering med ca 70-talet ungdomar, från fredag till söndag...Non stopp!
Inte undra på att Oscar var "Seg" han med, som själv deltagit två dygn i sträck...utan sömn dessutom!!! :0)

Nej jag föredrar att uppleva saker och ting "Live" istället för på låtsas...för både kropp och knopp! Utan sömn går det ju inte fiska heller, reaktionsförmågan blir då som tex....sirap! Trögt och segt!!!  ;0)

Jaha, snart en ny vecka, få se vad den kommer erbjuda för möjligheter...   ;0)Peter

P.s: tack för "Guidening" denna fiske söndag Emil!

Från vått till torrt!

Lördag 24 september

Torsdags tog jag mig en tur inom laxfisket...igen, trots kulingstyrka i byarna...testade jag på spinnfluga, då det var nästintill hopplöst att hantera ett flugspö, vilket jag noterade då det var ett par entusiaster vid strömmen, det som inte hamnade i omgivande grenar och träd tog vinden hand om!!!  ;0)

Nåväl, en mindre havsöring tog min fluga på tillbaka vägen in till strömkanten, den fick återgå pga sin ringa storlek. Dagarna är korta nu, alltför korta...och återstående tiden av säsongen nu också, dock allt har sin tid! Får rikta flugfisket på höstgädda samt regnbågsöring framöver istället.
Dessutom blir det mer tid till att binda flugor framöver...

Här följer en beskrivning på en av mina favoriter inför hösten efter regnbågsöringen...Myggkläckaren!Bind in stjärtspröt av crystalflash med röd bindtråd...
...följ upp med en bit tunn koppartråd...

...byt ut den röda bindtråden till en svart...

...fäst in antron garn...

...därefter spinn upp lite svart sälhår...

...lägg nu antron garnet över sälhåret, så det bildar en vingsäck...avsluta med whipfinish, och Voila!!! 

Jag gör tre sycken varianter i olika sjunkhastigheter för att imitera myggans väg upp mot vattenytan, så man täcker behovet när det väl är dags att presentera dessa fantastiska "Beten"!  ;0)


Ha en fortsatt go helg!
Peter


Vind, vind och mera vind!

Tisdag 20 september


Började dagen med att rekrytera nya deltagare till Fiskegruppen på jobbet, denna dag blev det ett besök till Skogstorpskolan med mini montern, dela ut broschyrer, bjuda in ungdomar till vårt kommande fiske framöver samt visa hur flugbindning går till. Ett gäng tjejer visade intresse för en gång skull, annars är det mest killar som hänger med på detta med sportfiske, spännande och se om tjejerna kommer nästa vecka.


Passade på att binda upp några...

...laxflugor.

Väl nere vid strömmen även denna efterdag och kväll så blåste det som bara den, antingen flyr man eller så gillar man läget och kör!!!  ;0) 
Nu är det verkligen höst...med nedfallna färgade löv överallt!
Denis fick ett påslag denna höstkväll med en fin havsöring på ca 2.5kg...Grattis Denis!


Det ostadiga vädret håller fortsatt i sig fram över, men jag låter mig inte avskräckas för det. Passar man inte på nu den korta tid som är över av säsongen så ångrar man sig i vinter. Dock, en ny säsong kommer ju ändå!!!  ;0)


Ha en fortsatt go vecka!Peter

Tid för flugfisket...

Måndag 19 septemberDet finns alltid möjligheter, samt någon "Lucka" här och där till att klämma in fiske...så även denna dagen!


For ner till laxströmmen före jobbet...


...och jag som trodde det skulle vara lugnt en måndag förmiddag, men icke...en del av gubbarna var redan där, så det var bara att ansluta sig...som gubbe själv!  ;0)


Hann inte med så många "Vändor" innan vardagen kallade...


...men de jag fick var väl värda, trots ingen fångst denna gång, destu mer "Näring" till själen istället!

Passade på att ta en bild nerströms för att visa mängden vatten i Ätran just nu, och det lär väll inte bli mindre de närmaste dagarna!


Väl på jobbet var så dags att än en gång samla ihop en del av deltagarna ur Fiskegruppen för att fortsätta på våra egentillverkade jerkbaits......en del bus och smågliringar hinns med med jämna mellanrum också!  ;0)

Kollade på filmsnuttar från diverse jerkbait fiske under kvällen med, för att "Peppa upp" motivationen inför den kommande gäddturen framöver. Deras förväntan blir ju inte mindre när de sett Oscars fina gädda han fick i lördags!!!  Många frågor hade han att besvara till sina kompisar denna kväll...  ;0)


Ha en bra vecka!PeterBlöt glädje!

Söndag 18 september

Fortsatte söka gäddorna även denna dag, både brorsonen samt en till av ungdomarna ur Fiskegruppen följde med...med jerkbaits i beredskap!  :0)Lenny var först denna dag med att spräcka nollan...gäddan fick behållas pga blödande gäl.

Vinden började tillta under fiskets gång, men vad gjorde det, kändes som om det skulle bli fler firrar denna dag som skulle hugga......och det gjorde det..."Hm, det ström-utloppet är också värt att testa!".....PANG!!!....pojkarna skrek åt mig "INTE NU IGEEEENNNNN!!!!!"
..."Go-fika" hinner man med...efter 0:an är spräckt, alltmedan Oscar hoppas på dagens första...han var ganska nöjd ändå med tanke på gårdagen!  ;0)


"Hm, där kan det stå något och lura!?"....jerken hann knappt landa då det small till...pojkarna ljöd samstämmiga..."VA F,,,N INTE NU IGEEEEEEENNNNN!!!???"....


..."Jo faktiskt! hi hi hi...."......


Vinden tilltog något mera, kändes att regnet var på ingång. Efter att ha ankrat upp på ett annat "Hett" ställe och en något större gädda tog min jerk, och släppte i nästa ögonblick...så kom det!!!......det bara öste ner!!!...
...inga sura miner trots detta...
...dessutom ville pöjkarna ha fler gäddor, konstigt???  ;0)

Till slut sa vädergudarna till oss på skarpen...med ett hejdundrande muller, och blixtrande. Jag trodde först det var någon av pojkarna som fotade...men icke! Det var bara att snabbast möjligt ta sig tillbaka till båtplatsen. Då sprack det upp och vädergudarna visade sin ödmjuka sida sida igen...vi också, med att nöja oss med denna dagen.

Nu vet jag några ur Fiskegruppen som kommer bli "Avis" när de få reda på att Oscar och Lenny varit ute och fiskat med mig...på min fritid!  ;0)

Oscar kommer INTE hålla igen om hans storfångst igår, imorgon måndag när Fiskegruppen träffas igen för att fortsätta med sina egentillverkade jerkbaits...vad tror ni???  ;0)

Ha en fortsatt skön söndag!Peter
Höstfisket är startat!

Lördag 17 september

Under gårdagen blev det två pass av fiske...första passet med mete för en 7:e klass. Genomförde det s.k. "Klassdraget" som stöttas va bla Sportfiskeförbundet som tillhandahöll metspö till samtliga deltagare, samt tryckt utbildningsmaterial. Det hela görs mellan en lokal sportfiskeklubb och en skola, kan säga att det är uppskattat, dessutom när väder gudarna erbjuder det bästa...


...Go väder medan småfirrarna var framme och nafsade på betet...

...under lärarnas uppsikt...

Finns olika sätt att fiska på!  ;0)

Ett vilande metspö...

Det blev även ett inslag om vett och etikett till deltagarna om hur vi skall bemöta växter och...

...djur, lite läskigt för somliga. Ungdomarna var entusiastiska trots att fiskarna var små för att nappa, spännande ändå och se hur flöterna for upp och ner i vattenytan vid "Påhälsningarna"."Skift 2"...


Besökte hemmaströmmen, Ätran...efter skift 1. Det var inte fel, efter två veckors flytt och installation i det nya hemmet...fiskearmen ryckte lite i mellanåt under denna period, abstinens måhända???  ;0)  mycket möjligt, men nu är det dags och sätta fart på fisket igen, så varför inte starta upp med laxfisket...igen!


Robin var nere vid strömmen när jag anlände, och snacka om vatten!!! Troligtvis ca 85 - 90 kubikmeter/sek = tunga klumpar och rejäla flugor är det som skall presenteras. Dock vara det inte mycket liv som visade sig på ytan, under de timmar jag var där hade jag vartfall "Påhälsning" två ggr med diskreta nyp...nja, de bara undersöker flugan. Få se vad som händer de sista två veckorna på säsongen framöver. Får passa på nu innan det är över, för vintern är ju lång, det vet vi ju med tanke på de två sista vi har upplevt! Med tanke på rönnträden som är nertyngda av rönnbär är det MYCKET troligt att det blir en tredje vargavinter...Idag lördag for jag och brorsonen ut med våra jerkprylar för att se om vi kunde lura en och annan höstgädda...det kunde vi! Två gånger var en ca 3kg gädda på min jerkbait, sedan var det som bortblåst...den hade nog lärt sig vid andra försöket och höll sig borta. En stund senare skulle vi förflytta oss med jerkarna släpandes efter båten, då hände detta...
...Oscar kände "Något"....."Något" visade sig vara en välmatad madame på 7kg!!! Oscars gamla p.b. sprack rejält!!!  ;0)  Kan lova er att en mer förvånad 12-åring har jag inte skådat tidigare när gäddan visade sig uppe på ytan...hi hi hi!!! Snacka om upplevelse!

Abborrarna var nyfikna på våra jerkbaits!  ;0)

En trevlig eftermiddags utflykt...hem och fixa en go middag samt en juvlig äpplekaka med vaniljsås, väl passande nu i dessa hösttider...Yammy!!!


Hösten är det även spännande med regnbågsfisket, med allehanda insekter som attrarherar till vak, och hugg......efter bla bärfis. Få se vad som erbjuds framöver...En gåva av Sussi efter sitt besök i Storsjö kommer väl till pass framöver...


...en dubbingnål, med skaft i "Splitcane-teknik" gjord av kocken Micke i Storsjö. Bindstädet kommer snart fram, så och nya kreationer till flugor som kan presenteras i olika sammanhang....GÄÄÄÄÄÄÄÄZZZZZPPPP!!!


Zzzz   Zzzz   Zzzz   Zzzz.....Sweet dreams!!!P//


Fiskegruppen...

Måndag 12 september

Fiskegruppen fortsatte denna måndags kväll med att börja blya och spackla sina blivande giftiga jerkbaits, det blir spännande och testa dem om ett par helger. Men dessförinnan blir det en tur med dem till Helsingborg på havsfiske 29/9, vilket de också ser fram emot. Dock är ju inte denna veckan över, jag tillsammans med ett par lärare kommer köra "Klassdraget" med en 7:a denna fredagen, bara vi har vädret med oss!(?). Nya ungdomar som har sett fram emot detta, och kommit fram och ställt en massa frågor inför denna kommande fiskedag...de verkar förväntningsfulla.

Dessutom är det dags att rekrytera nya medlemmar till fiskegruppen, det gör jag genom att besöka samtliga högstadieskolor i kommunen med en liten mini-monter, broschyrer, filmvisning samt binder flugor på plats för att väcka deras nyfikenhet, skall bli spännande och se om det blir några nya entusiaster?!  ;0)
Mer "Saker" är på gång framöver....men det tar vi sedan!   ;0)>>-)))))))`>P//


Hektisk weekend!

Fredag 2/9 - 4/9 söndag...


Inget fokus på fisket denna helgen, utan ett rejält "Styrkepass" med att flytta hela bohaget till annan destination, så inläggen har blivit därefter. Men snart så......är det dags igen för att lägga tid på laxfisket innan säsongen är över, om det inte blir översvämningar!!! Vi har som sagt fått enorma mängder av nederbörd, jag var inne och kollade vattenmängden på EON´s hemsida för Ätran...83kubik/sek!!! Tunga sjunkklumpar är det som gäller, samt stora flugor antar jag.


Ses snart vid strömmen!Peter


RSS 2.0