Fiskegruppen!

Måndag 31 oktober



1:a dagen på höstlovet, jag och Linus stack ut med Fiskegruppen...eller rättare sagt några ur gruppen, det blev 9st ungdomar denna dagen. På vägen till sjön så blev jag uppringd av Radio Halland som ville komma och intervjua oss, ett äventyr bara det för ungdomarna!


Men först ville de ut på sjön!!!



Linus hade förberett båten väl!  ;0)






Båda hade "Spöböj"...men det visade sig att de trollat över ett stenrev, som tur var lossnade grejerna utan problem...så de fick behålla sina beten, men Jim hade haft ett hugg tidigare.



När radio Halland dök upp passade vi på att gå i land och ta en fika, en del hade ju inte fått i sig frukost före avresan...


...dessutom var det gott och sträcka på benen efter en stunds stillasittande i båten. För att inte att tala om dagens spännande möte...med att bli intervjuad av radio....I DIREKTSÄNDNING!!!  ;0)





Knappt var intervjun över och det "Spratt" i benen på killarna..."Kan vi fiska nu igen?????"....





Vobbler, jerkbaits, jiggar etc for i vattnet i alla riktningar!





Dagens hjälte och nya medlem i Fiskegruppen...Jacob fick en gädda till slut, stort grattis!  ;0)





Sista halvtimmen lade sig dimman över sjön, som ett tjockt täcke...och det var INTE lätt att urskilja var båtarna var med ungdomarna...dock hördes samtalen runt om i dimman, vem som hade fått, och inte...men, jag tror ändå att ungdomarna tyckte att det var spännande att besöka en ny sjö. För när vi väl satt i bussen på väg tillbaka så var de ivriga att få komma ut igen, "När skall vi ut och fiska nästa gång???"...."Vi hinner väll ut igen innan isen lägger sig???"...."Vad blir det för sjö nästa gång???".....frågorna flög ut i bussen, Hm...snälla ni en i taget!  ;0)  (Hi hi hi...)


Vi får väll bestämma ett datum nästa måndag, om inte isen har lagt sig...


Ha en fortsatt bra vecka!



Peter


P.s: dagens länk till P-4 Halland....   ;0)

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3549895&t=475




Ännu en vecka har gått...

Söndag 30 oktober



Måndagen var det åter träff med fiskegruppen, med inslag av tex lacka färdigt våra jerkbaits en sista omgång...samt kollade på en gäddfilm som ungdomarna uppskattade verkligen, och avslutningsvis en "Castingtävling" utomhus...


...Adrian siktar på "Målet"!...medan de andra ivrigt väntar på sin tur...."Vad får vinnaren???"...frågade de,..."Det får ni se!;0)....kan nämna att samtliga fick ett pris, trots att en vann!  ;0) 



Tisdags besökte jag ett "P&T-vatten", för att bara "Kolla lite"...dock bara vakande mört...



I fredags var jag ledig, så vad gör man inte då!!!... 



...fiskar så klart! ;0)


Linus var också med, fiskegruppens ungdomsledare som är en duktig sådan...och ledig han med...


...ibland vill dock inte fiskarna vara med så då finns det tid till att "Softa".

Får nog erkänna att det var riktigt trögt nu, verkar som om gäddorna går på sparlåga nu inför den kommande vintern. Har haft större framgångar med gäddflugorna i det kalla vattnet. Gäddflugorna har den fördelen att man kan fiska in dem extremt långsamt...om gäddorna föredrar detta, och det gör de...just nu!  ;0)



Efter ca 4 timmars fiskande var det helt underbart att...



...besöka hemortens lilla fik, och värma sig med gott uppiggande kaffe och "Go-fika"!!!  ;0)



Lördag (igår)...




På vägen till en annan sjö så kunde jag inte låta bli kameran, en riktigt senhöst väg, nästan all löv har lämnat träden nu...saker och platser man inte ser normalt annars då det är sommar, och träden är helt täckta med det "Gröna"...syns plötsligt, tex annonyma mindre vatten som kan vara perfekt att besöka med hjälp av en flytring! ;0)


Valde dock att ta ett av mina favorit sjöar denna lördagen, långt bort ifrån komersen...då det är lönehelg, ni vet vad jag menar...stress, pipande kassa aparater, bilar överallt, folk överallt, köer hit och dit...nope, ut till det fria och bara vara och samla ny energi istället!  ;0)



Det lägger sig som ett enormt lugn under denna årstiden, som är uppskattat...gäller att ha sinnena öppna dessutom, såg kungsörn, fiskgjuse, ormvråkar, korpar som "Lekte" i luften, älg, rådjur, spillkråka, kanadagäss, svanar som formerat sig på väg söderut, samt några tranor.





...en och annan mindre gädda valde mina stora långsamma flugor istället för jerkbaits, denna gången.


Imorgon måndag är det en ny vecka, helt enkelt höstlov; jag skall ut med Fiskegruppen, de skall få prova sina jerkbaits bla, dessutom kommer ett par nya deltagare som ej har varit med innan. Det blir ett gott gäng sportfiskare, närmare bestämt 11st ungdomar, om nu ingen blir sjuk...att fiska kan man väll inte missa för lite snuva tex? ;0)


Haj på daj...och en fortsatt skön söndag!






Tävling!

Måndag 24 oktober



Dags för en frågetävling...



1. Vilka mässor var jag med i som flugbindare under 2011?


2. Vad har jag för ett "Alias" på havsöringarna...ibland?


3. Vad gjorde jag 12-13/7?




Vinnaren får en gäddfluga! Svaren skall vara inne senast sista november, då en vinnare koras. Kan väll passa bra nu idag, då det är exakt två månader kvar till julafton!?  ;0)



Lycka till...eller skall jag säga "Skitfiske"???  ;0)








Peter

Härlig söndag!

Söndag 23 oktober



Vilken underbar dag...finns bara en sak, att tillbringa den ute i det fria! Hoppas sådana här fina dagar håller i sig framöver, det ryktas nämligen att kung Bore skall vara ödmjuk denna vinter...   ;0)



De vackra bokskogarna riktigt spritter av "God" energi, med dess enorma färgprakt!





Ett enda stort böljande pastell hav...





...en och annan höstgädda på fluga blev det också!  ;0)

Denna gången var det en annan fluga som gällde...lite mer "Skrikig" till färgsättningen, då vattentempen  har sjunkit ytterligare nu. Dock kan det löna sig att ge gäddorna stora "Beten" nu, gäddflugan var i storlek så som min hand!





Gäddorna gör sig oigenkännliga i den omgivande miljön. Svårt att se den trots på nära håll.



Det var en ganska lagom ytflykt denna dag, ute sent ca 12.30 och hem före skymningen, besökte ett annat vatten på hemvägen, som avslöjade ett och annat, så ett besök där framöver är att vänta!!!  ;0)



Vegitationen i sjöarna blir som gelé nu på hösten, så krokarna skär igenom ganska lätt då man fastnar, ett lätt drag i linan så lossnar det hela...om inte en och annan höst-madame, tar flugan först!  ;0)


Noterade dessutom att det var ganska mycket pyttesmå fjäder mygg samt ljusa mindre nattsländor som var akriva på vattenytan, bådar gott för ett regnbågsflugfiske framöver!





"Skitfiske!"   ;0)






Peter






Fiskegruppens träff...

Måndag 17 oktober


Några ur fiskegruppen träffades, som vanligt under denna måndag kväll, kollade på fiskefilm, lackade jerkbaits, diskuterade hur de nya skryllorna skulle tillverkas, planerade kommande fiskeutflykter...




...med Fiskegruppens ungdomsledare Linus...





...ut och testade ett kort jerkspö..i höstmörkret, det uppskattades verkligen!  ;0)

Eftersom vi har några ungdomar som är korta, så kan det vara en bra idé att använda stumma korta ismetesspö tillhörande större haspelrulle med tjock flätlina, kan vara värt att försöka vartfall när de skall testa sina jerkbaits nästa utflykt efter gädda. Det är ju inte alla som har råd att köpa ett komplett jerkset direkt, på detta sätt kan de åtminstånde testa sina beten, samt att de inte behöver stå så högt i båten när de fiskar hem jerken, utan att spötoppen daskar i vattnet vid hemtagningen...bra va?  ;0)

Slutade 21.30, så det vart en snabb cykelfärd hem i höstmörkret med mtb´n, de ca 2 milen som tog ca 37 minuter denna kväll...det börjar arta sig! ;0)


Ha en fortsatt trevlig vecka!



Peter

Vilken söndag!

Söndag 16 oktober

Efter gårdagens gäddfight samt "Kontakten" med kungsörnen, var det La änna svårt att slå det...denna sköna söndag??? Eller...

Men ut skulle vi, jag och Oscar, för att sitta inne denna vackra söndag "Finns inte!" Idag blåste det rejält på sjön som dagens destination, vilken sjö???...Ja precis!!!  ;0)


Metod denna dag fick bli jerkbait, så att Oscar fick "Spräcka nollan" innan helgens slut...


...med sina jerkbaits...





...till slut satt den där!  ;0)


Kort därefter tar jag en också, och båda satt i båten och njöt av solens värmande strålar...lugnet och stillheten, förutom den ihållande vinden från söder och en gröngöling som skriade på oss.

Kallt är det i vattnet nu efter ett par nätters frost tidigare, dessutom är det betydligt klarare nu när det inte regnat så intensivt, som tidigare, framförallt inget regnvatten i båten när man vill ut!  ;0)

Den kyliga tempen i sjön gör gäddorna försiktiga i sina hugg, så man får vara i fokus, inget "Soft-fiske" här inte!

Efter någon timmes fiskande, så började gäddorna hugga igen...



...inte så stora som igår, men det nappade...och vi var ute i det underbara oktobervädret! Med andra ord...UNDERBART!!!  ;0)


Simma lugnt!  >>-)))))))`>




P//





P.s: Friheten i naturen är livet!

De nya gäddflugorna funkade!

Lördag 15 oktober



Brorsonen kom idag och ville inviga sin flytring, samt testa gäddflugfisket...och jag testade de fyra nybundna flugorna...i en sjö som jag besökte mycket tidigare, för si så där 7 - 8 år sedan för just flugfiske efter gädda med flytring.



Hann knappt ner i "Plurret" innan flugan var i en gäddas gap.


Eftersom jag gjort fyra olika färger på flugorna så var jag "Tvungen" att testa de övriga med, men...jag kände på mig att den bruna skulle vara "Het" denna dag...och det var den!

Fyra hugg till strax därefter....



...alltmedan Oscar flitigt fiskade av vassruggen, meter efter meter, med den gäddfluga som han själv gjorde under måndagens Fiskegrupp träff.




En något större gädda tog hårt på flugan, den vägde 3.7kg...en stund senare passerade en båt med två stycken sportfiskare..."Har ni fått något???" ropade de medan jag och Oscar presenterade våra gäddflugor..."Japp!" svarade jag...."Gäddor???" frågade de igen...."Jajjamensan, ni då???" frågade jag..."Nej, inget!...."svarade de tillbaka. Idag var det kanske stora gäddflugor som gällde, istället för vobbler!  ;0)


Till slut närmade jag en enorm vassrugg med en liten mynning mitt i, några näckrosblad skymtades vid vattenytan...kastade ut flugan mitt i detta, och lät flugan sjunka långsamt ner i djupet innan jag började ta hem lina, kort därefter sträcktes fluglinan ut ur spöringarna...jag höjde spöt och sträckte linan, denna gången var det ett bestämt utras, klingan böjde sig bestämt. Inga snabba vilda ryckningar, utan tungt med riktning ner åt djupet, efter en stund skymtades gäddan vid ytan, jag ropade på Oscar...han hade inte fått något denna eftermiddag så jag ville bjuda honom på drillningen och fighten...



...när han väl höll i mitt flugspö betraktade han det hela med en blandning av förskräckelse och sammanbitet leende...ibland!  ;0)




Denna bestämda fighter vägde 4.9kg...så det blev min hittils p.b. på fluga.




Dagens hjälte får väll bli denna skapelse, 18cm på 5/0 krok!


Förutom fisket idag fick vi uppleva en äkta vildmark/naturupplevelse...en stor kungsörn cirkulerade runt en skogsås ca 200 meter ifrån oss när vi satt ute på sjön...DET VAR ETT STORT "PLUSS"!!!  Eftersom jag har en särskild dragningskraft till just...rovfåglar, men det är en annan historia...

...Hoka Hey!!!




Peter





Gädd godis!

Fredag 14 oktober



Ännu en stor (18cm) gäddfluga till denna värld....



...band den igår kväll, så den får också ingå i morgondagens gäddflugfiske...spännande!    ;0)



Önskar eder en go helg!



Peter



>>-))))))))`>

Gädd buffé!

Onsdag 12 oktober


Passade på att binda upp några STORA gäddflugor i syntetmaterial på f.m. innan jag skulle ta MTB´n de 2 milen till jobbet...



...så här blev resultatet, ca 18cm långa på 5/0 krokar. Snålade ej på materialet; Flashabou, Crystal flash, Angelhair etc samt inklusive 8mm epoxi-ögon. Spännande och pröva dessa inför helgens flytrings flugfiske...efter just gädda!


P//

>>-)))))))`>





P.s: cykelturen hem ikväll, åter de 2 milen var underbar...4 grader i luften, fullmåne, knappt någon vind. Det är som när man står utvadad i ett strömmande vatten i fjällvärlden, eller sitter fördjupad i flugbindandet, helt enkelt meditativt!  ;0)





Ungdomar i fokus!

Tisdag 11 oktober


Igår kväll (måndag) var det åter dags att samla Fiskegruppen, med att bla lägga på första lacken på våra jerkbaits, samt börja binda upp gäddflugor!


En ny utmaning för de som tillkommit i Fiskegruppen...


...men dock spännande, "Kan man verkligen få gädda på dessa???" Henke..."Vi får väll testa nästa gång vi sticker ut!!!"...svarade jag.

De som inte lärt sig hantera ett flugspö kan alltid använda sig av en kastkula, eller bombarda för att få ut flugan. I vinter tänkte jag boka idrottshallen och introducera de nya deltagarna i den "Ädla" konsten...med att presentera betet med flugspö. Det hela blir mer spännande om det finns en del "Mål" landa flugan i, med lite priser i form av tex....godis!  ;0)





Oscar och Lenny följer fokuserat med hur det går till, trots att de har lärt sig sedan tidigare...kanske något nytt att lära sig.






Gustav stoltserar med sin kreation...







...Offe undrar just vad han har gett in sig i...  ;0) 
(trots att han fiskar regelbundet, och skolad av mig sedan han var yngre, och fanns på Ullareds fritidsgård där jag jobbade där tidigare. Nu har han blivit vikarie...nya generationens fritidsledare...OCH SPORTFISKARE!!!  ;0)







Wwwwwooooooaaaaaaooooo!!!....."DEN BLIR GIFTIG!!!!"







Några kreationer blev det till slut trots det lilla material vi hade att tillgå, och bra blev det också!  ;0)






Idag tisdag blev ett besök på Söderskolan och rekrytera fler ungdomar till Fiskegruppen...




...eftersom bla Oscar går där var han snabbt på besök, så även hans kusin. Flera ungdomar kom och frågade en mängd frågor, samt en del personal lät sig beskåda den lilla mobila montern, med bilder från olika turer åren tidigare, fram till idag. Fortsatte där jag slutade igår med att binda gäddflugor.

Snart är det höstlov, och förmodligen också ytterligare en fisketur med ungdomarna...spännande vad det blir då! Deltagarna har redan nu börjat "Bearbeta" mig...   ;0)




Zee Ya!


>>-))))))))`>



P//





Ett ungdomspass...

Lördag 8 oktober


Måndagen denna veckan skippades för att istället ta ut ungdomarna ur Fiskegruppen på lite gäddfiske under lördagen. Vinden låg på från norr, som var ganska isande och "Påstridig", när deltagarna skulle ge sig ut och ro...de fick bekänna färg med andra ord! ;0)

Trots detta så var de förväntansfulla och verkligen sken av energi! Vi delade upp oss åtminstånde EN stark var i vardera båt, jag fick Gustav som var ny i gänget. Vartfall första halvan av dagen, för det var konkurans vem som skulle vara i min båt vill jag lova...  ;0)

Jag valde att ankra upp precis utanför båtplatsen, eftersom vinde låg rätt in i viken mot oss..."Här finns det gädda!!!"...sa jag till Gustav...."Ok, vi testar här då!"...svarade han belåtet...

Efter att ha coachat Gustav och hjälp honom att tackla sitt spö så var det så äntligen dags, han kastade sin stora vobbler åt ett håll och jag min jerk åt ett annat..."PANG!"..."Jag har dagens första!!!"...sa jag till honom, han vände blicken åt mitt håll och tittade på mig med en förvånande blick..."VA????, REDAN????"...svarade han..."JAPP!!!"  ;0)   Den släppte dock vid båten, lika bra det då den inte höll måttet. Valde att besöka nästa "Heta" vik, som vinden mot...



...dröjde inte länge innan gustav äntligen fick en gädda, Grattis!





Förutom fisket var det gott att njuta av den kyliga höstluften, samt iakta de olika "Signalerna" till att kung Bore står vid tröskeln. Först skall ju dock flyttfåglar ta sig söderut, som denna skara av tranor som trumpetade över oss när de passerade förbi.





Efter första "halvlek" var det så dags för en gemensam fika, och där drogs en och annan "Version"...vem som hade fått den största, flest, vem som gjorde det, och det...osv. Dock stämningen var det inget fel på... ett gott gäng med andra ord!





En och annan matfisk togs hem av ungdomarna...





Jim "Sträckte på sig" en stund innan fisket återtogs:  ;0)




Andra halvlek...





Ut och trotsa vindarna igen...





...mest smågäddor denna dagen, det nappade vartfall!






Adrian och Oscar jobbar mot vinden, tills de nådde sin fiskeplats, vilket de nådde....till slut!  ;0)






Lite diskutioner blev det om hurvida man skulle göra si eller så ibland...  ;0)






Blodigt värre!!! Det fick bli matfisk!






Deltagarna hade fått en fin fiskedag denna lördagen, nu återstår och se när vi kan komma ut igen nästa gång, för de vill nog inte vänta alltför länge???!!!  ;0)


Alltid trevligt att få komma ut med ungdomarna, och förmedla lite naturupplevelser!




Fortsatt trevlig söndag!





Peter


P.s: Tummen upp för nästa fiskepass...


...det tycker bla Adrian, Fiskegruppens entusiast!  ;0)




Fortsatt rekrytering...

Onsdag 5 oktober

Igår var det ännu ett besök på en skola för att rekrytera ungdomar till Fiskegruppen, och några nya blev det där också...förutom de "Inbitna" som varit med sedan länge, som jag jobbade med där tidigare.



Passade på att binda upp nya flugor för höstens regnbågsfiske. Dessutom tycker ungdomarna att det var spännande att följa detta, från en tom krok, till färdigt resultat. Även en del av skolans personal kunde inte låta bli att stanna till, till och med en av rektorerna blev inspirerad...kul!  ;0)




Det fick bli fler "Torrisar" med "palmer" hackel, en variant som visat sig vara effektiv när det är lugna klara kalla dagar, under hösten!  ;0)


Snart dags att besöka ett "P & T-vatten"...


Ha en fortsatt bra vecka!





Peter  >>-)))))))`>



Skön söndag...

Söndag 2 oktober


Efter en lång och go "Ta-det-lugnt-och inga måsten-dagen" igår, så var det som om kropp och knopp ville ut, ut...UT!!!  ;0) Och vad passade inte bättre än att bege sig till att kolla till en och annan höstmadame...



...och en och annan predator blev det!!! ;0)

Efter ett par timmars fiskande var det skönt och komma hem och tillaga en go söndags middag...



...makrillarna från i torsdags då jag tillsammans med ungdomarna besökte Helsingborg, satt som en "Smäck"!!! Avrunda det hela med hemlagad äppelkaka, vaniljsås, kaffe å "Eldvatten"  (börjar på W!!!)   ;0)



Ha en fortsatt skön söndag!





P    >>-)))))))`>

RSS 2.0