Ny vecka!!!

Måndag 23 maj.

Jaha då är det ny vecka...MED NYA MÖJLIGHETER!!!  ;o)

Denna veckan är det tänkt att starta med ungdomsfiske, efter horngädda, får se om vi finner några...men det återstår att se. Vädret är spått att bli ganska ostadigt med mycket vind, så sportfisket får bli därefter...men några "Smultronställen" finns det alltid att besöka!!!......    ;o)

Ha en underbar vecka!Peter

Helgen snart över...

I fredags (20/5) passade jag på att besöka Ätrans strömmande vatten...än en gång, av de så otaliga den sista tiden...


...doktors promenaden utmed Ätran spirar för fullt med full grönska.

Vatten nivån var till en början ganska låg när det plötsligt steg snabbt, och vi som var där väntade oss stigande lax, men inget syntes. Strax före "Nyflödet" var vattnet mycket klart och de otaliga sötvattensmusslorna skymtades med jämna mellanrum...ett gott tecken då det är ett bevis på ett förhållandevis friskt vatten...


...kan vara svåra att upptäcka mellan stenarna.

Känns ändå gott att finns "Något" vattenstråk som har ganska goda förutsättningar i vår tid! Dock är det mycket som förstörs pga utsläpp av för mycket kväve bla samt andra gifter och utsläpp, för att inte tala om utbyggnad av vattenkraftverk. Om beslutsfattare som är ansvariga i dessa frågor hade haft en längre "Vision" än vad de har mandat så hade många vattendrag haft större chans att överleva långt fram till kommande generationer...men!!! Som vanligt är det girigheten som styr, hur mycket människan kan "Krama ur" moder jord det är utmaningen, eller har jag fel???

Projektet som drivs norröver för våra strömmande vatten under namnet Älvräddarna, gör ett enanstående jobb med att se till att de norrlänska älvarna och mindre vattendrag får överleva...det vore något för våra beslutsfattare att snegla åt.

Nu under maj månad är det så mycket mera som lockar att fiska efter, än just bara laxen i Ätran. Kläckningar av  flertalet dagsländor samt nattsländor ger mig en signal att nu borde det vara läge att söka vakande fisk i andra vattendrag...Lördag 21 maj.

En heldag i regnbågsöringens tecken, dagens första blev en liten rackare med drillning med hög intensitet trots sin ringa storlek...


...en riktigt liten fighter värd att återutsätta.

Dagen fortskred med ett antal större exemplar som ville smaka på flugan...


...den största denna dagen vägde ca 3.5kg och for upp i luften som en raket ett par gånger......tackade för kampen och kämpen fick återgå till det fria. Flugorna var hullinglösa för att underlätta avkrokningen, flera släpptes under drillningen redan...inget "Köttfiske" här inte!!!

Känns enormt härligt att få vara ute så mycket...


...bland all grönska, blommor som står som spön i gräset!!!   ;o)Söndag 22 maj.

Valde att närma mig samma vattendrag som igår, men denna gången tog jag med grillmat att gotta mig med under flugfiskandet. Det finns inget härligare att spendera tid åt en måltid lagad över öppen eld...ute i det fria!!!

"Bågarna" var lite mera återhållsamma med att undersöka flugan denna dag, men några blev det ändå som var framme och testade "betet"...

Förutom alla dagsländor, nattsländor, myror, skalbaggar och ormar, så var det givetvis mängder av...


...fjädermygg, som fiskarna avslöjade sig med sina lugna ytvak...med vinden och i ytvattnet förs det mängder av insekter till fiskens belåtenhet, det är som en enda stor buffé!!!  ;o)

Summering av dessa tre dagar är ändå, ATT...friheten ger näring!!!


Ha en fortsatt skön söndag!!!


Peter
P.s: musik som passar en skön söndag!!!...

http://youtu.be/vnP-__wW0XcFin kväll!

Torsdag 19 maj

Några timmar vid laxströmmen är bättre än att se på TV!!!...


...passade på att ta en bild på Marcus ute i strömmen med hjälp av den nya "Androiden"...det funkade utmärkt, samt uppdatera Facebook, när jag satt och studerade vattnet...tekniken går framåt!!!  ;o)

Gäller att hänga med om man inte vill bli kallad Herr Hedenhös!!!  ;o)


Ser fram till en givande helg, och ett spännande varierat flugfiske...


...Skitfiske!!!  ;o)

Peter

Storm & flugor!

Onsdag 18 maj

Igår trotsade jag vädergudarna, de hade bestämt sig för att utmana oss flugfiskare utmed Ätrans strömmande vatten...och utmaning var det det kan jag lova!!!

Med kraftiga vindar från väst, och byigt så det förslog var det ett under att flugan kom ut. Under de timmar jag var där visade det sig fisken vid ett par tillfällen. Fler som ville anta utmaningen anlände lite senare, och då hade vinden tilltagit destu mer. Valde dock att spara mig tills det stabilerar sig något de kommande dagarna. Dessutom hade jag en beställning som skall bindas upp....

Så idag onsdag valde jag att sitta vid bindstädet och binda upp de flugor som beställts med b.l.a.....


...vit streamer-Zonker...


...samt...


...Orange streamer-Zonker...


...samt...


...Orange Booby...


...samt...


...Montana med gummiben...

...samt, ett antal nymfer som imiterar fiskens byten i larvstadiet. Flugbindandet blir lite eftersatt eftersom det är fisket som är i fokus nu när säsongen är igång, bindadet är som bäst under vintern då det är lugnare med fiskandet, samt en kreativ och meditativ bisyssla. Alltid spännande att testa nya material, samt se hur fisken reagerar till de nya kreationerna. Och det har blivit en hel del flugor genom åren vill jag lova!!!  ;o)

Må vädergudarna vara skonsamma mot oss de kommande dagarna framöver, eller???  ;o)


Skitfiske!!!

Peter


Ny fluga!!!

Måndag 16 maj.

Efter en snabb lunch/middag efter laxfisket igår kom "Suget" igen...tog mig till ett "Litet" vatten för att kolla om bäcköringarna var vakna efter den långa vintern, de var de, de extremt små knott-imitationerna ville de ha...3st vartfall, det bara "small". Mobilen ringde en stund senare, samt ett enormt skyfall gjorde att jag undvek att plocka fram mobilen, skulle ändå bege mig hemåt. Kunde konstatera att det varit en "Allsidig" fiskedag...att ena stunden dänga med ett 2-hands 12.6 fot laxflugspö i klass 9, för att senare vispa omkring med en enhands 7 fot "Sticka" i klass 3...snacka om kontraster!!!   ;o)

Det inkommande mobilsamtalet???...det var Sussi som var nyfiken på och höra hur länge jag suttit hemma efter det att hon åkt hem till sitt...Hm!, inte länge!!!  ;o)

Läste en artikel i Edgeflyfishing om laxflugor för kräsna laxar, ja varför inte??? Så det var bara att sätta mig vid städet och börja binda, en variant av beskrivningen...


...Hm, det skall bli spännande att få testa denna, om den nu är en s.k. "Säker" basfluga för laxen...we will see!!!  ;o)


Ha ett spännande...Skitfiske, denna veckan!!!  ;o)

Peter

P.s: gjorde en likadan senare, fast på tub med svart "Cone-head"...den blev "Giftig"!!!  ;o)

En go helg!!!

Söndag 15 maj.

Denna helg har varit "Soft"!!! Lördagen blev det ett besök till klubbvattnet för se efter det en smula, passade på då att tända upp eldhärden...och förberedde med en go lunch/middag inne i kåtan. Njöt också av stillheten samt av den varma elden, alltmedan regnet öste ner utanför. Maten blev grillskivor, potatissallad, grönsallad med fetaost och oliver...och någe gött att skjölja ner det mé! Så något fiske blev det inte denna dagen...Bara-vara-dagen!!!  ;o)


Söndag...vaknade tidigt, ca 06.10...med spasmiska ryck i flugfiskearmen, Hm...finns det något att göra, finns det någon medisin mot åkomman..."Flugfiskefeber"....Njjjjaaaaa, ett svårt fall???!!! Ett par timmar efter att Sussi for hem till sitt, så gick det inte att hålla sig längre, var tvungen att besöka Lax-akuten...  ;o)


...for ner till strömmen i Falkenberg, för att undersöka vattnet och möttes av en rejäl vind från väster, men det är bara att trotsa detta och ge sig ut och testa. Ett par fiskare var redan på plats när jag anlände. De berättade att en lax kom upp igår, grann var den med...blank å fin!!!  Vattennivån var ganska låg, ca 15m/kubiken, så det var ganska lättvadat. Gick tre runder innan jag gav upp, sparar mig till de kommande dagarna framöver...få se om jag kommer upp tidigt imorgon???

Någon gång borde väll fler nya laxar stiga???!!!

Tålamoooood!!!....   ;o)


Ha en riktigt skööön söndag!Peter

Snabbt besök!!!

Fredagen den 13:e...  (inte filmen alltså!!!)  ;o)

Trots detta datum valde jag att besöka strömmen i Ätran för ett snabbt fiske...eller rättare sagt att gå en vända i Garvareforsen, det räckte denna gången. efter allt fiskande den sista tiden så kände jag mig en "Aningen" sliten...bara en aningen!!! ;o) Så det får bli en s.k. "Softadag"....som ungdomarna på jobbet yttrycker sig när de bara vill "vara". Dessutom blåste det rejäla vindbyar som lekte med tafsen och linan med jämna mellanrum men det får man ta, för det är ju inte bara att hämta laxen...man får kämpa lite, ibland mycket innan den sitter där, men det är det värt!!!  Laxen är lite mer "Tyngd" i dess kamp jämfört med allt annat fiske, så belöningen står sig ett tag tills nästa drillning.

Önskar er nere vid Ätran en trevlig helg och...


Skitfiske!!!  ;o)
Peter

Bland kläckningar!!!

Torsdag 12 maj.

Efter dagens sysslor var det äntligen dags att komma sig ner till strömmen....IGEN!!!  ;o)

Det var jag inte ensam om, 8st var redan på plats, så det var bara att med god manér "Ta en kölapp"...och vänta! Men vad gör det, när det finns trevligt sällskap.

Passade på att höra mig för om någon hade besökt nedre Ljungan...Njaa, det var skralt med detta. Bralle hade varit där för länge sedan. Om det är någon som läser detta så kom gärna med kommentarer längst ner, om vad ni har för erfarenheter om fisket efter lax i just nedre Ljungan!


Picko skjuter ut lina, mellan vindbyarna.

Alltmedan vi sitter och pratar så försvinner solens värmande strålar, som täcks av ett stort moln, och en kylande kvällsbris. luften känns lite mer fuktig...vilket kanske förklarar varför det exploderar av kläckande...


...gula forssländor, i mängder!!! Ni som flugfiskar efter brunöring i bäckar och i åar vet vad detta innebär!!!  ;o)

I brist på lax som hugger passade jag på att fortsätta att ta en del bilder, bla detta...


...medan Picko fiskar av sträckan i bakgrunden, fokuserar jag på "Plåtandet", efter det att jag själv fiskat av sträckan.

Hm...inget idag heller, kan ju å andra sidan trösta mig med att ingen annan heller fick något, samt att det ändå var väl värt att ta sig till "Lax rendez-vouz" där de andra var samlade. Enligt väderprognosen skulle det bli något ostadigt framöver, med inslag av regn...då kanske det kommer igång???


Skitfiske!!!  ;o)PeterNy fluga!

Torsdag 12 maj.

Hann med en ny laxtub före dagens bestyr...


...en variant på Ljus Pathagorva, fast med gummiben! Få se framöver om laxarna ger sitt tycke för denna kreation?  ;o)


Ha en bra dag!
>>-)))))))))`>Peter

Morgonpass!!!

Onsdag 11 maj.

Hann med några vändor ut i strömmen före kvällspasset på jobbet...


...bland flygfän, både stora och små!!!

Förutom måsar, skrakor, gräsänder, kricka, så såg jag att det även fanns gul forsslända, strömsländor, nattsländor m.m. Laxen visade sig några gånger, förmodligen samma fisk som tidigare eftersom den var i samma storlek samt ganska mörk.

Men det var ändå gott att vara nere och fiska av strömmen innan jobbet kallade, förr eller senare borde ju den "Nya" laxen komma. Det kommer bli ostadigare väder framöver...då tror jag att det kommer hända ett och annat!!!


Skitfiske!!!  ;o)Peter

Bland maskrosor!!!

Tisdag 10 maj.

Ännu en tur inom Ätran efter jobbet, och tur var väll det!!!  ;o)


För annars hade febern satt in....flugfiskefebern! Det enorma sommarvädret har hållt sitt fasta grepp idag också, så det var faktiskt ganska gott att få vada utmed strömmen för att svalka av sig. Noterade att maskrosorna hade invaderat stora ytor, dels ute på landet samt inne i stan...lite väl tidigt, eller???


Nåväl, fint är det ändå med alla blommor som lyser upp med allehanda färger.

När jag anlände på plats var det bara två där, och jag som förberett mig på minst 5 - 6 man, så det var med lättnad att se endast Denis och Stefan. Det innebar att det kunde kanske bli minst 5 vändor före hemfärden.


Denis samlar in linan efter dagens sista försök att lura på en lax, de har varit tröga...eller är det för att det fortfarande står gammal lekfisk kvar och trycker där nere i djupet, samt att nya inte stannar upp efter den strida strömmen???Stefan sträcker ut linan snyggt i varje kast, en bra inspiratör!!!

Hade själv investerat en ny klump, så det var med glädje jag lämnade strömmen efter ett par timmars fiske, för att konstatera att klumpen blivit rätt "Viktad" samt var mycket trevlig att hantera...synd att laxen inte tyckte detsamma!!! ;o) Presentationerna börjar ta sig med för den delen, känns ju alltid gott. Vattennivån hade höjt sig sedan i söndags då jag var här sist, trots detta var det endast ett par gamla fiskar som visade sig ett par gånger. Fick höra av en klubbkompis att en större lax tappades uppe vid laxbron vid landningen, de hade uppskattat att den vägt ca 10kg. Det var väll helt enkelt inte "Meningen"....


Simma lugnt!!!   >>-)))))))))`>
Peter


Ungdomar & gäddhugg!!!

Måndag 9 maj.

Ikväll blev det en utflykt med "Fiskegruppen", 11 st taggade ungdomar som ville testa om det fanns huggvilliga gäddor denna måndagkväll...och det fanns det. En del testade med vobbler, men merparten ville testa med JerkBaits, och det högg både till höger och vänster...för de flesta.  ;o)

En underbar kväll, rena rama högsommarkvällen. Väl på "Rendez-vouz" platsen var det bara att konstatera att ett av ekipagen landat 7st gäddor, och de flesta i ganska hyffsad storlek dessutom. Men kvällens hjälte bör nog bli en av våra nya aspiranter som landade sina livs första två gäddor...


...grattis Fadi!...ett säkert kort inför kommande fisketurer framöver. Om inte annat så kommer snacket gå...vidare till eventuella nya medlemar till Fiskegruppen.

Mellan nappen...


...var det gott att ta en snabb fika.  ;o)

Ungdomarna tyckte det var spännande och roligt denna kvällen, få se vad vi hinner med innan sommarlovet tar vid.


Simma Lugnt!!!  ;o)
Peter

Långpass!

Söndag 8 maj.

Tidig start denna dagen, upp 05.00, nere vid strömmen 05.51, hade inte räknat med att vara själv redan då...Ha! Vilket jag hade rätt i, Stefan och Janne var redan på plats och försöka lura någon lax till att hugga. Morgonen var kylslagen, så till den grad att det "Bet" i fingrarna när de rörde vid vattnet.

Denna söndagen skulle igentligen ägnats åt ett havsöringsfiske med klubben, men ställdes in pga det svaga intresset. Så jag valde att lägga fokus på Ätranlaxen, klubbkompisen som nyligen köpt in ett nytt laxset var ivrig på att testa detta, kom ner ett par timmar senare, och var med hela dagen.


Stefan i det kylslagna vattnet...

Det var bara att ställa sig på "Kö" tills sträckan var tom...


...den ena efter den andra...
...Magnus i full fokus, och beredd om något skulle hända...
..."Radarparet" ockuperade en av de synliga stenarna ute i strömmen...
...hemtagning av lina strax före ett nytt utlägg (jag)...
...Johan sökte av strömmen med, lite senare under dagen.

Vi var där till ca 19.30 och sett flera "Gamla" laxar som visat sig ovan ytan men inte tagit på. En gång noterade jag en "Blank" liten lax...dags för en rejäl stigning av "Grilse". Få se vad som händer under den kommande veckan. Under sista rundan dök även Tellis upp med en praktikant från Forshaga Sportfiskeakademin upp, ett snabbt stopp efter en kurshelg i Vinnalt. Hann prata med dem en stund innan avfärd tillbaka hemåt. Summa sumarum denna dag, fint väder, flera gamla som visat sig, flera laxfiskare, trevlig stämning, dock ingen landad i dagens pool...däremot en landad på Laxbron...på räka, vem??? Ingen mindre än Mats "Gaisarn"..."Still going strong!!!"  ;o)  Grattis!


Ha en bra vecka!!!Peter


Ormar & vak!!!

Lördag 7 maj.

Inom klubbvattnet för att kolla så allt var ok, samt passade på att flugfiska med! Vaken var rejäla med jämna mellanrum, inte så konstigt då kläckningarna satt igång på allvar nu när värmen slagit till ordentligt.

Dessutom fick jag sällskap redan från början...


...den halvtama kanadagåsen ville ha sällskap hela tiden!

Förutom denna så prasslade lite här och var bland löven när jag gick från ett ställe till ett annat,


...mötte nämligen ett antal huggormar lite varstans...samt......en och annan snok som kom simmandes kors och tvärs över vattnet, medan jag presenterade en kläckare, vilken trafik!!!

Ett par "Bågar" bröt vattnet för att undersöka flugan tre gånger...SPLASH!!! Hullinglöst, så de släppte lika fort, gjorde dock inget. Plötsligt var klockan mycket så det var raka vägen till jobbet och ta emot ungdomarna, en bra dag trots allt...men hur blev det egentligen med "Vilodagen"....????....   ;o)


Fortsatt trevlig helg!PeterLaxnyp!

Fredag 5 maj

Hade ju tänkt hålla mig från allt fiske för en ynka dag men...det var inte lätt, abstinensen tog över!!!  ;o)

Passade på att söka strömmen i Ätran på förmiddagen före kvällens pass på jobbet, och det var faktiskt "Lite" spännande. Vid tredje omgången fick jag vartfall kontakt, iform av ett s.k. "Nyp", i flugan alltså...  ;o)
Till och med av laxkompisarna på bänken såg detta, när linan sträcktes, för att i nästa ögonblick...dö! Två tre laxar visade sig ovan ytan med jämna mellanrum, och de var ganska mörka så det var förmodligen fisk som stått sedan leken. De har väll förmodligen sett våra flugor ett antal gånger, och tröttnat på dessa. Vi får avvakta tills det blir en "Stigning" av nyanlända grilse, och förhoppningsvis några större exemplar nu när värmen kommer tillbaka denna helgen.


Sädesärlan i ett intensivt manér med att fånga upp de insekter som kläckts till vingade varelser....ett gott tecken, om man gillar att tillämpa torrflugfiske efter tex. öring i åar samt bäckar.


Denna helgen kommer det vara "Välbesökt" i Ätrans strömmar dvs trångt, så det får bli ett annat alternativ...


...dock är det snart en ny vecka, med nya spännande utmaningar...livet är spännande, så lev!!!  ;o)Ha en trevlig weekend!PeterLaxsök!!!

Torsdag 5 maj.

Ner till kompisarna utmed Laxstråket efter jobbet, och konversera...och givetvis fiska av strömmen i Ätran. En del väljer att sysselsätta sig med all världens "Artificiella" aktiviteter lång bort från naturen...som finns där, hela tiden och kostar inte mycket...ja, lite kanske en del tid samt lite tillhörande prylar, men det får man leva med...OCH DÈ È INTE SVÅRT VILL JAG LOVA!!!  ;o)

Väl på plats var det flera som fiskat av strömmen, denna dag. Inget landat på fluga idag, dock en på räka längre upp i ån.

Men nu är det ju flugfisket som gäller!!!  ;o)
Patrik (1) finkammar sträckan, alltmedan gräsänderna samlas runt honom i hopp om att det bjuds på något ätbart... :o)  Stefan står från andra sidan söker av strömmen han med. Han tog en fin lax i tisdags kväll, strax efter jag lämnat platsen, stort Grattis Stefan!

Patrik (2) lägger ut flugan graciöst, i hopp på att en Ätranlax skall frestas att bita på...nja, de är inte helt lätta att lura...men förr eller senare kommer nollan spräckas, det är jag säker på!!!

Medan jag sitter och väntar på min tur har en fjädermygga valt att värma sig på mitt knä, i de sista värmande solstrålarna. Fjädermygg är det första som kläcks, så fort isen släpper, när öringar tar dem i ytan är det försiktiga vak som bara avslöjar lugna vakringar som bryter ytan. Ett spännande flugfiske, kan det vara både på regnbågsöring samt öringar i stilla vatten...dvs sjöar, alternativt lugna sel. Det brukar faktiskt krokas en och annan regnbågsöring även i Ätran ibland, förrymda bågar från en odling någonstans.

Medan jag själv fiskar av sträckan så passar jag på att föreviga vindskyddet med några av Ätrans yngre generation av Laxfiskare, ett säkert arv går framtiden till mötes!!!

När jag kommit ner en bit så är en Lax uppe i ett rejält luftsprång, det lilla jag hann se så var den riktigt välpropotionerlig, den kan ha vägt ca 6 - 7kg. Även om de svåra att locka till hugg, så är det riktigt inspirerande att få se dessa kraftpaket på nära håll...samt i "Bakhuvudet" finns det en ständig närvaro, att...snart så!!!

Förutom fisket kring Ätran är det en fröjd att se hur våren med säkra steg tar sig fram, en dag i taget...


...det är härligt med nytt liv!!!

Det känns i hela kroppen och knoppen, man laddas upp med nya krafter från ingenstans, en inre röst säger mig....JAG LEVER!!!

Imorgon fredag "Tänkte" jag att hålla mig från fisket och ta itu med andra sysslor....om inte abstinensen tar över!!!  ;o)Väl mött ute i vattnet!
Peter
Kort är underbart!!!

Onsdag 4 maj.

Tvekade något till en början, men dragningskraften till det stora blå blev alltför stor, i jämförelse med en kväll i Ätran...laxarna får vänta ett tag till!  ;o)

Det fick blev en "Snabb" vända...OCH DET BLEV DET ONEKLIGEN!!! För redan vid första utlägget av flugan så...PANG!!!........


...Hm, och jag som var redo att lägga någon timme på flugfisket, jag var nöjd efter denna silvertorped...satte mig ner därefter och lät tankarna resa iväg, medan jag blickade ut över horisonten...till ett utopia av flugfiskeparadis!!!

Eller är jag redan framme???  ;o)


Simma lugnt!!!  >>-))))))))`>
Peter

Laxar och vänner!!!

Tisdag 3 maj.

Idag på e.m. valde jag att besöka laxfisket i Ätran. Ett svart moln kom över mig i samma stund som jag anlände och hälsade på två av laxfiskare som satt inne i vindskyddet, precis i samma stund jag grattulerade Marcus för sin 5.5kg lax han tagit några dagar sedan så...regn, hagel och snö samt att vinden tilltog. Det var bara att dra över huvan och börja fiska av strömmen, vad gör man inte!!!  ;o)

Finns inga hinder, bara möjligheter!!!...samt bra kläder och en stor portion gott humör!!!  ;o)...bokhandlarn ute i det kylslagna vattnet...

En stund senare spricker det upp och solen tittar fram igen, dock var det rejält kyligt ändå, men vad gör det när man får komma tillbaka till laxfisket, för att inte tala om att åter träffa de övriga laxfiskarna, kort och gott... Inspirerande fiske samt fina laxkompisar...vad betyder regn och rusk då???...Patrik och Marcus diskuterar lite medan Damir är i full gång med finna någon lax ute i strömmen...
...och i väntan medan flugan dras in av strömmen...
...härligt att få "Speya" igen efter laxen!!!  ;o)
...vindskyddet var välbesökt ett tag...

Efter sista vändan sa kroppen ifrån att återvända hemåt, och få något varmt i sig, så det var bara att lyda!!! Trots att jag sett två grilse hoppa där ute!!!  ;o)


På väg tillbaka till Troutmobile så kunde jag inte låta bli att ta en sista glimt av strömmen bortanför träden, med solen som var på väg ner...

...dock kommer solen tillbaka imorgon, och DÅ!!! 


Simma Lugnt!!!  >>-))))))))`>Peter

P.s: Marcus alltid trevligt att prata med dig!!!  Ha det bra!

Det bästa är över!!!

Måndag 2 maj.

Ut en vända vid solnedgång, efter jobbet, för att kolla om havsöringen var på hugget. Stora mängder småfisk vakade frenetiskt uppe i ytan, såg ut som den större tobisen, samt större virvlar avslöjade att horngäddan verkar ha kommit in på grundare vatten. Såg en ynka liten havsöring som hoppade ur vattenmassorna ca halvmetern i luften. Inget ville ta flugan denna gången, så då är det väll dags att sadla om till annat fiske nu!

Oavsett vilket så var det skönt att komma ut och "Vädra" både kropp och knopp, efter suttit inne på möte + administrativt åtagande, och en massa annat bestyr. Kunde dessutom inte låta bli att njuta av solnedgången...


...och söka av vattnet, jaha då kanske havsöringen har gett sig för denna våren. Men de är där ute någonstans...och äter upp sig rejält så de blir feta och goa. Vi ses om ett tag igen ärade...Silvertorpeder!!!  ;o)

Som sagt då kanske man får ge sig på andra arter istället, få se vad resten av veckan har att bjuda på...det finns bara möjligheter!!!


Skitfiske!!!PeterP.s: var ute på f.m. efter ca en halvtimme när jag upptäcker ett garn som ligger utmed revet, inga tre meter där inte!!! Blev rätt J...T F...D!...så det var bara att kolla upp det med kustbevakningen, fiskekonsulenten i länet, Sportfiskarna region väst, länstyrelsen  etc. Det är inte första gången det händer när man är ute. Nätfiskarna är snabbt ute med sina nät när de ser kustflugfiskare som får h.ö. hur ser det ut med minimimåttet då. Gäller det bara regler för sportfiskare/fritidsfiskare med handredskap???? Det behövs fler tillsyningsmän!!! Ni som är ute och ser något som inte stämmer ring och kolla upp det om ni blir osäkra...är man som jag ute ca 200 dagar/år med ett spö i handen så ser man saker förr eller senare. Och då gäller det inte endast kustfisket, men även fisket i laxälvar, bäckar, sjöar, fiskecamper etc!!! Våga agera!!!


Weekend på Tiveden Flyfish!

Valborg i de djupa skogarna...

I fredags bar det iväg, först ner till Halmstad och låna brorsans husbil, till Nässjö och plocka upp Sussi, för vidare färd mot Karlsborg till Andreas och Petter på Tiveden Flyfish...


...det hela började med en välkomstmiddag under kvällen, samt mingel med övriga flugfiske entusiaster...

På lördags morgonen blev gänget uppdelat i två läger, vårat gäng till skogssjöarna, de övriga till strömsträckan...


...på väg till sjöarna mötte vi upp Petter, som hade en briefing om reglerna gällande fisket denna lördagen. Jag var med fjällorna denna dagen.


Vi möttes av en vacker start på denna dag, Jag valde att gå utefter sjön för att se om det var någon aktivitet, till slut såg jag ett vak en bit bort, valde att placera mig där...

...men "Bågarna" var svårflirtade denna dagen, till en början!  ;o)

Anslöt mig till en del av tjejerna, som hade haft kontakt, samt en som landat en fin en, och som nu valde att pausa med öl och "Körv"...


...Sussi vilar ut efter kampen med dagens fångst...

...och några valde att...


...gotta sig i solen...

...och...


...en del mer än andra...  ;o)

Efter en stund i solvärmen noterade jag ett vak inne i viken, väl på plats så började det blåsa upp mera och vattnet trycktes in med vinden, och förmodligen "Maten" med, för fiske vakade flera gånger till...Hm???...jag undrar vad det kan vara som den tar. Hade sett en del myror ute i skogen och chansade på detta...ett vak var ca 15 meter till vänster om mig, så jag lade ut myrimitationen intill och väntade, inte länge vill jag påstå...Ssssslllluuuurrrrppp!!!


Bågen tog den genast, drilla fisk och fota kan bli si och så ibland, med ett finger delvis i linsen!!!  ;o)

Valde att ej ta i fiske utan kroka av den i vattnet, som strax därpå for iväg ner i det djupa...Tack för kampen!!!

Därefter var jag nöjd, hade vartfall spräckt nollan, dessutom var det snart dags att äta lunch, jag hade blivit inbjuden som "Inspiratör" samt flugbindare och valde då att plocka fram bindstädet...


...och började på att binda upp fler myror, tills de övriga kom upp, redo att bli serverade av Petter som stekt upp pytt-i-panna, med ägg och rödbetor...Mums! En del av deltagarna fick de nybundna flugorna jag hunnit binda upp under denna måltid. Vädret ändrade sig dock, och isande vind drog in, samt senare med korta regnskurar.

Då vädret ändrade sin karaktär hela tiden så gjorde flugorna med, i ena stunden nymf, för att i nästa ögonblick vaken visade sig, på med torrt. Och så höll det på resten av dagen. Valde dock att gå runt hela sjön och söka var det var mest aktivitet på ytan. Kom till den innersta ändan som låg lite mera i lä för vinden, och vaken var mer regelbundna. På med myran igen och avvaktade, så kom vaken närmare...lade ut flugan där jag trodde att fisken skulle söka sig....Ssssslllluuuurrrrpppp!!!!....


...fisken krokades, och landades...höll i stjärtspolen när jag skulle föreviga den med kameran, dock hade den brått ner i vattnet så bilden blev därefter.

Satte mig därefter en stund, tog ett djupt andetag och lät axlarna glida ner i rätt läge. Ett par fiskar visade sig vid ytan men jag var ganska nöjd och lät dem vara ifred. Valde att istället återvända tillbaka till husbilen...

...på vägen genom skogen så stötte jag på en...


...kopparödla/orm, den var som stelfryst, solen hade du ju blivit utspelt av den isande nordanvinden, och ödlan med!

Denna valborgskväll firades med grillat kött, potatisgratäng, sallader, öl alternativt vin och gott sällskap, men det är ju en dag imorgon med...

En söndag vid det strömmande vattnet, som jag var ganska nyfiken på eftersom jag inte fick tillfälle att se det under besöket i höstas.


Väl nere vid vattnet stog de på rad...tjejerna.....den ena efter den andra......efter den 7:e!!!  ;o)

Ett par fick fisk med, kul och se, dessutom ovanligt att plötsligt vara minoritet vid ett vatten, dvs ensam kille, ja just dé, Petter var ju med också, som hade fullt upp att ge tips på både det ena och det andra. Eftersom det var ett nytt vatten för mig så var det minst lika viktigt att gå hela sträckan nerströms, och uppströms för att bilda mig en uppfattning om fisket. Såg ett och annat vak, hoppande öring, vid tre tillfällen.

Valde att bryta lite tidigare eftersom det var en lång bilfärd hem igen. Innan jag skulle vada tillbaka över, så valde jag att fiska av strömmen vid den platsen ifall det skulle finnas något. Mitt emot på strandbrinken sitter nästan hela skaran av deltagare och njuter av en lunch ut i det fria...en ur skaran ropar..."Kan vi beställa en fisk av dig???"...de andra stämde in med ett gott skratt...."Ja, varför inte!!!"...svarade jag och log lite...tredje utlägget, så..."PANG!!!"..."Där satt den!!!".... hojtade jag, tjejerna tjoade och skrattade gott åt det hela, och jag kunde inte låta bli att följa upp det hela med att fråga..."Räcker det med en???"...och skrattade gott själv åt situationen...."Yiiiiihhhhaaaaa!!!"  En bra avslutning!!! 

Dock var fisken ganska sargad av antingen rivirbråk eller angrepp av en mink....


...skulle nästan kunna tro att det varit frågan om "Ryckfiske"!!! Förutom detta exemplar så var de övriga i fint skick.

Det har varit en intensiv helg och jag vill rikta ett stort tack till Andreas och Petter på Tiveden Flyfish, men även Fjällorna. Det andra gänget med Emin Lager i spetsen fick jag också tillfälle att prata med lite...med bla Janne, en rolig filur som hade många historier att berätta. Och som dessutom visade sig fiskat en del lax i Ätran, samt kände mina Laxvänner i Falkenberg...världen är bra liten ibland!!!

Så nu till en ny vecka imorgon...och nya utmaningar och äventyr!!!Skitfiske!!!  ;o)Peter


P.s: vill dessutom rikta ett stort tack till brorsan och Ann-Lena som lånade ut sin husbil över helgen...Tack!

RSS 2.0