Sportfiskemässan!

Onsdag 30 mars...

Det är som Martin Falklind på Fiskejournalen nämner på Facebook, denna helgen har vi ett "Lyxproblem"...Sportfiskemässan är samma helg som västkusten har sin Lax/Havsörings premiär!!!

Har noterat att det är många som prioriterar havsöringsfisket istället för mässan, rent taktiskt hade det varit bättre en helg innan för att få bäst effekt i besöksstatistiken. Återstår att se vilket utslag det kommer ge.

Silvertorpederna kommer väl även räcka till oss övriga som spenderar sin tid dessa mässdagar.
För min del blir det en plats som en av flugbindarna på Sportfiskemässans Flugbindartorg, vilket blir inspirerande, under dessa tre dagar. Så ni kommer se en del av mina havsöringsflugor......med bland annat en av mina favoriter, Sandräkan.

Samt en serie av nyskapade Gäddflugor, plus en del andra flugor som jag använder mig av i mitt flugfiske efter Lax, bäcköring, regnbågsöring, fjällflugor, streamers etc.

Detta då jag har ett brett spectra av arter i mitt flugfiske. Den stora variationen gör det spännande, och det finns "ALLTID" ett nytt vatten, en ny utmaning samt nya miljöer. Under 2010 blev det totalt 202 dagar, och bara under april månad förra året hade jag lagt 22 dagar i flugfisket efter havsöringen, Hm.....få se hur många dagar det blir i april i år, för att inte tala om totalt för 2011!!!

Aptiten, och motivationen är stor, så jag tar emot den nya säsongen med öppna armar!

Om ni mot all förmodan kommer till mässan, så hjärtligt välkommen fram och säg hej!


Till er som kommer ägna tiden vid vattnet...

..."Skitfiske!"  smileys/bigsmilie4.gifMvh Peter   

Shiny thing!

29/3 - 2011...I´m Strucked by the Pike Fly fever...


...shiny and ready!!!See Ya!
>>-))))))))`>


Peter
Studiebesök med "Fiskegruppen"!

Idag måndag 28:e mars, for jag och kollegan med ungdomar ur Fiskegruppen på ett studiebesök, till företaget Falkfish, för att se hur de gör bla havsöringsvobblern "Spöket"...


De fyra nedre är modellen "Spöket" i olika vikter och storlekar, det finns en stor variation av färger utöver dessa. Populära på bla havsöringsfisket, de större har jag noterat att de används efter fisket på lax, för de som ej fiskar med laxflugor dvs.  ;o)

Ungdomarna tyckte det var mycket spännande, och se hur det gick till, för att inte tala om de olika betena som de fick se.

Lenny sa efteråt..."Det var det bästa vi gjort hittils!!!", de övriga instämde.

Jag vill rikta ett riktigt stort tack till Stefan som tog emot oss, Tack!!!


Mvh

Peter

Premiär med gäddfluga!

Söndag 27 mars

Idag tog jag mig ut till ett vatten som jag funderat på en hel del tidigare...
"Där måste det finnas en och annan gädda?" En av "Fiskegruppens" ungdomar följde med även han "Taggad" att testa flugfisket efter tidig vårvintergädda, samt att få fiska i öppet vatten. 

Besökte ett strömmande stråk från en av mina favoritvatten, dessutom var det bra väder, om än något kyligt och byig vind som spelade lite spratt med den tunga gäddflugan och linan i luftkasten.


Men vad gör det, när man äntligen får fiska i öppet vatten!Lenny trotsade vinden han med, han gjorde bra ifrån sig med fina presentationer.Till slut valde en gädda ta glittret. En liten strömgädda... 

Efter att ha fiskat av denna sträcka valde vi att förflytta oss till ett annat "Stråk", och då...


...fick även Lenny "spräcka" nollan, på en fluga han fått av mig. Dessutom första flugfiskade gäddan på sitt eget flugspö...en stolt flugfiskare!  :o)


Jag och Lenny hade tagit med våra mindre ryggsäckar med varm dryck och goa mackor, och tog ett par pauser och beskådade naturen med dess omgivningar, ett par ormvråkar skriade uppe i skyn, en glada seglade strax över ängen på jakt efter en och annan sork...


...grågäss, Kanadagäss och Tranor hade samlats utmed vissa delar av vattnet, nu är våren kommen!

Kan bara säga ett ord...ÄNTLIGEN!!!

På fredag är det 1:a april = Lax och Havsöringspremiär!!! Någon mer än jag som ser fram emot detta???


Ha en fortsatt skön söndag!  ;o)Peter

Gäddgodis!

Lördag 26 mars

Inför Sportfiskemässan har jag fått förfrågan om att binda upp havsöringsflugor, samt gäddflugor. Havsöringsserien som jag använder presenterades under Svenska Flugfiskemässan för ett par helger sedan, den följer med till den kommande mässan nästa helg också. Gäddflugorna kommer vara en blandad skara för olika situationer, här följer "Några" av de som jag hunnit binda upp......passar bra när påsken kommer framöver, med grälla färger! ;o)Popper/Dahlbergs diver variant, med hjorthårs huvud, effektiv bland vass och näckrosbälten då gäddorna står och lurpassar på förbipasserande byten. Det är häftigt och se hur en plog bildas efter flugan då man tar hem den. Ibland har den inte mer än "Daskat" i vattenytan då en gädda explosivt skjuter upp i luften efter flugan.

De större gäddflugorna kräver högre klassvikt på flugspöt då de blir tunga, framförallt närman använder sig av naturmaterial i jämförelse med syntet. Syntet flugorna har den fördelen dessutom att det räcker med ett par "Luftkast" så är flugorna så gott som torra och gör det möjligt att presentera dem lätt igen.

Nu i början av säsongen när vattnet fortfarande är kallt tas flugan hem ganska långsamt med något längre intagningsstopp. Oftast kommer hugget vid stoppet, och det gäller att vara koncentrerad hela tiden.

Gäddan är ett tacksamt sportfiskebyte, och det kan även vara en rolig introduktion för ungdomar som vill lära sig flugfiska, där det med största sannolikhet är att få landa det första flugfiskade bytet på hemmaplan.

Få se om det blir en och annan större gäddmadame som vill smaka på kreationerna framöver...


Ha en trevlig helg!


Peter


Start av tecknad serie!

Lördag 26 marsNär kameran inte är framme får penna och papper agera! Kommer fler inslag av detta framöver!


Simma Lugnt!
>>-)))))))))`>


Peter

Kreationer med ungdomarna.

Onsdag 23 mars

Under ett antal måndagar så har jag tillsammans med ett antal ungdomar på jobbet, den s.k. "Fiskegruppen" gjort egna jerkbaits och poppers. Duktiga har de varit, även om inte alla har samma tålamod så försöker de så gott de kan. Och nu är även de ivriga till att få komma ut och blötlägga dessa nya beten, de går inte en enda dag nu som de tjatar om vi inte skall ut snart...ett gott tecken! Inte bara vi vuxna som är ivriga på att se öppet vatten!  ;o)

Visar några som hittils är färdiga...


...gissa om de är sugna och testa dessa!!!!

Förutom detta håller jag på att designa nya gäddflugor inför den kommande Sportfiskemässan i Jönköping framöver, ni som besöker mässan välkommen fram till flugbindartorget och kolla in dem då!  ;o)

Simma Lugnt!
>>-)))))))))`>


Peter 


Tävlingen!

Missa inte deltagandet till månadens tävling som består av tre frågor.1. Vilken är er favoritfluga för havsöringsfisket under april månad?

2. Vilken del av vår långa kust är bäst under april månad?

3. Hur tycker ni att havsöringsfisket var 2010?
Tre vinnare lottas den 31:a mars. Priset är.....havsöringsflugor!


Välkommen med ditt bidrag under "Kommentarer" eller "Gästboken".Peter


djur/fiskar/Fisch19.gif

Ännu en weekend!

Söndag 20 mars.

I motsats till en intensiv helg förra veckan på Svenska Flugfiskemässan, blir denna helg något lugnare...på sätt och vis!

Hade tänkt att ge mig ut och isfiska men...det "Bidde" inget med det. En kraftig inflamation i ansiktet banade vägen till ett "Softa" läge på hemmaplan, 
dock så länge vart det inget soffläge. Hela lördagen spenderades vid bindstädet med att binda fler havsöringsflugor som är beställda. 


Idag söndag börjades det på tillverkningen av ramar till 12-kantiga handtrummor med inspiration från präire indianer från den nord amerikanska kontinenten.  


Det är ett bra "Sound" när råhuden torkat efter att ha blivit uppspänt i vått skick. Dekorativa blir det också med rätt motiv och dekor. 

Kulturen från de nordamerikanska indianerna har alltid fascinerat mig sedan barnsben, men det är en annan historia!  :o)

Sedan antal år tillbaka har det blivit "lite" mer "Home Made" föremål, som dessutom uppskattats av andra...nedanstående är ett urval av det som gjorts genom åren...


...The Round Up Lamp......Tripple Trout Lamp......Timmermöbler av olika slag, i detta fall ett litet prydnadsbord med snidad indian på sin Appaloosa häst.

Kan inte påstå att intresset svalnade då det vart några turer till norra Montana och Blackfeet stammen, eller Idaho till Nez Perce stammen.
Det var dessutom givande att få höra deras version av verkligheten, och inte bara den "Vite mannens" version hela tiden.
Vi har mycket att lära...frågan är bara om vi i den s.k. moderna civilisationen är beredda att kliva tillbaka för att göra något åt miljösituationen på moder jord???

Liten filosofisk tankeställare...planeter/Planet47.gif

Hoka hey!Peter

   
Inspirerande weekend!

Torsdag den 10:e till söndagen den 13:e mars.

Med destination till Stockholm i torsdags och svenska flugfiskemässan, anslöt jag mig till de övriga flugbindarna.
Kändes kul, spännande och inspirerande!

Här följer de som var med på flugbindargatan...A K som kom från USA hade många roliga historier och berätta om, samt som med sina otaliga år inom
branschen och hans kunskap går att jämföra med en "Jedi"!
Mick, alltid med glimten i ögat!
Roy som binder en del av sina flugor i omvänt manér.
Simon med sina enormt vackra och häftiga gäddflugor!
Chris den eviga skämtaren...alltid något roligt att berätta.
Johan som var en av de välbesökta, med sina fina cdc flugor.
Igor, som visade upp sina fantastiska insekts kreationer.
Ole med sina fina spey hacklade laxflugor.
Ibrahim som hade material som gav det där lilla extra för de blivande flugorna.
Anders med sina enormt vackra fulldressade klassiska laxflugor.
Desirée som enda tjejen i gänget, som band fina flugor...dessutom en som jag och Sussi testat i vårt fiske i Jämtland.
Beskrivningen fanns med i en av de kända fisketidningar ett år, jag band upp några ex av denna streamern för att senare testa
öringfisket under dagtid...de funkade!  :o)
Ulf som var en duktig flugbindare. Med bla fisk med bytesfisk i munnen...läckert!
Joel som den yngste i gänget...15år! Bra start på "Karriären"!  :o)
Henrik med sina naturtrogna nymfer etc.
Nestor omgiven av sina lax och havsöringskreationer.
Niclas som visar hur foam formas...och alltid med något bus på "G"!!!   ;o)
 Leif Ehnström med sitt skapande och lockade besökande till sig. Som dessutom visade vara en f.d. Karate utövare
som en annan har varit en gång i tiden. Ooops! missade dock att fota dig Leif men, du kommer inte undan!  ;o)
Japp, så var det jag då, som bland annat visade upp havsöringsflugor...och som storm trivdes trots bihåleinflamation!
Kastbanan var välbesökt, förutom de kända flugfiskeprofiler som visade var "Skåpet" skulle stå!
Andreas från Tiveden Flyfish trivdes, likaså brorsan som kom senare.
Jonas från Borrsjöån/Lungsjöån hade många besökare.
"Var F:::N é ja???"
Clas med sina naturtrogna imitationer.
Kunde inte låta bli att föreviga denna dryga 27kg´s lax...Dream on!
Prylar!
Fjällorna hade fullt upp!
Ännu mera prylar!!
Ännu MERA prrrrrryyyyyllllaaaarrrrr!!!!!!  ;o)
Auktion av prylar som använts i fiskefilmer etc. Intäkterna gick oavkortat till räddningsprojekt.

Under lördagen var det 26000 besökare, tyckte att det var "Lite" varmare, samt trångt utmed flugbindargatan än de övriga dagarna!!!


Förutom havsöringsflugorna jag bundit så hann jag med en och annan "Skojfluga"...


Vilken "Pang" nyhet!!!  ;o)


Sedan vill jag rikta ett riktigt stort tack till framförallt till Ulf, Jussi, Tomas och Rasmus från Mountain Media...TACK!!!
Det var en riktigt inspirationskick...äran är min!!!

Ett tack och en hälsning även till Lars och Sigrid, med sina vackra fanér askar och små samtal,
och sist och inte minst Kenneth Boström som jag fick dela ett samtal med sista kvällen.

Helt enkelt ett riktigt stort tack till er alla!
Här nedan följer en filmsekvens från Flugfiskemässan! Filmen är gjord av alias "Rackelhane" på Youtube.
Tack för att jag fick lägga upp filmen.


http://www.youtube.com/embed/zGx38G7evNE

Hoppas detta gav lite inspiration för er besökare?


Mvh

Peter Scheffler

Pimpel med klubben...

...vart fall några av klubbens entusiaster.  Vi blev sex stycken denna sköna söndag som gav oss ut på isen...


...första platsen så tog abborna direkt, storlek var det på dem med...ett par av dem vartfall!......mormyskan var populär......Martin visade var "skåpet" skulle stå, trots att kropp & knopp protesterade pga gårdags kvällens vistelse vid en viss bar... :o)Långa promenader var det med jämna mellanrum för att utforska sjöns heta platser, men vad gjorde detta med så underbart väder...dock lite kylslaget i vindbyarna.Vissa platser var det "Skyddat" och därmed helt underbart i solvärmen. Känns som om kroppen har enormt stort behov av den varan...för nu kan det bara bli bättre! Men som den kloke sade..."Man tar det ena först, och det andra sedan!"  :o)Träffen avrundades med korvgrillning, fika och...och givetvis vem som fått mest, störst och först, fiskar alltså! ;o)

Några snuskiga historier klämdes in också...ni vet, gubbsnack!  ;o)

Hur som hellst så var det trevligt att få dela fisket med några andra, nu efter föregående två dagars singelfiske. Önskemål att klubben (vi!) skulle ordna ett havsöringsfiske under april månad, förra året var det många som anslöt sig, vi får väll se hur det blir detta året.

Jag kan avslöja att jag är inte ensam om att få presentera en och annan fluga ut i det stora blå! Men!...det gör väll ni också som läser detta???...eller???

För att höja motivationen bland er läsare så lottar jag ut havsöringsflugor till tre av er som "Vågar" lämna en kommentar här under detta inlägget...någon som är villig att anta detta???


Det är bara en "Hake"!...

1. Vilken är er favoritfluga för havsöringsfisket under april månad?

2. Vilken del av vår långa kust är bäst under april månad?

3. Hur tycker ni att havsöringsfisket var 2010?


Välkommen med era kommentarer!  


Simma lugnt!
PeterP.s: vill tacka Martin, Jojje, Lennart, Andreas och Tony, för en underbar söndag!

Solsken och gäddslem!

Vilket väder det vart idag...denna fina lördag!

Återvände till samma plats som igår för och se om det var mer liv i firrarna.
Betesfisk var det inga problem att få tag i, de högg vilt...


...den ena efter den andra...


...som hamnade i "Byttan"...


...nu var isspöna laddade...i avvaktan tills något skulle ske så fortsatte jag att pimpla lite till.

Vid ca 13.00 small det på rejält på mormyskan, en större abborre på ca 7 - 8hg, Hm...tappade den när jag precis skulle ta den ur hålet...F,,,,N! Någon minut senare "Råkade" det hända igen, denna gången var det en abborre på ca halvkilot...Hm!..."Det var väll inte meningen!"

Ett par av spöna fick tydligen "besök"...märktes tydligt att något skrämde upp betesfisken, kort efter så svajade vippan neråt...förmodligen en gädda som var framme och undersökte betet. Dock...varje gång spöna signalerade ett nytt besök, så var det hela över lika fort...???...kollade linorna, det visade sig att linan var för hårt spänd, så gäddorna spottade helt enkelt ut betet så fort de kände att det var för mycket motstånd. Släppte ännu mer på slirbromsen samt lättade på "Trycket" i vippan...och fortsatte att pimpla en stund till.

Det började dock att skymma, jag valde att lägga ner det för denna dagen. Medan jag precis skulle pocka ihop spö nr 1, så började ett av de andra spöna larma...försiktigt. Jag tog mig till platsen, satt och bevakade hur spöt gungade lätt i toppen. Valde i detta läge att släppa linan från vippan och öppna bygeln till haspelrullen. Tog i linan och tog in lätt för att känna om det var något, linan spändes och jag släppte taget, stängde bygeln...rullen började därefter klicka väldigt, väldigt försiktigt...jag avvaktade tålmodigt till gäddan började simma iväg med bytet, ett lätt men bestämt mothugg... 


...denna gången var det en lite tyngre gädda, som ruskade på huvudet på väg genom hålet.
Betesfisken satt åt rätt håll i munnen, och kroken satt perfekt utan att ha skadat gäddan...
...som fick friheten åter.

Inte första gången som jag får erfara att en och annan gädda slår till i samma stund som jag skall rigga ner ismetesspöna,
förmodligen inte sista gången heller!!!  ;o)

   

En bra final på en vacker dag, som bonus dessutom fick fejset lite färg också, kan behövas efter detta långa mörker!!!
( Är ganska trött på det nu...jag är förmodligen inte ensam om detta!???).

Helgen är ju inte över!...det är ju en dag imorgon också!....med fiske!...


Må solen lysa över oss imorgon med!!!vaeder/Wetter62.gifPeter
Vår-vinter!

Denna gråmula fredagen vistades ute trots den omgärdande tunga dimma som signalerade att varmare klimat är på ingående inför helgen. Iskälken förflyttades smidigt över isvidderna...


...som efterlämnade ett tydligt spår efter mig, på väg till dagens gädd Rendez-vous......"A small step for the man, a big step for the mankind!"......men först lite pimpelfiske efter betesfisk, mörten höll sig undan så det fick bli abborre istället....ismetesspöna placerades utmed en djupbrant, sedan var det bara att avvakta, ta lite varm örtte och njuta av stillheten...Hm!...Not!!!...korparna cirkulerade runt med sitt typiska "Krrrro-Krrrro!", flera nyanlända Kanadagäss mässade deras ankomst, vinden tilltog för ett ögonblick och en ormvråk fångade upp en termik, skriandes for rovfågeln till högre höjder.

Inne intill land hördes isen vittras sönder med ett fräsande ljud, så plötsligt, vippan på ett av ismetesspöna kröktes neråt, för att i nästa ögonblick slungades uppåt igen då linan släppte. Jag satte av mot platsen med stora steg...  ...en gädda lockades av skrovmålet. En stund senare skulle även ett annat spö larma, betet hade dock spottats ut av någon anledning. Kunde inte se några skärsår på betesfisken, kunde det måhända varit en större abborre som varit framme och undersökt bytet?

Klockan började närma sig skymning, så det var bara att tacka vädergudarna för denna gång och bege sig tillbaka... 


...på tillbakavägen stannade jag upp för att syna det sista av dagens ljus som sakteligen lade sig bakom skogssiluetten. Molnen och dimman hade börjat skingra sig...det kanske rent utav är risk för sol imorgon? ;o)

Trots att det var trögt fiske denna dag så är det som talesättet lyder!...
"Bättre en dålig fiskedag, än en bra dag på jobbet!"  ;o)


 djur/fiskar/Fisch18.gifSkitfiske! :o)


Peter

RSS 2.0