Blandat denna dagen...

Tisdag 28 juni

Upp ca 04.45, och iväg och testa laxfisket...ett par timmar, firade min födelsedag med att ta en paus och njuta av en sen frukost, bestående av.....SUSHI!!! Tårta är inte min grej så detta passade bättre, tyckte jag!!!  ;o)


vattnet
Vattnet i strömmen var rejält grumligt, så jag band in s.k: "Flomfluga"...efter tredje utlägget hade jag kontakt..."Något" var framme och kände på flugan...Hm!?

Värmen var olidlig längre fram, så......jag gjorde som änderna, tog en Siesta!!! Hmmm.....en stund vartfall...
...svidade om och drog 35km på mtb´n istället, det gav mera!  ;o)

Igår kväll var vattnet i sjön ca 21 grader, inte konstigt att det är trögfiskat, samt gäddorna har varit täckta av lus, vanligt fenomen då vattentempen kommer upp till det "Ljumna".

Som sagt ingen tårta denna dag, det blev en hel del goa jordgubbar istället, förutom sushin!!!  ;o)


Ha en fortsatt "Het" vecka!!!P.

>>-)))))))))`>Kvällsfiske...

Måndag 27 juni


Igår (söndag) kväll testade jag att fiska ett par timmar ganska sent, hade "Kontakt" ett antal gånger men inget att skryta om...å andra sidan var det bara gott att komma ut, för dé é ja ju inte annars!!!  ;o)


...en fin söndags kväll var det i alla fall!


Denna måndags kväll kunde jag inte låta bli...att komma ut på vattnet, IGEN!!!  ;o)Dröjde inte länge innan det small på...
...förutom att det nappade så fanns det annat att vila ögonen på...en snok bla...
...en och annan av de oändliga tusenbröder som ville hugga på den lilla UL-vobblern...
...på tillbakavägen såg jag att förutom vulgatan som låg utspridda som "Spentspinners" överallt på vattenytan, övergick det hela med enorma kläckningar av nattsländor...ÖVERALLT!!!


Väl på hemmaplan låg det en liten överraskning i brevlådan,
...en klassiskt bunden Thunder & Lightening gjord av Håkan Karsnäser...Tack Håkan!

Tänkte använda denna b.l.a. till ett gammalt foto taget kring 1880-talet från Laxfisket i Ätran av ingen mindre av den då flitige laxflugfiskaren...W.M. Wilkinson...skrev 1884 en bok där han bland annat skriver:
"Ett sådant fiske kan man ej få se vid någon annan flod som jag hört talas om, varken i Norge eller i Kanada.
Har "Snokat" fram att det b.l.a. var Thunder & Lightening som användes för att lura dåvarande Ätranlaxar.
Det finns skrivet hur fisket var på den tiden, ganska imponerande siffror kan jag avslöja!!!

Vad vore fisket i våra älvar och åar om vattenkraften inte fanns???? Finns det verkligen "Grön el"????


Tills nästa inlägg...skitfiske!!!  ;o)Peter

Korpar & gäddor...

Lördag 25 juni


Vart lite nyfiken om det var möjligt att lura på en större gädda i en sjö som är känd för större gäddor, dock är det ett tag sedan jag var där...


...på vägen är det lite trollskt, lite "Midevil-time"  ;o)  .....dock där bortom träden skymtar jag vattnet!

Pga nattens regnande var båten "Ganska" full...av vatten......Till en början var det trögt, den byiga och kraftiga vinden spelade spratt med både det ena och det andra,
men någon gång borde det hända något???

Till sist hände något, spöt böjde sig knappt...he he he! De där större gäddorna, va var de???...nja, det var bara att söka vidare...

...under tiden noterar jag att måsar skränar en bit bort över vattnet, ser något svart som flaxar förbrilt i vattenytan så jag tar mig dit för att undersöka saken. En korpunge som flaxar i hopp om att kunna ta sig på land, strax innan jag anländder är den så slut att den håller på att drunkna......jag hinner dock fram precis och plocka upp den, alltmedan korp föräldrarna kraxar över mig. En snabb resa till redet och lämnar över den, i en glänta nedanför trädet, vänder blicken åt den en sista gång innan jag lämnar platsen...den ser medtagen ut få se om den klarar sig efter sin första flygtur, vilken traumatisk erfarenhet!!!

Men så är det...på naturens villkor!!!

Återvänder till gäddfisket, några mindre gäddor hugger på...de stora har nog lämnat den grunda sjön... 


...som jag hedanefter kommer kalla för "Gäddornas barnkammare"!!!!!   ;o)
Måsarna låg i vattnet på kö för att välkomna kvällen!  ;o)


Ha en skön söndag!PeterP.s: räddningen av gårdagens korpunge blev "Dagens gärning".

Midsommarfiske!!!

24 juni.

Upp tidigt idag, och iväg till en av de närbelägna sjöarna. Morgonen var ganska lugn...till en början! Vinden tilltog mer och mer...


...så att vassen böjde sig för vinden.


valde att bege mig till en av de ståndplatser där det brukar stå gädda och lura på byten...


...startade med att testa Jerkbaits, om det var det rätta för denna dagen...fyra mindre gäddor tog på den mindre Jerken som liknade en mört. Gäddorna valde dock att släppa betet intill båten...ja, ja!

Provade att "Trolla" istället med minivobbler på UL-spöt...


...det gick bättre!


Gick över till en s.k. Popper som jag lade ut intill vassruggarna...


...Popper är roligt, fisken mer eller mindre blir som tokiga när den skvätter fram över vattenytan!Kom in i en fin vik och började steg för steg lägga ut poppern intill vassen, med ca 1 meters mellanrum i vardera kast...SPLASH!!!...


...något större gädda attackerade det lilla betet så det bara skvette om det, och det kändes i det lilla UL-spöt kan jag lova!!!  ;o)

På väg ut ur viken landade poppern nästintill land, och hade mer eller mindre bara hunnit ut på ca 0,5meters djup när en...
...större abborre vältrade sig över betet.

Nu hade vinden tilltagit sig betydligt starkare och batteriet till elmotorn strejkade, dags att återvända till land och hemåt för att förbereda midsommar kvällen.

Lite trögt var det till en början denna dagen men artade sig väl senare, och kropp och knopp var i balans...igen! ;o)
Dock är det ju flugfisket som är passionen...


...men om inte flugfisket funkar pga för kraftig vind, finns det alltid andra metoder till att locka en och annan firre.   ;o)


Önskar eder alla en riktigt god midsommar!!!


Skitfiske!  ;o)

Peter


Bland ungdomar & knott...

20-22 juni.

Tre intensiva dagar på friluftsläger med ungdomar på jobbet med bla. bad, kanotpaddling, pyssel, spel & sport etc...samt även fiske, och mycket av den varan!!!  ;0)

Redan första kvällen var det läge att göra ett bokningsschema för de som ville ha en guidad fisketur med i båten, schemat fick hållas resterande dagar, för efterfrågan var det inget fel på!!!...  ;o)Nahd var först med att få kontakt med en mindre gädda vid en vassrugg, trots att den släppte vid båten så var lyckan gjord!
En stund senare var det min tur...

Eftersom det var första kvällen för ungdomarna så var det spännande att få dela en lägergård tillsammans  med andra ungdomar...13st totalt, + ungdomsledare och personal. Så sömnen blev därefter!!!...läggningen skedde först vid ca 02.30, för att vara uppe redo vid båten 05.00 då bokningsschemat började för andra dagen......Lenny landade 2st gösar, innan frukosten!  ;o)
Förutom fisket fanns det tillgång till kanoter som användes flitigt av ungdomarna, samt mycket badande.
Fisket från båten var populärt, gädda, gös och abborre stog på listan...
...Äntligen!!! Glädjen var enorm...
Hungern tog vid, som ägnades ute vid ett tillfälle...
...medan kanoterna fick vila...en stund...

Dock var det fisket som lockade igen, de som inte fick plats i båten stog från land och fiskade...dock var det en tur med "Guiden" som uppskattades högt...glädjande nog!  ;o)Emma 1, överlycklig med sin första fisk...till slut, som varit med på "Fiskegruppens" utflykter tidigare ett antal gånger...Grattis Emma L.!

Även Emma (2), blev överraskad samt jätteglad när det högg till...Grattis till dig med Emma!!! En eventuell ny medlem i Fiskegruppen framöver måntro???  :o)
Adrian fick också fightas med firrarna...grattis! (Ggaedda Ggaedda!!!) 

Nahd på gäddhumör!!!  :o)


Till slut valde även jag att lägga ut en minivobbler efter att ungdomar spenderat ett antal timmar i båten med mig, ett rejält hugg small på mitt lätta UL-spö......överlät spöt till Adrian som fick drilla gäddan en stund...
...en argsint fighter kom till slut intill båten...
...som snabbt fick agera fotomodell innan den fick återgå till friheten.

Sista kvällen var jättefin, med undantag av de enorma mängder av knott som attackerade ungdomarna. En planerad mörker tipspromenad fick läggas ner, och micro-vampyrerna gick bet på det färska blodet! :o)

Kan erkänna att jag var ganska mör denna sista kväll...efter att har sovit ca 3 -4timmar natten innan. Men båtenguideningen var ändå beredd!!!Sita dagen var det gott att "Bara vara" så att säga...dvs "Softa" på ungdomars språk...
...det tär på krafterna att ha läger, även för en ungdom!!!  ;o)


Men jag är övertygad om att de har fått en natur upplevelse som inte glöms av i första taget, samt nya tillskott till Fiskegruppen till höststarten!!!

Vill ägna en stor eloge till samtliga ungdomar, ungdomsledare och kollegor för dessa tre dagar."Skitfiske!!!"   ;o)
PeterDet var denna helgen!...

Lördagen blev det en tur inom ett biflöde till vår Laxälv för att "Sonda" lite...


...rejält med grönska var det utmed det strömmande vattnet, med bla vackra blommor, samt......en hel del sländor i alla möjliga former......inte bara i luften, även i vattnet......en och annan stirr med, som jag lyckades ta en bild på...trots ett försök!

Kan bli spännande att besöka platsen igen, då det är betydligt mer mängd med vatten!  ;o)
Söndagen 19 juni, alltså idag, så vart det ingen sovmorgon...upp ca 04.00, packade ihop klass 5 spöt och iväg för att plocka upp kompisen för en tidig färd till P&T vatten i djupaste Småland. Vilket lönade sig!!!......medan folket sov var det bara att välja och vraka bland de tomma bryggorna, dock höll jag mig till en plats...som såg giftig ut...

Kollade i luften, i vattnet vad som kunde tänkas locka fiskarna till vak...


Vulgator till höger och till vänster, högt som lågt....Sssssssllllluuuuurrrrrpppp!!!!
...pyttesmå sländor som knappt var mätbara i jämförelse med sina släktingar fanns det med. På med en imitation, dröjde inte länge innan flugan fick besök....vid ett tillfälle satt kompisen vid mig för en stund, när flugan låg tydligt på vattenytan...medan jag vände blicken åt kompisen för att besvara konvesationen....Sssssslllluuuurrrrpppp!!!...blicken for med ett ögonblick tillbaks till där flugan var, regnbågen for upp i luften som en raket....ännu en gång, för att i nästa dra iväg i korta sekvenser. Bad kompisen flytta sig något, så släppte flugan...jag fick vartfall känna på en liten fight!  ;o)

En bit bort noterade vi båda att en fisk vakade frenetiskt precis utanför en annan brygga, kompisen drog snabbt iväg dit. Dröjde inte länge förrän jag såg på håll att han hade krokat en firre...som inte var helt enkel, den valde nämligen att gena under bryggan...i samma stund klipper det till ett bestämt hugg på min fluga...igen!!! Denna gången var det en helt annan karaktär i fisken, den bara drog iväg, och tog mängder av lina. Jag vågade inte pressa mot alltför hårt då "Spetsen" på tafsen en aningen tunn. Dessutom var den sånär på hårsmån att dra rätt in bland näckrosorna, men valde att hålla sig strax utanför vegetationsbältet...PUST!!!......kanske inte världens vackraste båge, men en rejäl fighter, trots storleken. Efter en stund kom kompisen tillbaka, med en öring i ca dryga kilot. Under tiden hade jag "Påhälsning" på min fluga ett par gånger till innan vi valde att bryta och bege oss tillbaka till Halland tidigt denna dag. Tröttheten gjorde sig påmind, inte konstigt...med ca 4-timmars sömn, men vad gör man inte för att få en angenäm, skön söndag!  ;o)Skitfiske!!!  ;o)
Peter

????....

Möte med djur och medmänniskor vid strömmen...


Dagarna bara "Strömmar" förbi, det är som det sägs...."Carpe diem"!!! Har besökt strömmen mer eller mindre varje dag efter jobbet, men det har varit trögt. En och annan har tagits med jämna mellanrum, dock ingen "Strid ström" av vandrande lax...ännu!

Under samtalen med de andra besökarna har det funnits lite annat att vila ögonen på...


...växter och djurliv...(som vanligt!)...

...en och annan ny kompis!  ;o)


Härom morgonen kunde jag inte låta bli att ta en bild, tills jag jag skulle iväg och prova ut glasögon...Hm, ålderstecken måntro? synen börja vackla så det är väll bara att gilla läget!  ;o)Fin start denna dagen!


En och annan Lax kommer dock upp, så även en av dessa dagar i veckan...


...som hängde och glänste så vackert i solglittret när jag anlände. En ca 4kg tagen mitt på dagen.Som tur är finns det andra "Projekt" när laxen är trög...


...har bundit upp några flugor för multe, skall bli spännande att testa framöver. Hörde dessutom att makrillen hade kommit uppe i Bohuslän nu....HM, kanske rent av skall testa det också...


Skitfiske!  ;o)Peter

Vecka 24...

Laxsöket fortskrider...


...mer är väll inte att tillägga, än så länge! Men dåligt fiske är bättre än....en bra dag på jobbet!!!  ;o)

Någon gång borde det ske....


Peter

Lax & Värme!

Tisdag 7 juni.


Laxsöket fortskrider i vanligt manér, bland vackra blommor utmed doktorspromenaden samt med andra laxfiskande kamrater. Ett utmärkt sätt att få en mental "Break". Sinnena är i fullaste fokus när flugan skenar över den strida strömmen, och man står där utvadad beredd för minsta lilla drag i linan...


...mellan varje runda är det inte helt fel att vila ögonen på miljön runt strömmen, dels djurlivet och växter, samt ett och annat bekant ansikte som passerar en. Några snabba ordväxlingar...
...så är det åter dags att försöka lura en och annan lax till hugg...om de vill hugga denna säsong, återstår att se!?  ;o)
Visst är naturen vacker???
Och ibland...grå!!!  ;o)

När gråsuggorna börjar kräla på en, då har man suttit för länge på bänken, i väntan på att föregående fiskare fiskat av sin runda!  ;o)

Igår kväll lät jag ytterdörren stå på glänt för att fläkta in lite sval kvällsluft i den tryckande hettan, Hm! Det tyckte massa flygfän om...


...bla denna skapelse! För att inte tala om alla myggen, så imorse var mina fötter som två avlånga prickig korvar!!!  ;o)  Missade att smörja in dem i "Lapptjära"....


Skitfiske!!!  ;o)PeterHeta vindar!

Nationaldagen 6 juni.


Började dagens utflykt med att besöka en av fiskevårdsföreningens medlem till en av närliggande sjöar, skulle kolla upp nya blivande "Smultronställen", dock vid de olika vattendragen var den tropiska vinden enormt stark. Så det vart en tur inom ett "Båg-vatten"...

Vinden låg på väldigt även här, men nu när jag ändå anlänt var det värt att testa ändå....Sssswwwwooooosssshhh!!!...


...en liten rackare tog väldigt försiktigt, vattnet kändes väldigt varmt så en snabb drillning så fick den återgå ner i djupet.
Gott om larver var det i träden, som spunnit in sig i ett fint silkesnät.


Fortsatte att trotsa vädret, något litet högg i flugan...


...en liten abborre!


Valde att förflytta mig till en plats där vinden inte var lika intensiv, samt med djupare vatten. Kan tänka mig att de står nere i djupet och trycker nu i denna hetta, knöt in en fluga som var förtyngd...Sssswwwoooossssshhhh!!!...


...förvildad, vacker, med fina fenor...så här skall en regnbågsöring se ut!!!  ;o)
En och annan abborre fortsatte att attackera flugan...abborrarna är på hugget nu i denna hetta!!!Gjorde ett sista försök innan jag gav upp för denna dagen....Sssswwwoooosssshhhh!!!...


...ännu en äldre båge, på ca 1.5kg, såg dock mager ut, även om fenorna hade fått sin riktiga form.

Man hänger inte riktigt med, man får nästan nypa sig själv i skinnet...värsta högsommarvädret, tycker att det var inte längesedan man var påpyltad med extra plagg...är det åldern???  ;o)

Växterna verkar trivas för fullt som svajar i vinden...


...med sina starka färger till att locka en och annan humla.
Den trogne kompisen var på plats med, som alltid, framme för att undersöka om det bjussades på något.

En av kompisarna dök upp, så det blev några minuters prat om laxfisket, både på hemmaplan och på andra destinationer......så till den grad att jag fick lite inspiration trots laxtorkan, band upp mindre laxflugor nu när vattnet har stigit i temperatur snabbt nu i denna hetta, vattenmängden i älven kommer säkert gå ner ännu mera framöver om det inte kommer mera nederbörd.

Önskar er en fortsatt god nationaldag!Peter

Allt behöver inte vara stort!

Söndag 5 juni.


Idag fick det bli en siesta från allt laxfiske, ny miljö och betydligt lättare utrustning!!! Behövde dock komma ut vilket fall som hellst med rogivande omgivningar, till skillnad från inatt efter att jag och en kollega jobbat i samband med ett s.k. "House"-party...med ca 2000 - 2500 ungdomar samlats för att parta rejält med öronbedövande "Dunka-Dunka musik", snacka om kontraster, jag föredrar ändå naturen, friheten...lugnet!!! ;o)

Förutom allt fiskande finns det annat att vila ögonen på...ibland! ;o)


...blommor...
...insekter...
...mera växter...


För att inte tala om en...


...lummig miljö utmed ett mindre strömmande vatten, en snårig sådan!  ;o)Började kolla vad som uppehöll sig i vattnet, Aha!!!...


...skalet från kläckande sländor...
...snacka om "Mumma" för de fenprydda väsen nere i djupet...På med en imitation och smög omkring utmed vattnet tills ett plask hördes...


...japp!!! Flugan hann knappt landa i ytfilmen förrän ytan bröts av en kaskad av ett rejält plask, inte stora bäcköringar men helt vilda, och pigga små rackare.

En glada svävade uppe i skyn när jag fortsatte vidare, en större hare drog iväg med en rivstart ur det höga gräset när jag endast var ca 2 meter ifrån den...undrar vem som blev mest överraskad???!  ;o)

Det var verkligen så denna eftermiddagen kan kallas för "Aktiv vila", från laxfisket. Alltid spännande att få variera flugfisket, dessutom blir det inte enformigt heller, helt enkelt berikande...ett tips för er som tycker tillvaron är blassé!  ;o)


Ha en fortsatt go helg!


PeterLong Time No See!!!

Söndag 5 juni.

Ni undrar säkert vad som hände??? Jag har lagt ganska mycket fokus på Laxfisket i Ätran den sista tiden, har ägnat mycket tid åt laxfisket under hela maj månad...dock endast känt ett "Nyp" i flugan än så länge, men skam den som ger sig!!!  ;o)

Det är ju som många påstår att Laxfiske, är Flaxfiske. Gäller vara på rätt ställe, rätt tid, med rätt djup...osv osv. Senast igår så sänktes vattennivån extremt lågt, och några större exemplar av laxar avslöjades i strömmen. Några bryter ytvattnet med jämna mellanrum, så fisk finns det!!!

Majlaxen korad...


...Veli fick årets maj-pris för sin 7.8kg lax, en ung blivande laxentusiast lämnade över priset, följt av applåder av de som samlats för en liten fika. Grattis Veli!!!

En och annan ny...


...laxfluga har kommit till tidigare under maj månad.


Igår var det extremt hett, vädret alltså....


...med solen över Laxströmmen.

Så jakten fortskrider i denna stund, efter laxhugget, och tålamod har jag...i MASSOR!!!  ;0)


Ha det bra och....Skitfiske!!!  ;o)


Peter


P.s: dock en hel del annat fiske kommer också att ske framöver....

RSS 2.0