Istur...

Lördag 26 februari

Ut en vända i ett par timmar och vädra kropp och knopp till en närbelägen sjö. Platsen var redan ockuperad av ett stort gäng som hade en pimpeltävling, internt, då det visade sig att de kom från samma arbetsplats. Träffade en gammal vän som låg bakom det hela som initiativtagare till dagsfisket, som även han längtade till havsörings och laxfisket 1 april, tur att man inte är ensam med abstinens.

Efter en stund så började ett av ismetesspöna signalera napp, eftersom betesfisken var i storlek...small...så borde det vara en större abborre , kanske?...


...men "Tji" fick en annan...ha ha ha...det var bara att släppa tillbaka minigäddan.

Det var bara att fortsätta att pimpla, nu bytte jag från det känsliga pimpelspöt till ett grövre med rödingblänke, samt en krok agnad med ett flertal maggots för att se om de större abborrarna blev lockade, men... 

...VA F:::::N???...  ;o)


...Lurad, IGEN!!!  :o)

Jaha det var denna korta isfisketur, få se det positivt, nollan spräcktes vartfall, för oss båda! Fiskarna fick åter friheten, som inte var sena med att bege sig ner i det mörka djupet. Hem och fixa en god äkta svensk husmanskost...Yammy!

Ha en fortsatt trevlig helg!

>>-)))))))))))))))))`>


P.


Utför!

Torsdag 24 februari.


Med 46 ungdomar nerför pister denna dag...


...och snabbt far det iväg, nerför den ena efter den andra pisten. "Där var ett hopp!"...Zzzzchwwwooossshhh!

Alla kom hem utan benbrott, istället var de angelägna om att få komma iväg längre bort samt i flera dagar...få se vad vi kan erbjuda nästa sportlov!?  ;0)

De åtta som fick en timmes skidskola av mig, hade på egen hand efteråt övervunnit sina inre demoner och utvecklats till riktiga pistmissiler. När jag följde upp dem inför återresan hem, med att fråga dem hur resten av dagen varit, såg på mig med ett stort brett leende..."Asbra!!!!" Kanske nya aspiranter inför framtida världscup touren!? ;0)

Kan med gott samvete påstå att det var en bra arbetsdag...eller som jag sa till några av ungdomarna när vi var samlade uppe på toppen tidigt på dagen och såg ut över vidderna, slog ut mina armar..."Välkommen till mitt kontor!"

Men!...NU ÄR DET VÄLL DAGS FÖR VÅREN ATT KOMMA??? Så en kan damma av flugspöna!


>>-))))))))`>P.
 

Med ungdomar dag 2.

Tisdag och sista dagen för ungdomarna på vinterläger.

Dagen börjar med en överlämning mellan kollegor, då två av dem har tillbringat natten med ungdomarna, språkades det över en magnifik frukostbuffé, tills deltagarna hade gnuggat John blund ur ögonen. Uppdelning av aktiviteter blev fortsatt, 1 inomhusidrott, 2 skidåkning samt 3 med isfiske - för de som ville, och det ville ju en del. Några hade dock "Nyss-syndromet" och drog till skidorna efter en stunds isfiske. Medan ett par hade mer tålamod och trotsade den isande vinden som kung Bore bjöd på ute på isen.


Pimpelfiske med djup koncentration...


Oscar visar sin egengjorda skrylla, som han och flera andra ur fiskegruppen har gjort under december månad, och de har funkat bra! Duktiga och entusiastiska som de är.


Lenny i full färd med att rensa hålet från den frusna isen, som hela tiden spelar lite spratt då vinden är iiiissskall!!! Brrr...Brrr!

Idag var det extremt svårflirtat, med fisket alltså! Deltagarna hade haft känning, men de var tydligen svårkrokade.

Medan jag och Emma satt kvar tålmodigt och pimplade, så började ett av mina ismetespö signalera att det var "Något på G"...Daniel hade kommit tillbaka i samma ögonblick, så jag bad honom att komma till mig för att se hur man krokar en gädda på rätt sätt. Hans uttryck var förväntansfull, med stora ögon följde han processen, när väl gäddan kom upp..."Vvvvaaaaoooooo!"...


Nu blir morsan nöjd! Hon har beställt en gädda nämligen. Dessutom blir säkerligen sjöns fvf också nöjd som vill bli av med en del av gäddorna som frossar av regnbågarna som planteras in varje år. För några år sedan togs en gädda på ca 17.6kg, det hade varit något att visa ungdomarna!
Hade förmånen att göra detta för andra ungdomar för tre år sedan i en annan sjö, när jag skulle visa hur flötestrolling går till, den vägde 13.6kg - 122cm lång...en riktig praktmadame!  ;o)
(Det är gäddan till höger längst ner i bild i bloggen).

Så var dessa dagar över, det blir mer turer framöver tills flugfisket tar vid...hellst "Nyss!!!"  ;o)


Simma lugnt!
>>-)))))))))`>


P.

 
  

Med ungdomar på isen!

Idag måndag (21/2) for jag och tre arbetskollegor med ett antal ungdomar för två dagars sportlovsläger, med bla inomhusidrott, längdskidåkning och inte minst...isfiske! Efter en snabb genomgång av innehållet för dessa två dagar samt "boa" in dem i respektive stuga, så var det dags för dagens aktiviteter. Några ungdomar samt en kollega följde med ner till den intilliggande sjön för att prova pimpelfiske och ismete.

Ungdomarna fick turas om att borra ner i isen i "Skift", då den var rejält tjock...men det var det värt! De hade inte mer än agnat med maggots, sänkt ner betet ner i det kalla djupet förrän det small på...


Dagens första, sedan fick den ena efter den andra också abborre. En nyfiken mamma med sin lilla son dök upp och ville också prova, även de fick napp. 

När jag väl hade riggat färdigt ismetesspöna hade några av ungdomarna fått "Spring" i benen, och ville iväg för att testa skidorna i längdspåren istället. En var kvar...


...vilket lönade sig! En stolt "Storfiskare", samt kanske en ny medlem i vår ungdoms fiskegrupp?

Medan jag hade ett telefonsamtal med en fiskekompis, så larmade ett annat ismetesspö...


...gäddorna var visst hungriga!

De ungdomar som återvände från skidåkningen hade blivit "Märkta" efter turen...det visade sig att spåren var stenhårda, så de var lite mörbultna. Dessutom var det dags att återvända till "Baslägret" för att få i sig en varm och god gulashsoppa, dock skulle ju prylarna tillbaka först...


...inga ledsna miner för detta, det hade varit en trevlig dag. Och de "Nyinvigda" kanske har fått ett intresse för sportfisket för all framtid framöver!?

Det är givande som ledare att se den glädje som sprids i deltagarnas ansikte när de får sin första fisk, eller får uppleva nappögonblicket. Dessutom är det ju helheten med att vistas ute i naturen, lugnet och stillheten, eller en korp..."Krrro-Krrro", en ormvråk som glider uppe i skyn och spanar över vidderna efter ett byte, älgen som tar sig fram med sina enorma steg, rådjuren som betar av knopparna från ett blivande träd, talgoxen med sitt typiska vårläte, räven som tar sig över isen en bit från oss för att i nästa ögonblick stanna upp och nyfiket syna vad vi håller på med. Naturen börjar sakteligen visa tecken att det snart är det vår...snart!

Imorgon är det en ny dag, med nya utmaningar!


P.


P.s: att jobba med ungdomar...det som vi skall göra "sen", är långtråkigt! Här är det tempo som gäller...
DET SOM SKALL SKE, SKALL SKE..."NYSS"!!!  ;o)

djur/fiskar/Fisch27.gif

 


Sunny Sunday!!!

Vilken dag....Yeeehhhaaa!


Solen lyste med sin fulla kraft ut över isen...och i mitt ansikte också för den delen...nog för att man är ett "Blekansikte", men lite färg skadar ej.

Isen röt argsint när jag korsade sjön, sprickorna for kors och tvärs, ett klirr intill land en bit bort då krafterna skjöt ismassorna upp på sjökanten. Noterade att sjön hade sjunkit med ca 80 - 90cm, och bildat som små bord av is som var förankrade runt trädstammar och buskar... 


...något isigt att servera på kanske?

Allt medan solen...


...skiner i höga skyn.

Hm...så var det ju det här med pimpelfisket...

Sökte av sjön med hjälp av isborret, och det tog en stund! Men så...tills sist hittade jag en plats, efter att ha forcerat isen som var 52cm tjock...Hm!...inte konstigt att man blir varm!  :o)


Mörtar och abborrar, inga stora exemplar, dock passande inför morgondagens ismete med ungdomarna. Som ser fram emot detta. De har frågat nu flera gånger efter senaste isfisketuren då de hade ett lyckat fiske med flera fina abborrar, samt ett antal gäddor som resultat, och dessutom ett lika fint väder.

Fisket var ganska trögt denna dagen, fiskarna tog extremt försiktigt, trots att jag hade en flexibel tunn indikator som topp, så var jag tvungen att vara med i total koncentration.

Dock tröt tålamodet tills slut och valde att återvända till min Troutmobile...  


...ändå var det värt att spendera ett par timmar ute...i solskenet!

Men jag föredrar ändå öppet vatten, så man kan presentera en och annan fluga! Ny vecka imorgon och vi är närmare våren! ;o)


Simma lugnt!
>>-))))))))`>


P.


Minimässa i Halmstad.

Idag, lördagen den 19 februari blev det en heldag i Halmstad på Flugfiskemässan "Flugfiskets mästare 2011". Tackar Kenneth att jag fick delta som en av flugbindarna under detta forum. Det var kul och inspirerande, en trevlig start på den blivande säsongen, för att inte tala om den jämna "Strömmen" av nyfikna besökare.

Som tur var hade jag hunnit binda upp en serie havsöringsflugor inför mässan, och många var framme och ställde frågor om flugorna; bindtekniskt, i vilka situationer som dessa var användbara, samt en del övriga diskutioner kring ämnet havsöring. Visade även upp andra flugor så som bla de för mitt laxfiske i Ätran, bäcköring godis för fisket i maj/juni när kläckningarna är på "G", storöringflugor i strömmande vatten norröver m.m.

Ett möte av en lojal Storsjö "Stammis" ledde till ett samtal om flugfisket i och kring campen. Flera bekanta hemifrån var inom och hälsade, och signalerade att det snart var dags att få svinga spöt. Förväntansfulla, med ett leende och gnistrande ögon att premiären är i antågande.

Jag hann inte binda upp så många flugor denna gången, då det blev många samtal, men å andra sidan var dessa "Möten" hälsofrämjande!
 
Flugfiskeprofiler, flugbindare, leverantörer, fiskecamper, samt övriga på mässan som bidrog till att besökarna fick något med sig hem att stilla sin "Akuta" abstinens tills det är dags att...presentera en och annan fluga inför den "Prickiga"...man är som ett barn inför julafton! Men vet ni vad?...Det är en härlig känsla!

Tyvärr missade jag att föreviga detta med bilder, för rätt som det var, hade dagen gått till ända...tiden rinner iväg då det är trevligt!

Hoppas ni som var där hade det lika trevligt?   
(bilden tagen av Andreas/www.flyfiction-andreas.blogspot.com )

Här kan ni läsa mer om mässan "Flugfiskets mästare"  www.laxfiskaren.seMvh

Peter Scheffler

>>-))))))))))`>


P.s: lämna gärna en "Kommentar" under detta inlägg!  ;0) 


Strömmande vinter!

Den isande nordanvinden nöp i kinderna utmed det strömmande vattnet, trotsade kylan och tog en tur utmed stadens stolthet...Ätran!

Laxen i vårt strömmande stråk behöver väll inte redogöras med en djupare presentation, utan jag kan bara dra lätt på smilbanden och erkänna att en viss förväntan infinner sig inför den kommande säsongen.Men!...

Nu är det dock några veckor kvar, så det är väll bara att ha "is i magen". Å andra sidan finns det annat att presentera flugan för inom kort, så som tex havsöringen i Skåne, alternativ 2...regnbågar i Baltak, alternativ 3... premiären i Alsterån m.m...så en stunds mentalt resande vid bindstädet ger en ro, i knopp och kropp så länge.
Tills dess att isen ger upp!

Ett antal förtyngda nymfer är ju ett säkert kort, nu när fisken är trög i början nere i det kalla djupet......No1......No2......No3......husmask......Black Zulu, om fisken skulle lämna botten och söka sig i mellan skiktet!Mygglarv......fjädermyggkläckare, om det för all förmodan skulle vara vindstilla och ett och annat vak skulle visa sig på vattenytan. Gärna med en orange vinge som "Indikator".Alternativt småknott ( i sälhår, glittriga stjärnspröt )...man vet ju aldrig!  ;o)


Ha en trevlig helg!


Peter


djur/fiskar/Fisch17.gif


Kvällspyssel!

Fick en idé, en timme senare sitter den på plats!


...en skräpsamlare för flugbindar "stationen".

Hade ett stycke perforerat tyg (som finns på en del "C & R" håvar), samt en bit stängseltråd och ventilgummi slang. Fram med symaskinen, efter att ha klippt ut "Delarna"....Och vipps så var det på plats, gäller att ta vara på ideérna! ;o)

Nu är ju inte detta något unikt med konstruktionen, de finns att köpa. Men det är som flugorna...varför köpa,
när man kan göra det själv?!  ;o)

En fördel med denna är att den är portabel och lätt att anpassa till bordskivans tjocklek..."One Size, Fits All!"


Hälsningar

Peter

>>-)))))))))`>

Flugfiskets mästare 2011Nästa lördag är det dags att få inspireras med att få deltaga som en av flugbindarna.
Skall bli jättekul att få vara med, det får bli lite av en "Uppvärmning" inför de kommande
stora mässorna framöver.

Under föregående år utlystes en fototävling i hemmaklubben, jag fick ett pris
bestående av ett nytt flugbindarstäd...


...vilket passar utmärkt nu inför mässorna framöver. Tillförde en s.k. trådvagga härom dagen
med hjälp av rostfri grov ståltråd, med tubslang som får agera friktionsskydd.

Foten gjorde jag för några år sedan, som är av teak samt en nedfräst bottenplatta av plattjärn
som täcks med gummimatta. En liten detalj är den nedsänkta magneten som kan vara praktisk
då man är utomhus och eventuella vindar spelar spratt med den nybundna flugan...
...som ligger säkert fäst på magneten!  ;0)   

Priset skänktes av sportfiskebutiken Jensen & Celander.

Särbon Sussi får också ett pris för sitt bidrag!  ;o)Hälsningar

Peter 

Vårens höjdpunkter!

Det kommer bli en späckad vår för min del, förutom allt fiskande...vill jag lova!
Och det med stor glädje och inspiration. 

Nedan följer "Några" händelser ur min agenda!


                        Flugfiskets mästare 2011
                  Lördagen 19 februari Flugfiskemässa.

http://www.wittlock.se/

http://www.flugfiskemassan.com/
http://www.kistamassan.com/events/sportfiskemassan2011http://www.tivedenflyfish.se/Blogg.aspx


     
                  Sportfisketsdag
                      11 maj 2011
                          Ullared
Med ungdomar från Apelskolan årskurs 6 - 9
                      5:e året i rad!Jag har samarrangerat detta med högstadiedelen i samband med friluftsdag där ungdomarna har till tillgång till fem aktiviteter.
Varav fisket har varit mitt initiativ. Av de ca 320 eleverna har det varit mellan 75 - 90 elever som valt just fisket, från år till år.
Spännande och se hur många som vill vara med i år.


För att inte tala om allt spännande flugfiske! Detta är lite om våren!!!


Simma lugnt!

Hälsningar

Peter

Februari 2011

Här följer en fin uppmaning inför den kommande säsongen!
Gå in här för utförlig information:

http://www.edgeflyfishing.com/FP/index.php

RSS 2.0