Vårregnbågen!

Dags att fylla upp min steamerask med några nybundna färgglada streamers med inriktning för regnbågsöringen inför påsk.
 
 
Dessa har varit effektiva tidigare, så de får följa med till ett och annat P&T vatten nu under våren tills värmen slår till ordentligt, och att det blir varmare i vattnet för de prickiga.
 
Stora och fluffiga i gult och rött, med ett par strån av crystalflash i stjärtdelen för extra effekt, bundna i storlek 6.
 
 
 
Mvh
 
 
Peter

Havsöringen

Måndag 3 april
 
 
Under en kort period i april brukar havsöring söka efter borstmasken, som man kan se frisimmandes inne i grunda vikar. Händer ibland att en och annan större havsöring som landats har hela munhålan fylld med dessa blå/gröna långa rejäla proteinbomber krälandes i munnen. Men för havsöringen är detta säkerligen en viktig munsbit under våren för öka sitt sitt grundliga hull.
 
 
Så¨några av dessa får bindas upp...
 
...den blå/gröna med sipprande mjölke i bakdelen, samt den sandfärgade, som brukar komplettera varandra väl under april månad. dessa är bundna på en flätlina 0,10, i tre öglor och med skilda dubbingnyanser/material i vardera som jag flätar samman, för att de säkert skall hålla "OM" det skulle smälla på ett större exemplar av havsöring! Dessa är ca 10cm långa, med endast krok i stjärtdelen, den främre nyper jag av, det har räckt under de åren jag har fiskat med dem. Havsöringen brukar ändå ta VÄLDIGT försiktigt i ändan av flugan, och där sitter kroken. Har valt att använda mig av en s.k. "Conehead" på det främre krokskaftet, det gör att imitationen får en effektiv, och rörlig gång i vattnet. Kropps materialet i sig, gör denna borstmask variant väldigt levande och pulsernade när den väl är riktigt indränkt.
 
Sedan är det bara kruxet att tajma borstmaskens "Tid", då det endast handlar om någon/några dygn som man ser dessa större frisimmande ormar. Men....man vill INTE vara utan dessa imitationer ifall detta är flugan för dagen!
 
 
 
 
Tajt Line!

Norge inspirerar!

Fredag 31 mars
 
 
 
Förutom harr och öringfisket i Norge, finns det enormt vackra sträckor för Laxfisket också, och det är dags att göra något besök till ett sådant vatten i sommar. Så vad kan inte vara mer passande än att binda upp en serie av Laxflugor för det flugfisket!
 
 
 
Börjar med ett välkänt klassiskt namn på en sådan laxfluga....
 
 
...nämligen Green Highlander på en Partridge "Patriot" Salmon Up-Eye double i storlek.
 
 
 
Önskar er en trevlig helg!
 
 
 
 
 
Peter Scheffler
 

Splitcane och nya laxflugor!

Söndag 26 mars 
 
 
Har fått en "Nystart" i mitt flugbindande samt det kommande flugfiskande, känns som en ny "era" för mig. Jag fick känna på flugfisket med splitcanespö ordentligt för drygt en vecka sedan, och nu är det kört! Så mitt beslut är fattat, att byta ut kolfiberspön till splitcanespön istället!
 
Mitt nya lättare flugfiskespö av splitcane(bambu) med den kända taperingen Leonard...
 
 
 
...vackert hantverk detta!
 
I väntan på ett enhands laxfiske spö, även det ett splitcanespö(bambu) så har jag hunnit binda upp lite laxflugor på enkelkrok i storlek 7, med mönster som bland annat Mickey Finn, egen design av favorit som jag använder under det tidiga vårfisket i humusfärgat vatten, Garry Dog samt Silver Grey...och givetvis i en vacker fanér ask gjord av "Aska-Lasse". denna ask var dessutom djupare än de askar han normalt tillverkar, så det passade bra för mina mindre laxflugor på krok.
 
 
 
Med vänlig hälsningar!
 
 
 
 
Peter Scheffler
Flugbindare & Flugfiskare

Mässhelg och flugfiske!

Söndag 26 mars
 
 
Efter en veckas återspegling av förra helgens Sportfiskemässa i Jönköping, har jag nu "Landat" med planering för kommande flugfiskesäsongen.
 
Sportfiskemässan inleddes med flugfiske i Baltaks strömmande vatten för de av oss flugbindare som ett samkväm.
 
Märktes att våren är på gång nu....med bland annat snödroppar som hade sökt sig upp ur jorden för att få lite ljus och solenergi... 
 
...utöver fisket blev det en gemensam lunch över öppen eld, det värmde gott i kroppen då det var lite kylslaget i den tidiga vårluften.
 
Efter att jag tappat tre fiskar på förmiddagen, så spräcktes nollan under eftermiddagen....härlig känsla att få landa årets första fisk i form av en regnbågsöring, och framförallt med mitt nya flugspö, ett splitcanespö....det var "känsla" det!...
 
 
...det blev även en andra regnbågsöring senare, så jag även då fick känna på splitcanespöt in action, något helt annat i jämförelse med ett kolfiberspö! Så från och med nu blir det BARA canespön för min del, förutom på kusten!
 
Väl på självaste sportfiskemässan satt vi flugbindare tillsammans utmed "Flugbindargatan" och band, och presenterade våra flugor för allmänheten, och många nyfikna frågor blev det, intressanta diskutioner, samt nya erfarenheter med bindtips och hantering av bindmaterial.
 
Här följer en presentaion av oss som var med på flugbindargatan:
 
Från Norge, Espen Eilertsen...
 
 
 
...från England, Steve Cooper...
 
 
 
...från Norge, Long Nguyen....grym på att binda traditionella klassiska laxflugor(förmodligen den bästa jag har sett!)....
 
 
 
...från Italien, men bosatt på Irland, Enrico Fantasia...
 
 
 
...från Serbien, Nenad Stojkovic...
 
 
 
....från Frankrike, David Gourong...
 
 
 
...från Sverige, David Stenström...
 
 
 
...från Sverige, Peder Wigdell...
 
 
 
...från Sverige, Thomas Roos...
 
 
 
...från Sverige, Ted Sommerlind...
 
 
 
...från Holland, Andre Miegies...
 
 
 
....från Holland, Johan Put(höger)...bild lånad av Alexander Gullstrand
 
 
 
...från Sverige, Martin Ångnell...
 
 
 
...från Sverige, Andreas Andersson...
 
 
 
...från Norge, Jon Strand....
 
 
 
...från Sverige, Per Johansson...med sina fantastiska klassiska speyflugor för lax!
 
 
 
...från Sverige, Niklas Dahlin(Generalen för oss flugbindare)  ;0)
 
 
...från Halland, men bosatt i Värmland, jag...
 
 
 
...en av de som låg bakom allt iordningställande av tex flugbindargatan, vännen Jerry som jag även fått möjlighet att fiska med i Stavreströmmen, Jämtland...
 
 
 
...från Sverige, Ulf Hagström(till höger), vi var några ur flugbindartruppen som fick hålla i workshop för besökare på sportfiskemässan...
 
 
 
...här med Stefan Larsson(mitten)...
 
 
 
...från Frankrike, men numera Svensk och ett stort etablerat namn inom flugbindning, Marc Petijean!
 
 
 
...Christer Holmberg i fronten för Flugfiske i Nordens monter, i bakgrunden Alexander Gullstrand(vänster) och Svanthe Harström(höger)...goda vänner alle sammans!
 
 
 
Jag hade inte tid att ta bilder på alla de utställarna som var på plats i Elmias stora mässhallar, utan lade mest fokus på oss flugbindare, som i sig är som en enda stor familj....ett riktigt gott gäng!
 
Vill rikta ett STORT TACK till Niklas Dahlin som bjöd in mig, samt Huckis, Alexander, Jerry som jag antar var de som snickrade ihop flugbindargatan, har jag glömt någon ber jag om ursäkt för det. Samt flugbindarna, och alla ni andra som var på plats dessa dagar. 
 
Allra minst gänget ur Mälardalens canebyggare som bidrog med mycket tips kring splitcanespön!
 
Påfylld med ny energi och inspiration tar vi alla emot den nya flugfiskesäsongen!
 
 
Väl mött vänner!
 
 
Peter Scheffler

Fortsatt flugbindning!

Fredag 10 mars
 
 
Sedan två veckor nu har det blivit fler tillfällen vid flugbindarstädet, nya fräscha flugor i mina flugaskar, och några utställarflugor. Fick en rejäl inspirations injektion efter framförallt senaste flugfiskemässan!
 
Förutom tidigare nämnda varianter på Laxflugor kommer även den stora display boxen åter fyllas med mina Sandräkor, som jag har valt att kalla dem....
 
...dessa i rosa bland annat, men det blir även vita med inslag av pearl samt de ordinarie sandfärgade.
 
 
Har även "Klämt" in en serie av nattslände imitationer för framförallt torrfluge fisket...
 
..här en större mörkbrun variant av Streaking Caddis med äggsäck i stl 10 på en klinkhamer krok från Partridge. 
 
Har noterat under mina resor till olika vatten att nattsländor som lägger sina ägg i vattnet, med ändan som nattsländan "Dippar" i vattnet, det gäller även dagsländor, så varför inte efterlikna detta då med en grönaktig punkt i stjärten?! Mitt analytiska jag tycker att detta har varit effektivt, när flugorna driftat nerför strömmen till den ståndplats där harren eller öringen stått och väntat på något ätbart. Att inte bara "Slänga ut flugan", utan i första läget "läsa av" vattnet innan det fiskas. Utläsa små blygsamma vakringar, eller där fisken gör ett ordentligt luftsprång, och ibland bara en "Gungning" precis under vattenytan som får vattnet att häva sig uppåt något.
 
Oavsett vilket, så är det en spännande tid vi går till mötes, vare sig det gäller sökandet efter lax, havsöring, öring, harr, röding m.m. Efter en låååång längtan så är vi snart där! Tighta linor på er!
 
Vill passa på att nämna att jag kommer finnas på Sportfiskemässani Jönköping 17-19/3 som en av de inbjudna flugbindarna på "Flugbindargatan"(se länken nedan!).....Välkommen!
 
 
 
http://www.easyfairs.com/sv/sportfiskemaessan-2017/sportfiskemaessan-2017/om-sportfiskemaessan/flugbindargatan/
 
 
 
 
 
 
 
 

1:a mässan för i år!

Måndag 27 november
 
Årets första flugfiskemässa för min del blev till SPORTING i Örebro lördagen den 25/2, ett mycket trevligt arrangemang med många nya som gamla bekantskaper som samlades för att hämta ny inspiration inför den kommande flugfiske säsongen. Jag hade förmånen att få vara en av de inbjudna som flugbindare, och valde att visa mina senaste alster av Laxflugor med bland annat hjortsvansvinge.
 
Det blev lite inspiration av 80-talet när jag band denna lax/havsöringfluga, färgerna säger sitt! Bör om inte annat vara giftig tidigt på säsongen när vattnet i strömmen är iskallt! Namn på flugan???....
...varför inte "The 80:s"!!!???
 
De övriga flugorna som jag har presenterat här på bloggen i tidigare inlägg var med på "Showen" givetvis, och det lär bli fler tänkte jag som få följa med framöver.
 
Det var många utställare på nedre plan förutom SPORTING som visade hela sin arsenal av produkter, jag höll mig dock på det övre planet där flugbindarna höll till, samt några fler utöver oss, som bland annat...
 
...med ett kärt par - "Aska-Lasse" och Sigrid, så ytterligare en ask fick det bli i min samling. En ask med mer djup så att mina kommande nybundna Laxflugor har en egen plats!
 
 
FiN - Flugfiske i Norden med William Faulds Moberg i spetsen.
 
 
Mälardalens Canebyggare - med sina fantastiska flugspön i splitcane, det blir en "Övergång" för min del vartfall framöver vad det gäller valet av flugspön, det kan jag lova! Jag kommer byta ut samtliga flugspön i min samling i kolfiber till splitcane istället - PUNKT SLUT! 
 
 
Sörqvarnforsens Sportfiske var där och informerade samtliga om sitt flugfiske i området. Jag hade förmånen att få "Provfiska" där för två år sedan, kan säga att det är värt en resa dit!
 
 
Sedan var vi en del som visade upp sina flugor och bindteknik, jag hann dessvärre inte ta en bild på alla, några blev det dock...
 
...med bland annat David Stenström - grym på klassiska torrflugor...
 
 
...Johan Sterner - grym flugbindare och en go vän...
 
 
...Per Johansson - med sina fantastiska klassiska spey flugor, och lugnet själv....
 
 
...Erik Orre - som visade upp sina Laxflugor med vinge i finaste rävhår...samt samlade in flugor av samtliga i askar skänkta av oss aktörer som var på plats. Dessa flugor/askar kommer auktioneras ut till förmån för barn cancer fonden. Ett initiativ Erik hållt på med några år nu - STORT TUMMEN UPP FÖR DIG ERIK!!!
 
 
...jag får rikta ett STORT TACK Stephan med personal som har organiserat detta arrangemang i år igen, bra jobbat!
 
ALLTID lika kul och träffa alla, både aktörer som besökare, det blir som en Nytändning av energi, och alla går med ett leende på läpparna för att säsongen snart är här. Det diskuteras om utrustning, flugor, resor, nya vatten som gamla väl beprövade vatten. Det är som en enda stor familj!
 
 
Jag tackar än en gång alla för en trevlig lördag, hoppas vi ses igen vänner!
 
 
 
Vänligen
 
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dags att skapa något nytt!

Torsdag 23 februari
 
 
Det har varit lite "Torrt" på flugbindar fronten senaste tiden, har dock fått NY inspiration och skaparglädje! Så nu blir det en insats vid flugbindarstädet, och binda upp lite Laxflugor i annan tappning än jag gjort tidigare.
 
Har klurat lite under tiden jag har hållt mig igång med motion; långa promenader samt längdåkning, och det med fokuserad anda. Först igår fick jag åter aptit till att laborera lite bland flugbindar materialen, inte en dag för sent heller med tanke på att det blir en tur inom SPORTING i Örebro den 25 februari och delta som en av de inbjudna flugbindarna. Där kommer vara många fler aktörer som visar upp sig, så det kan vara värt ett besök för er som inte har någon planering i helgen! 
 
Jag tänkte visa upp lite NYTT under denna mässa, en serie av hjortsvans vingade laxflugor, det blir första mässan i år som jag tar med dessa. Bundna på krok från Daiichi Salmon Hook no 2052 storlek 7 i silver alternativt i guld.
 
En till käresta, med inslag Rosa & Glitter..."denna borde hon falla för!?"....tänkte jag när jag band upp den - efter att hon sett den sa hon till mig...."Är den till mig?"....borde vara ett gott betyg eller? ;0)
 
Skall bli spännande att testa dessa framöver, inte långt kvar nu till lax/havsörings-premiären!
 
 
 
Mvh & Väl mött!
 
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 
 
 

Första advent och ny månad!

Torsdag 1 dec
 
Efter att ha avverkat november månad med lite olika inslag som tex familjeliv, flugbindning, medverkat på flugfiskemässa på Irland, mera flugbindning, inbjudan till 2017 års olika mässor, är det så snart dags att pynta upp inför jul.
 
Nu kommer en period av återspegling av den gångna flugfiskesäsongen, vad var bra och mindre bra, vilka flugor som skall bindas upp i större antal, vilka veckor/helger som skall bokas in inför 2017 års flugfiskesäsong, samt höjdpunkter med familjen, blir spännande detta!
 
Blir många sköna stunder i flugbindarstudion, och låta tankarna "Flyta iväg" mot nya mål där en och annan "Prickig" står i strömmen och väntar.
 
Tiden rinner iväg snabbt, otroligt snabbt tycker jag, märks tydligare när vi har en liten dotter som vill ha mer och mer uppmärksamhet, på ett gott och positivt sätt...
 
...i början av november fyllde lilltjejen tre år, och det är svårt att greppa det hela - "Swish!!!", från ett litet knyte i famnen till "Nu-är-det-jag-som-håller-i-spöt-och-visar-riktningen-syndromet". 
 
Skall bli kul och fortsätta där vi slutade i somras, efter att fått prova meta efter abborre bla. Får se om lilltjejen vill prova ett annat typ av spö nästa sommar....gör som den kloke..."Tar det ena först, och det andra sen!"
 
Efter harr flugfisket i Norge i somras, och i norra värmland ett flertal gånger denna hösten har våtflugorna spelat en större roll bland de flugor jag har haft med mig i de vackra fanér askarna gjorda av "Aska-Lasse". Så det lär bli fler av den varan 2017!
 
Sista vändan bland harren gjordes under självaste första advent, då vädergudarna visade den rätta sidan - solsidan! Även om solen endast värmde luften i ca 2,5 - 3 timmar så var det ändå värt att åka upp för en dag och släppa vardagen, dra ett låååångt djupt andetag, låta axlarna trilla ner i rätt läge och "Bara-vara" - bättre avkoppling kan det inte bli!
 
Jag hade inte räknat med någon fångst direkt, utan prioriterade bara att komma ut i ett strömmande vatten, men en och annan harr blev det ändå! Flugan denna dag var uteslutande en red tag med guldskalle i stl 16, hullinglöst så klart!
 
Spännande att följa fokuserat på linan efterhand som flugan driftar genom huvudfåran till ståndplatsen där harren står, den klargula färgen på linan indikerar direkt när harren är på flugan - meditativt detta!
 
Kölden gör sig påmind nu, intill strandlinjen har vattnet börjat frysa inne bland stenarna, och framåt eftermiddagen förstärks den nordliga byiga vinden så till den grad, att jag först reagerar när döda större träd runt mig faller med ett brak till marken ...."Hmmm, kanske dags att avbryta och inse att detta blir årets sista dag bland harrarna!"
 
Stannar upp för en kort stund och drar in ett djupt andetag, memorerar älvens brus, samt iaktar omgivningarna med dalgången och de skogsbeklädda sluttningarna ner till älven, innan jag "Sliter" mig från platsen och med en inre röst intalar mig...."Jag har tur som får uppleva detta!"
 
P.s: hälsan är viktig, så hälsa ofta!
 
 
 
 
Mvh
 
 
 
 
Peter Scheffler
Flugfiskare & Flugbindare 
 

Julklappstips!

För er som funderar på vad ni skall ge honom/henne i julklapp, så kommer ett tips här, boken
"Möt 12-flugbindare och deras 24 favoritflugor" för 249:- utgiven av Flugfiske i Norden!
 
Lite skön läsning i vintermörkret tills våren kommer, med bindbeskrivningar, personliga presentationer och berättelser om fina fiskeupplevelser av Niklas Dahlin, Daniel Smith, Markus Hoffman, Lars-Åke Olsson, Johan Sterner, Leif "Holken" Johansson, Ulf Börjesson, Martin Ångnell, Ulf Hagström, Niklaus Bauer, Peter Scheffler samt Erik Orre. 
 
Jag har har ett antal hos mig i Karlstad, för er som bor i närheten, ni kan då ta kontakt med mig via mountpeter@hotmail.com
 
Mvh
 
 
Peter Scheffler

Efter en inspirerande helg!

Fredag 18 november
 
Några dagars inspiration bland flugbindare samt övriga aktörer från olika länder var det så dags att sammanställa alla intryck, nya ideér, nya tips på både flugor samt flugbindningsmaterial som visades upp på IRISH FLY FAIR i Galway på Irland
 
Galway ligger med ett par timmars bussfärd från Dublin, utmed kusten där vädergudarna gjorde sig påminda med kraftig vind och regn, samt lite sol under korta stunder omvartannat. Flugfiskemässan var beläget på ett av de större kusthotellen - Galway Bay Hotel, med gott om plats för dels utställare samt besökande gäster.
 
Riktigt kul att få vara en del av detta arrangemang där ett 60-tal flugbindare var representerade från olika länder...
 
...för sjunde året i rad! Två av dessa flugbindare var bla...
 
 
...Leif Ehnström en rutinerad och kunnig mentor när det gäller flugbindning, samt Anders Ståhl med sina klassiska fulldressade laxflugor även han har stor erfarenhet inom området, det dessa två inte vet om flugbindning är inte värt att veta!
 
Så det kändes gott att få tillbringa dessa dagar med dessa vänner igen, då vi har bundit tillsammans under tidigare år på bla Svenska Flugfiskemässan de sista två åren innan denna lades ner, samt på Svenska Sportfiskemässan. Jag passade även på att fylla på mitt flugbindarförråd vad det gäller nackar, hår, krok, övrig annan flugbindarmaterial.
 
Passade på att införskaffa dessa nackar från bla Whiting och Shannon´s Hackle...basfärger som är allmänt gångbara för kommande flugor.
 
Var inspirerande att även få möta alla på ett forum där samtliga har det gemensamma intresset för just flugfisket. Här följer ett axplock av de som deltog!...
 
...som exempelvis George Barron - Wales, med sina våtflugor och nya bok.               Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Barry Ord Clark från England, numera bosatt i Norge sedan några år tillbaka              Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Frank Moors - England                                                                                          Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Bram Van Houten - Holland                                                                                    Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Linda Banchand - USA                                                                                            Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Mick McShane - Irland                                                                                           Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Roger Enger Lie - Norge                                                                                         Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Jon Strand - Norge                                                                                                Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Bjarne Laursen - Danmark                                                                                      Bild: Gayle Marsh
 
 
 
Brian Burnett - Skottland                                                                                       Bild: Gayle Marsh
 
 
 
...samt MÅNGA, MÅNGA fler flugbindare!!!...
 
...det var ett stort intresse bland de besökande...
 
 
...och bland de många försäljare som hade sina montrar nere på markplanet, här med bla supertrevliga Sean och sin personal där det gjordes många fynd! 
 
 
Irish Ladies                                                                                                          Bild: Gayle Marsh
 
 
Kastuppvisningar gjordes av bland annat Stevie Munn - Irland                                   Bild: Gayle Marsh
 
Jag hann tyvärr inte besöka alla, och följa de uppvisningar som ingick på mässan, det var en del intresse bland de flugor jag hade med mig också, med bland annat mina...
 
...sandräkor, trevligt att detta var ett uppskattat inslag! 
 
Jag vill rikta ett STORT Tack till arrangören som gav mig chansen att få vara en av de utvalda, samt ett STORT Tack till övriga i personalen som skötte detta galant och gav sådan värme! Samt alla övriga jag hade möjlighet att få träffa under dessa dagar - BIG THANK`S TO YOU ALL!!!
 
 
Kindly Regards!
 
 
Peter Scheffler
Flytyer & Flyfisher
Sweden
 
 
 

Glitter i höstmörkret!

Torsdag 3 november
 
 
Dagarna blir allt kortare och kortare, ur rent friskvårds synpunkt är det viktigt att ta vara på det ljus som finns under dagtid innan Kung Bore tar över större delen av tillvaron...dock, även den mörka och kalla årstiden finns det ljus. Med att bla damma av skidorna ur källaren, eller skridskorna ur garderoben, alternativt pimpelfiske utrustningen som skall piffas till, MEN vi är inte där riktigt än!...
 
 
Hittils har hösten visat sitt vackra ansikte, med vackra färger, soliga dagar, samt ett lugn som infaller sig, och vad lämpar sig inte bättre än att ta till vara detta...
 
...med att bla besöka Sysslebäck över en dag med en likasinnad flugfiskevän, och utforska djuphöljorna ut i Klarälvens strömmande vatten efter huggvilliga harrar...
 
 
...dröjde inte lång stund innan den första harren föll för flugan som jag hade i ändan av linan. Inte världens största harr, dock en härlig helhetsupplevelse ute i friheten, med forsens brus, höstlöv som ger den specifika lukten av höst, draget i flugspöt, samt en och annan flyttfågel som passerar över oss medan vi står utvadade i strömmen...
 
 
...Ola som nedströms mig gottar sig, allt medan solens strålar värmer ansiktet en aning. Kylan gör sig påmind senare delen av eftermiddagen när solen lägger sig bakom de höga topparna utmed älven. Vi båda kan konstatera att det har varit väl värt att åka de 17milen enkel väg, för att få njuta av vad den vilda naturen erbjuder, långt bort från stress och större orter.
 
Dock är det inte längre än att återkomma hit, innan vintern tar oss med ett stadigt kallt grepp. Så länge det är "Öppet vatten" så finns det möjligheter!
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
En del flugbindning har jag hunnit med under hösten...
 
...med bla Sandräkan m.m, andra typer av flugor kommer att bindas upp under hösten och vintern också.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Följde väderprognosen inför förra helgen och såg att vädergudarna skulle ge oss ett vackert väder, så ett snabbt beslut om att besöka Sysslebäck än en gång för en dag gjorde sig hörd. Det var ett riktigt beslut att ta, för vädergudarna höll sitt löfte!
 
 
Efter ca två timmars bilfärd kom jag fram, i skuggan var det -3 grader, och i solen ca 9-10grader, så det var bara att hålla sig i solen under denna fantastiska dag. Valde ut de platser som gett resultat tidigare för att spara både på tid och kraft innan solen lade sig. Det var rätt val!... 
 
 
...redan efter första utlägget med en ljusbeige nattslände imitation förtyngd med guldskalle i stl 14 gav det resultat...drog ett djupt andetag och axlarna föll ner i rätt läge - kändes gott både i knopp och kropp!
 
Harren var småtjurig och tog ej direkt, jag anade att flugan måste dels ner i rätt djup samt drifta i rätt riktning mot ståndplatsen för att provocera harren till hugg...så med lite list och tålamod så! 
 
Efter några attacker av harr så var det skönt att passa på och värma sig med hemlagad soppa, samt pepparmynts te, allt medan solen värmde. Med nya krafter efter en stunds avkoppling så var det dags för rond två... 
 
...jag valde en annan plats denna gång och sökte av djuphöljorna tills det small till. Kände hur linan hastigt sträcktes ut, och att spöt bågnade upp och ner medan harren stretade emot ute i strömmen och sökte sig ner på djupare vatten - skön känsla detta! Samtliga harrar fick friheten åter, och jag fick förmånen att få uppleva naturen, det strömmande vattnet ur sin bästa sida denna fina lördagen.
 
Jag känner att det är ett privilegium att vi i vårt avlånga land har så bra förutsättningar till flugfiske, eller sportfiske överhuvudtaget, att det är väl värt att bevara detta för efterkommande. Men allra helst göra förutsättningarna ännu bättre för nästkommande generationer, och inte bara tänka egoistiskt samt kortsiktligt! 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Apropå ny generation...lilltjen har fyllt tre år, och blev firad bla av sina halvsystrar...tiden är som ett strömmande vatten, det rinner iväg, så det gäller att ta till vara på små som stora händelser!
 
Väl mött, tills nästa inlägg....."Simma lugnt" vänner!
 
 
 
Flugfiskare & Flugbindare
Peter Scheffler
 
 
 
 
 
 

Höstfärger!

Lördag 8 oktober
 
 
Vilket underbart höstväder vi har haft med oss, detta året...än så länge! Summa sumarum har jag ägnat större delen av denna fiskesäsong åt familjen så fiskepassen har varit sparsamma, så till den grad att jag inte minns när det var så lite som jag ägnade mig med flugspö i hand. Men som en klok man sade..."Allt har sin tid!"
 
 
 
En del av linorna har fått en ordentlig genomgång med att bla ordna nya öglor med hjälp av bla krympslang..
 
 
...lite tid vid bindstädet har det ägnats ändå, här bla med en imitation av harkrank i stl 14...
 
 
...eller som här med enkel imitation av myra i stl 14 (som har varit MYCKET framgångsrik i Sysslebäck under den tidigare delen av hösten)...
 
 
...samt en blygsam geting, med taperad bakkropp av Fly-Rite i stl 12...
 
 
...under en av turerna i Sysslebäck synades stenar inunder för att på så vis se vad för "Matnyttigt" som var framdukat åt bla harren - här en forslände nymf...
 
 
...vid de djupa höljorna fanns "Strömmarnas dam"!...
 
 
...lågvatten underlättar vadningen ut till djuphöljorna på sina ställen utmed Klarälven...
 
 
...den klassiska stilen tilltalar mig...
 
 
...så med Tweed & Splitcanespö vid strömmen får det bli en ny profilbild...
 
 
...ett gammalt tätlindat Arjon "Black Gnat", rulle av märket Pflueger Medalist, fiskcontainer i pil samt en vacker fanérask gjord av "Aska-Lasse" fylld med nybundna torrflugor får dekorera älvstranden.
 
Någon tur till ut till ett och annat vatten kommer hinnas med innan Kung Bore ger sig till känna, och under den kalla perioden kommer jag ägna mycket tid åt den ädla konsten med att binda upp väl som nya kreationer, samt som klassiska beprövade flugor i min lilla "Ateljé".
 
Med Vänligaste Hälsningar!
 
 
Peter Scheffler
 
 
 

Tid mot höst!

Torsdag 1 september
 
 
Efter en varm och intensiv sommar är det dags att sikta mot en skön höst, med sluttampen i flugfisket efter de "Prickiga" i vissa vatten och fokus på andra vatten istället, utmed vårt avlånga vackra land! 
 
Det har varit en fin månad under augusti, dels med familjen och dels på egen hand med allehanda innehåll. Familjen tar den större tiden i anspråk, så de tillfällen jag kommer ut med flugspöt i hand är guld värda!...
 
 
...även om det är jakten av andra "Prickiga" arter i mellanåt under denna period, som här en tur med flytringen i ett närliggande vatten i sökandet efter huggvilliga gäddor...
 
 
...där olika större flugor presenteras för madamerna...
 
 
...med olika färger...
 
 
...för olika situationer...
 
 
...och som sagt en del tid i skogarna med familjen i jakten på de större blåbären..."Pappa! nu rejsar vi!!!..."
 
 
...finns mycket annat i skogen att titta på med!...
 
 
...och en och annan tur med en vän med flugspö i hand...
 
 
...eller med lilltjejen och stora syster till att meta abborre...
 
 
...lite småläskigt kan det vara när man är snart tre år fyllda!..
 
 
...från lugnet vid vattnet, till högt tempo av energi!
 
Denna sommaren var det meningen att det skulle bära av åt Island, men pga extremt lågt vatten och hög vattentemperatur blev jag och vännen meddelade att ställa in resan tre dagar innan...(Kort varsel dock!!!....)...
 
...så efter att ha lagt en del tid åt att binda mängder flugor i mindre storlekar till Island var det bara att slå igen den stora boxen och komma med en "B-plan"...
 
...kompisen och jag var eniga, nya flugor till annat vatten!...så det blev några dagar till Norge istället i jakten på storharren!...
 
 
...Hmmmm, bibio!?..."Aha!"...
 
 
...smygande här och där...
 
 
...kolla under stenarna i strömmen för att se vad som fanns att äta till firrarna, förutom bibio...
 
 
...så till slut fanns de där!...
 
 
...efter att ha avslöjat sig med att checka in oss i jämna mellanrum...
 
 
...och som även valde att ta på våra flugor! (bla denna på 47cm!).
 
Efter några dagars flugfiskande, var vi båda eniga att de tre sista dagarna var de bästa med en del harr här och där, utspridda på olika platser ute i strömmarna. På återresan hem igen passerade vi ett flertal sträckor som har lagts till i agendan för ett och annat besök i framtiden...inte allt för långt bort!
 
Ser fram till en skön höst, med välmatade "Prickiga" som kan falla för ens flugor!
 
Väl mött flugfiskevänner!
 
 
 
Peter Scheffler
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den heta perioden!

Fredag 5 augusti
 
 
Denna sommaren har juli månad bjudit på en minst sagt het period med långvarig torka och lågvatten i många strömmande vatten. En del har även hävdat att det ej varit så lågt vatten under så lång period sedan ett antal år tillbaka, vilket å andra sidan har varit gynnsamt för oss flugfiskare som har kommit åt ståndplatser utan att behöva vada alltför djupt.
 
I början av månaden lockade harrflugfisket nordväst över för ett antal dagars stillhet för att dels komma i balans, samt stressa av, och vad passar inte bättre än att besöka platser långt från bilar, mobiler, städer etc....ja ni som söker dessa platser vet jag menar!?...
 
...skulle nästan tro att man är i Montana!...
 
...mestadels ett mycket givande flugfiske dessutom...
 
...med harren i fokus...
 
...större exemplar av harr dessutom...
 
...som tog på vulgator och danicor i olika stadier bland annat...
 
...torrt som vått samt nymfer, här varvar jag med torrflugespöt och tjecknymfspöt beroende på hur sträckorna såg ut, effektivt!...
 
...ibland stog harrar på "Kö" utmed djupkanterna...
 
...och tog på den driftande imitationen...
 
...och som kunde släppas tillbaka efter en kort drillning, och få växa sig större tills nästa besök...
 
...brist på mat hade de inte heller, här en danica i dun stadiet...
 
...och här en större strömslända, som väldigt eftertraktade av harrarna...
 
...så jag fick binda upp ett antal imitationer av större strömslända i reserv, dessa bundna på krokstorlek 14...
 
...bäcksländor av olika typer fanns med också på menyn, för att inte tala om nattsländor!...
 
...en och annan öring ville ju också vara med och fightas, merparten var dock harr!
 
Sommar handlar ju inte enbart om flugfiske, familjen skall ju tas hand om också...
 
...med inslag av bland annat....FISKE!!! :0)  ...
 
...samt närstudier av naturen, lite läskigt dock i mellanåt. Minsta dottern 2,5år tycker fisket är spännande, så det har blivit flera besök i något vatten med jämna mellanrum...
 
 
...främst då med metspö, och här med en slickepinne i munnen, som är en bra introduktion för det framtida fisket...
 
...skogsvandringar med inriktning på blåbärsplockning har också funnits med i planeringen, där vi ibland stöter på andra varelser utmed stigarna...spännande värld detta!
 
Jag har ägnat en del tid vid flugbindarstädet, med att bland annat binda upp Islandsflugor i mindre storlekar..
 
...Ally´s Shrimp i stl 12...
 
Några Irländska våtflugor gjorda med...
 
...Leisenring Spider storlek 16..
 
...version av Galten i storlek 16...
 
Denna sommaren är den första på många år som jag INTE tillbringat så mycket tid vid olika fiskevatten av privata skäl, utan fått lägga fokus på annat, har dock fått fina upplevelser ändå de få gånger jag har tillbringat ute bland firrarna samt med familjen...."Allt har sin tid!" ;0)
 
Har dock en del trevliga saker att se fram emot framöver, men det återkommer jag till, så tills dess...
 
..."Skitfiske och tighta linor!!!"  ;0)
 
 
Väl mött
 
 
 
Peter Scheffler
Flugfiskare & Flugbindare
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


e-mail: mountpeter@hotmail.com
Gästbok
RSS 2.0