December månad!

Tisdag den 2 januari
 
 
 
December blev det förutom fokus inför jul och nyår, även fokus på flugbindning med inriktning på fulldressade klassiska samt freestyle laxflugor under andra helgen med ett antal inbjudna vänner...nu är flugbindarsäsongen i full gång!
 
 
 
I början av månaden fyllde jag upp min egna privata laxask med nybundna hårvingade laxflugor, bundna på dubbelkrok i storlek 6 med bla...
 
...Gary Dog en laxfluga som visats sig vara riktigt effektiv under den sista delen av laxsäsongen, samt... 
 
...en laxfluga som jag namngett "Linneas fluga" efter dottern, ett mönster jag har fiskat med sedan många år men inte namngett för än nu...som även den visats vara effektiv i humusfärgat vatten! 
 
 
Inför den organiserade flugbindarhelgen hos mig med ett antal inbjudna vänner så passade jag på att "Värma upp"...
 
...bland annat Heggeli spey 3/0...
 
 
....Thunder Spey 3/0...
 
 
....The Black Fancy 3/0...
 
 
....The Culdrain Fly 3/0....
 
 
....Black and Yellow 3/0....
 
 
...The Silver Test 3/0....
 
 
Flugbindarna i full fokus!...
 
...vi band såväl hela lördagen som söndagen, fulla av ny inspiration!
 
 
..."Tea or Coffee old chap´s?"...
 
 
...min Te mugg med rätt tema!...
 
 
Under lördagen fick det bli en Silver Ranger i stl 3/0 för min del...
 
 
...samt en The Dandy i stl 3/0 under söndagen...
 
 
...med vår dotter vid min sida som flugbindningsassistent!...(kanske hon är ett ämne för detta i framtiden?)...
 
 
...Tomas en av deltagarna satsade på att binda laxflugor med s.k. "Married Wings" där man för samman strån av fjädrar med olika färger...
 
 
...det blev en liten ansenlig amling för Tomas efter helgen...
 
 
...tomas vän satsade på laxflugor av det mer moderna snittet med hårvingar på tub i olika längder och färger.
 
Blev en riktigt trevlig helg med facit i hand, och det kommer att bli fler av denna varan framöver, återkommer om detta till berörda! ;0)
 
Efter en ansenlig samling av laxflugor så får jag göra något med dem, varför inte rama in några av dem?!... 
 
...valde ut tre av de s.k. Speyflugorna i en av ramarna...
 
 
...här tre utvalda fjädervingade laxflugor inramade i ram nr två även denna med paspatui för att få et djup så att flugorna fick plats utan att "tryckas" samman.
 
 
Fortsatte någon dag senare med inriktning av spey fluga här en....
 
...The Grey Heron 3/0, samt en... 
 
 
...The Stevenson 3/0...
 
 
...The Donoghue 3/0...
 
 
Sedan var det dags, för att ta emot julen med allt vad det innebär...
 
...julklappar, julmat, julgodis, diverse juldryck, arrangemang av blomster osv osv....
 
 
...så varför inte en fulldressad laxfluga "Freestyle" i stl 3/0 med inslag av julens färger?!
 
 
 
Snart var detta året över så det är bara att bida tiden tills nya säsongen tar vid och önska alla ett Gott nytt År!!! 
 
 
 
Väl mött, vänligen
 
 
Peter Scheffler
Flugbindare & Flugfiskare
 

November!

Måndag 4 december
 
 
 
November en lugn månad med lite förberedelser inför vinterns flugbindande i min lilla flugbindarstudio samt förberedelser av en flugbindarträff med inriktning Laxflugor i december månad. Kommer dock en presentation om detta forum nästa månad!
 
Tog mig lite tid att fylla upp min stora displaybox med nybundna sandräkor och imitationer av pungräkor, så jag kan lägga återstående av den kalla mörka perioden på laxflugor av olika sorter, stora som små som kommer fyllas upp i den andra delen av displayboxen, samt i min laxask som jag kommer ta med mig under mina besök till allehanda laxälvar säsongen 2018. Dock är det några månader tills dess, så nu är det väntans tider, en lugn period med olika bindmaterial som skall nyttjas till bästa manér.
 
Gott att räkavdelningen är avklarad redan så kan jag lägga fokus på övriga flugor inför säsongen 2018!
 
 
Tanken var att delta i årets omgång av Irish Fly Fair, men hälsan satte stopp för det i sista minuten, så i år fick jag vara hemma och kurera mig istället, men som lite "plåster på såret" så kom en överraskning till mig av arrangörens syster...
 
...en virkad docka ca 30cm lång i form av en flugfiskare i tweed och flugspö...en "Mini Peter"!!! Med väska, glasögon samt etikett...kan tro att jag blev glad för detta, den har fått en särskild plats i min flugbindarstudio!
Jag vill rikta ett särskilt STORT TACK till Elaine Munn för detta! (Bild/Copyright, Peter Scheffler 2017)
 
 
För en tid sedan var jag på besök nere i mina hemmadomäner i Falkenberg och passade på att hälsa på en av Sveriges Grand Old Gentlemen inom flugfisket - Claes Hederstierna, tillsammans med med min nära vän Tomas Johansson. Claes skänkte sex av hans egenbundna klassiska streamerflugor för öringfiske och signerade ett ex blankt papper som jag hade en tanke att försöka göra ett montage av senare under hösten...
 
...och så här blev resultatet, med gammaldags text på flugornas namn, samt att det hela kompletterades av en karta från 1926 över det område som varit Claes favorit för sitt sökande av vackra öringar. Med fyra paspatui för att få ett "Djup" i mantaget och rätt nyans så det blir rätt harmoni på helheten av inramningen. Blev rätt nöjd med resultatet, den får en passande plats i flugbindarstudion!
 
Jag tycker om att formge och vara kreativ på annat sätt än att bara skapa lax samt havsöringsflugor, har alltid haft en ådra för det estetiska, så det kommer fram fram på ett eller annat vis med jämna mellanrum när inspirationen finns där. Så detta kommer jag att ta användnig av i ett framtida "Pojekt", men det tar vi då!...
 
I väntan på Laxens återkomst, lite inspiration och pysslande! (Bild/Copyright, Peter Scheffler 2017)
 
Önskar er läsare en fortsatt senhöst och kommande vacker vinter!
 
 
Med vänligaste hälsningar!
 
 
 
 
Peter Scheffler

Oktober månad!

Onsdag 1 november
 
 
Oktober månad har varit en händelserik period, åtminstånde gällande flugfisket och en del andra positiva inslag under denna höstsprakande månad med lövträdens variation av färgade löv, samt älvar fyllda med nystigna laxar och öringar. 
 
Eftersom lax och havsöringsfisket är över i mina hemtrakter på Hallandskusten så finns det möjlighet att förlänga säsongen med ytterligare två veckor i form att besöka Forshaga och Klarälven, går dock ej att jämföra med havsvandrande Atlantlax, men....trevligt ändå att få känna på de urkrafter som laxen bjuder på. 
 
Den 7:e oktober till 8:e hade jag bjudit in ett tiotal vänner inom flugfiskebranschen till ett gemensamt flugfiske efter Klarälvslax samt Gullspångsöring i Klarälven på två av de zoner som finns att fiska på I Forshaga. Lördagen spenderades dagen under den ljusa tiden med att se om vi kunde lyckas att få varsin lax på våra flugor, lördag kvällen samt söndag förmiddag var det fokus med att binda klassiska fulldressade laxflugor. Vi hade dessutom inslag av Tweed tema under lördagens middag som avrundades med en gruppbild i min flugbindarstudio. Då detta var första försöket att arrangera ett sådant upplägg ville jag inte ta ut för mycket i förskott utan det fick bli som det blev, dock....det visade sig att samtliga deltagare som var med, mig inkluderad blev jättenöjda!
 
Vill passa på att rikta ett tack till er som valde att vara med denna helgen, samt även ett tack till Forshaga fiskecamp! Jag är evigt tacksam för de fina vänner jag har, och det är härligt att få vara en del i flugfiskets värld!
 
Här följer nu en bildserie för detta arrangemang:
 
Lördagens första som jag lyckades kroka efter att ha tappat två tidigare...
 
 
...den största denna säsongen var 87cm och kämpade på...
 
 
...så det tog en stund innan jag fick landa den...
 
 
...en rejäl hane!
 
 
Kompisen Anders Ståhl med en landad lax från land...
 
 
Fanns stora mängder av lax i älven och åtta av oss tio fick lax denna lördagen...
 
 
...både från båt samt land!
 
 
Efter middagen togs det en gruppbild i min flugbindarstudio, innan vi placerade oss i flugbindarrummet...
 
 
...trevligt umgänge, summerade dagens laxfiske och diskuterade laxflugor...
 
 
...kvällens klassiska laxfluga skulle bli en Durham ranger i storlek 1/0 som jag band med vägledning av Anders Ståhl...
 
 
..."Tea time!"...
 
 
....ett studerande av av Anders Ståhls fantastiska laxflugor...
 
 
....riktiga konstverk (Green Highlander), här tillsammans med ett gammalt handstäd...
 
 
...söndagens fluga blev en klassisk Lady Caroline även denna vägledd av Anders Ståhl - tack vare detta blev jag ganska nöjd med mitt bidrag till fluga.
 
Summa summarum - en fantastisk helg med samtliga vänner som kom, där vi fick dela både ett fantastiskt laxfiske samt samkväm och flugbindningen - åter ett STORT TACK!
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag passade på att fortsätta flugfiska efter lax under denna period fram till säsongsavslutningen den 15 oktober, har aldrig fått uppleva ett sådant fiske med så goda resultat, för att inte tala om naturupplevelsen!
 
Det blev förmiddagspass samt kvällspass...
 
 
...med en del landade laxar!
 
Passade på att vara lite kreativ på hemmaplan med att bland annat rama in flugor...
 
...här med tema havsöring; två inramade räkflugor, bild på min pb havsöring från hemmakusten dekor av blåstång m.m. bilden donerades till SPORTING sportfiske i Örebro i samband med att jag var inbjuden att binda och visa en del av min a flugor på Sporting fredagen den 13:e.
 
 
En och annan dag fram följdes åter igen med att besöka laxarna i älven...
 
...några fler kampvilliga "Prickiga"...
 
 
...som fiskades från båt, lite klurigt att landa lax från båt, föredrar landfisket!
 
Blev inspirerad en morgon och tecknade denna bild, och kombinerade den tillsammans med laxfluga jag har bundit tidigare...
 
...lite influenser av laxflugan Durham Ranger.
 
En av vännerna var på besök till Forshaga från Dalarna, och precis när jag höll på att drilla en lax kom han ner och följde händelsen med sin mobilkamera...
 
 
 
..mobilen ringde mitt i allt, det var fiskecampens föreståndare som ville lämna
meddelande till kompisen via mig...det gick bra dock!
 
 
 
 
 
 
 
 
En värdig avslutning av säsongen!
 
 
För en tid sedan hade jag förberett min teckning och tillhörande laxfluga...
 
...och så här blev resultatet, som skall få en speciell plats.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halloween helg med lite tweed tema tillsammans med familjen, eller rättare sagt delar av familjen, med dottern som ville vara med också...
 
...passade på att ta en runda med min motoriserade moped från 1920, som spottade och frustade fram.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Än en gång det har varit en fantastisk avslutning på laxsäsongen, och det blir spännande och se om det blir detsamma nästa säsong, samt ser fram till att få möta er vänner igen!
 
Så alltmedan flugfisket blir vilande så går vi in i en ny säsong....flugbindandet! Det meditativa och kreativa som förbereder en inför en ny kommande flugfiskesäsong med många fina naturupplevelser!
 
Vänliga häslningar till er!
 
 
 
Peter Scheffler
Flugbindare & Flugfiskare
 

September månad!

Måndag 2 oktober
 
 
September har varit en blöt månad med mycket regn som har höjt vattennivån rejält i älvarna, så tunga sjunkklumpar har fått tillämpas för att nå laxen...ibland tar de, och ibland inte. Så är det med laxfisket!
 
 
Bundit lite nya mönster, denna som jag kallar för lord of the Dusk i stl 7...
 
 
...några reserver är inte fel!...
 
 
...ett par Red Allys Shrimp på dubbelkrok, bör ju vara bra för de humusfärgade älvarna...
 
 
...har ju hunnit med att besöka laxälven på nuvarande hemmaplan, i Forshaga så denna egenbundna version av Gary Dog i stl 7 var användbar vid ett tillfälle...
 
 
...fiska av stryken ett efter ett...
 
 
...tills det händer något....
 
 
...en och annan lax nöp i vingen försiktigt, och en tog flugan utan att tveka!
 
 
Har en del samlade föremål med flugfiskeanknytning som kan passa att ramas in...
 
 
...med äkthetsbevis bla...
 
 
Så här blev resultatet en större inramning med tema ur filmen "A River runs through it" med bland annat Brad Pitt, filmens fluga nr1 får vara med också en - Bunyan Bug!
 
 
En del Tweed tema också i olika sammanhang...
 
 
...med bland annat jag och dottern och vår nya hund tillsammans med sambo besökte Stockholm en lördag för att delta i ett cykel arrangemang - Bike in Tweed" med 175st deltagare, cyklandes på tidsenliga cyklar och tidsenlig klädsel (vårt ekipage i 1930-års stil). Dottern fick första pris för bästa klädseln i barnklassen!!!(Stolt pappa och mamma!!!)
 
Hann även tillbringa de två sista dagarna i mina hemmadomäner - Ätran/Falkenberg tillsammans med närmaste vännen Tomas och fiska lax. Tomas drillade en på fredagen, och jag tappade två på lördagen! Bara att ladda för nästa säsong!
 
Vackert är det utmed Ätrans ringlande älv inne i Falkenberg!
 
 
Väl mött vänner och tillfälliga besökare på bloggen!
 
 
Peter Scheffler

Augusti...sommarens sista månad!

Måndag 4 september
 
 
Sommaren lider mot sitt slut, men som flugfiskare är det starten av en ny period...hösten, som är den mest intressanta i mitt tycke. Framförallt när vi kommer in i september månad! Augusti har varit ganska lugn för min del, vad det gäller flugfisket då annat fått prioriteras som egen hälsa och familjen. Dock har det funnits enstaka tillfällen uti strömmen eller det stilla vattnet...med viss guldkant!
 
Flugbinderiet är ju inte direkt så intensivt mitt under flugfiskesäsongen, dock har det blivit en och annan kreation som fylla sin plats i någon av askarna, och då framförallt för Laxfisket som jag har lagt lite mer fokus på i slutet av augusti, som tradition som tidigare och ut i september månad, innan laxen påbörjar sin lek under senhösten/tidiga vintern.
 
Det klassiska tilltalar mig, så en passande outfit för det lätta flugfisket kommer väl till sitt rätta...
 
Under tre tillfällen besökte jag den närbelägna Klarälven med bland annat Lax och öring. Av dessa tre tillfällen fick jag Lax de två första besöken, och det tredje tillfället tappade jag en....ganska bra statistik ändå!
 
Så då det var mulet och regn i luften valde jag en mörkare laxfluga som jag bundit kvällen innan jag skulle ut vid förtsa tillfället, redan vid första "rundan" nöp en lax i flugan, bestämt och hårt...
 
 
...kanske inte Världens största, men väl en skön känsla i kropp och knopp! Den var 63cm, och stark ändå.
 
Några dagar senare kunde jag inte hålla mig längre, så det blev ytterligare en tur tillbaka till strömmen...
 
 
...och denna gång med något bättre väder och varmare, så då valde jag en av mina egenbundna Silver grey på enkelkrok...
 
 
...även denna gång tog en Klarälvslax flugan hårt, och gjorde tre rejäla luftsprång, kroken satt såpass bra i mungipan att den ej lossnade vid dessa hoppen...Laxen var 67cm. Vid det tredje besöket två dagar senare, var det riktigt gråmulet och regn i luften...denna dag hade jag en Lax som nöp försiktigt i flugan, men släppte, så är det "Easy come, and Easy go!" Men det kommer mer försök under september, samt oktober innan det fisket är över för denna säsong.
 
 
Det har även blivit några besök till mindre vatten med öring/röding samt regnbågsöring...landinsekter har varit gångbart men känsligt...lite utmanande dock!
 
 
Laxen är ju det mest spännande inslaget i mitt flugfiske tycker jag, med den kraft som laxen ger i drillningen är svår att konkurera med, framförallt större individer!
 
 
Nu när hösten kommer så blir det lite mer tid vid flugbindarstädet, inför kommande visningar på diverse arrangemang, mer om det framöver!...
 
 
Ha en god fortsatt flugfiskesäsong!
 
 
Med vänliga hälsningar
 
 
 
Peter Scheffler
Flugfiskare & Flugbindare
 

Juli månad!

Tisdag 1 augusti
 
 
Juli som bjöd på lite variation av friluftsliv, blåbär/vildhallon plockning, flugfiske efter harr i norra delen av Värmland samt hikingtur med familjen i glaskogens naturreservat och övernatting i tält långt från TV, mobiltel, dator/internet och bullrig trafik inpå....en skön tillvaro!
 
 
Väl vid det strömmande vattnet kring Sysslebäck var det skönt att "bara-vara", och njuta av vad naturen hade att bjuda på denna gång...
 
 
...inga vak som visade sig på ytan, så jag valde att flugfiska på djupare vatten med realistiska nymfer, väl förtyngda!...
 
 
...med full fokus uti i strömmen...
 
 
...tills det högg! Blev en och annan harr dessa tre dagar...
 
 
...en skugga närmade sig framför mina fötter medan jag fiskade av en hölja, en ca 2kgs gädda valde att parkera ca halvmetern från mina fötter!...
 
 
...skönt att ta några "Micro-pauser" och bara ta det lugnt med det strömmande vattnet som hypnotiserar mig till sömns...
 
 
...Klarälvens vackra vy, när vädergudarna visar sin bästa sida! Blir en och annan tur igen framöver...snart!
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Under denna månad blev det även en hikingtur med familjen till Glaskogens naturreservat, både jag och sambon var nyfikna på hur dottern skulle uppleva detta, en liten kortare strapats med mat, tält m.m.
 
Förväntningsfulla, all tre att få tillbringa tid ute med moder natur, långt från alla bekvämligheter som de flesta omger sig med. Uppskattar friluftslivets enkelhet, med friheten från vardagens bestyr, och låta naturen heala en in i "Balans"...
 
 
...dottern njöt vardera sekund det märktes, som var på små upptäckar turer kring "campen", kul att det blev så uppskattat, så det lär inte dröja förrän det blir fler turer, och på sikt även flerdagars tur in i fjällvärlden!
 
 
 
Ha en fortsatt skön sommar läsare!
 
 
 
 
Mvh
 
Peter Scheffler

Juni månad!

Måndag 3 juli
 
 
Juni månad, en tajt tid med en del innehåll av studentavslutning, nationaldags firande, kvalitetstid med familjen, lite flugbindning och flugfiske givetvis!
 
Första helgen under juni blev det en kort visit till sälen för att medverka i en Jakt och Fiskemässa som en av de inbjudna flugbindarna, hann dock en kort visit innan för att "Sonda av" ett litet strömmande vatten för att se om det fannns vakande öring eller harr...
 
...en mindre öring vakade utmed selet, och tog på min Griffiths Gnat i storlek 16, övriga delar av sträckan såg spännande ut, så det får bli ett besök vid senare tillfälle framöver!
 
Resten den helgen spenderades tiden vid flugbindarstädet tillsammans med mina kollegor... 
 
...med att presentera olika typer av flugor, jag med en blandad kompott av torrflugor, våtflugor, nymfer, havsöringsflugor samt laxflugor...
 
 
...en av Sveriges mest etablerade veteraner, Leif Ehnström, som även han visade upp blandade kreationer...
 
 
...Per Johansson med sina fantastiska välbundna Spey Flugor för lax...
 
 
...samt den yngsta av oss Max Nygren, som redan nu i unga år visade upp sina vackra flugor.
 
 
Där var blandade utställare i en vacker rustik miljö...
 
...allt från fiskeutrustning, flugfiskedestinationer, vapen, hundtillbehör, mountainbikes, mat och dryck, hantverk m.m.   m.m....
 
...mycket att se på med andra ord! En återkommande mässa som säkerligen är på plats nästa år med.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Den 6:e juni!
 
Vår Svenska Nationaldag som firades i hela landet på olika sätt, samt även i Karlstad, och vad passade inte bättre än att fira detta med fin klädsel och cykla in med familjen och fira denna dag med övriga...
 
...och vädergudarna var med oss denna fina dag!
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Varje år tar vi i familjen en weekend till någon destination som har inslag av djur bland annat, så även i år, till Orsa Rovdjurscenter där vi hälsade på björnar, vargar, tigrar, leoparder m.m. samt passade på att fira midsommar på ett tradionellt sätt i Dalarna...
 
...runt en vacker midsommarstång...
 
...dottern tyckte det var spännande, och vi andra hade det gott med.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Studenttider!
 
Min käras äldsta dotter tog studenten, så då var det att svida om fint åter igen för att hylla dottern...
 
....i sommarskrud...
 
 
...Lycka till Elin med allt som du har framför dig i framtiden!
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Så äntligen!
 
Har längtat sedan förra året att få åter se de vackra vidderna samt de strömmande vatten som erbjuder stor harr och vackra öringar, så det kändes gott i själen att få förbereda packningen...
 
...med bland annat splitcanespö och nybundna flugor av alla de slag...
 
 
...mestadels nattsländeimitationer...
 
 
...för ovan ytan, i ytan samt...
 
 
...under ytan!
 
Eftersom jag fyller år denna vecka är det som fin födelsedagspresent, och det blev en överraskande start redan första dagen...
 
...med en vacker öring (51cm) som visade upp en rejäl kampvilja, så det tog sin lilla tid att drilla denna vackra öring, efter en snabb bild som givetvis fick friheten åter...en sådan öring är väl värd sin frihet!!!
 
 
Stora harrar var också kampvilliga, inte så skygga som öringen, men ändå inte helt lätt att lura till hugg...
 
 
...åter en av de större som tog på torrt...
 
 
...och mestadels väldigt nära land! De största harrarna jag fick var 52, 48, 47, 46,5cm, utöver alla andra som landades dessa dagar. Kändes i hela kroppen och knoppen att detta var friskvård till 100%
 
Juni har varit givande med fina upplevelser, med trevliga möten, samt mycket tid åt familjen, samt vänner som jag har valt att hålla kontakt med, jag är mycket tacksam för att få omge mig med detta i denna stund!
 
Fortsatt trevlig och skön sommar till er alla!
 
 
 
Med Vänligaste Hälsningar!
 
 
Peter Scheffler

Maj månad!

Torsdag 1 juni
 
 
Maj månad har bjudit på fint väder, med vädergudarna på vår sida med värme och sol, vilket har varit efterlängtat efter den långdragna kylslagna våren. Som vanligt kommer första värmeböljan som en överraskning för de flesta. Har själv tillbringat lite tid åt flugbindning, tillbringat mycket tid åt familjen, och återhämtar mig hälsomässigt.
 
Har tittat runt lite på allehanda flugmönster som tilltalat på olika sätt med bland annat:
 
Här med en Peacock Feather Fly i storlek 3, som kan bli spännande att få prova under laxsäsongen
i Forshaga bland annat...
 
 
...en klassisk öringfluga, Peter Ross i storlek 12 på hullinglös krok...
 
 
...gul forsslända i storlek 14  på hullinglös krok...
 
 
...några nybundna imitaioner av bibio med nappindikator i storlek 16 på hullinglös krok den med, och som varit framgångsrik i klubbvattnet under första besöket när mängder av bibios svärmade, fick en fin öring som steg upp och tog flugan fint i ytvattnet - en s.k. " Match the Hatch", öringen släppte själv från flugan efter kort drillning, så det var en äkta "Catch & Release"!
 
 
Besökte klubbvattnet en andra gång i samband med att nya medlemmar skulle introduceras med allehanda information utav en styrelsemedlem. Passade på att pröva fiskelyckan med mitt numera splitcaneflugspö som kommer vara med mig framöver...
 
...efter att konstatera att fisken inte ville stiga på torrt, så var det bara att testa djupgående fluga, vilket resulterade ett försiktigt nyp så att fluglinan sträcktes försiktigt och fisken skymtades på ytan...
 
 
...det vart en kampvillig regnbågsöring, som fick friheten åter ner till det svala djupet.
 
 
Passade på att njuta en stund i det fina vädret, och låta solen "Ladda upp" mig med D-vitaminer, vilket kan behövas efter den långa mörka perioden under vinterhalvåret - härligt åter igen en ny flugfiskesäsong!
 
 
Mina nära vänner Tomas och hans son Rasmus valde att besöka min hemmakust under en helg, tyvärr var det MYCKET trögfiskat efter havsöring, jag hade ett par som följde efter vid ett par tillfällen, men ville inte hugga, thats life!
 
det fina vädret och vackra omgivningarna utmed kusten gör mig påmind om hur vackert vi i vårt avlånga land i egentligen har det!
 
 
Vid ett tillfälle på väg utvadade så är det ungdomar som ......BADAR???(attan vad kallt det måste vara, men tydligen var det 15grader inne i vikens grunda vatten!)...INTE UTAN VADARNA SÄGER VI BARA!!!
 
 
Stillsamma fina kvällar bjöds det på...
 
 
 
...och gott om byten för havsöring och annan rovfisk...
 
 
...vi sökte av flertal rev, med endast mindre havsöring som följde efter flugorna och tvärvände framför fötterna. Jag noterade att mängder av tobis och flertal näbbgäddor var i farten på de platser vi fiskade av. Inte lätt alltid att "tajma" rätt helg när man åker ner, väder spelar en spratt eller så är det fisken som inte vill hugga av olika anledningar. Det är som ett lotteri ibland, ibland vinner man, ibland så går man lottlös! Å andra sidan skulle det hugga ALLTID så kanske man inte heller uppskattar flugfisket efter havsöring, bara naturen och dess skådespel bjuder till det som kompensation till utebliven fisk.
 
Nu när sommaren närmar sig så vill även måltiderna anpassas med lättsammare kost...
 
...med en blandning av skaldjur, sallad bland annat, gäller att njuta av tillvaron också, man lever bara en gång!
 
 
Önskar er skön varm sommar, med fina flugfiskeupplevelser!
 
 
 
 
Med vänligaste häslningar
 
 
 
Peter Scheffler

Tacksamhet!

Söndag 7 maj
 
 
 
Passade att binda en fulldressad laxfluga igår, i "Freestyle" tappning, men det tog tid med tanke på att hälsan är si och så med diverse symtomer, som skakningar, sämre finmotorik och balans, men förhoppningsvis blir det lite bättre - hoppas jag!
 
 
Nu är det ett tag sedan jag band flugor, tre veckor faktiskt, och den värsta chocken har väll lagt sig, så då vill jag VERKLIGEN få sitta vid flugbindarstädet och få vara kreativ. Om inte annat så är det friskvård för mig att meditativt fokusera på något positivt!
 
Så igår, alltmedan dottern tog en tupplur, så hann jag binda en laxfluga i större krokstorlek som lämpar sig väl i detta skedet....
 
...det blev "Freestyle" variant bunden på en Daiichi Alec jackson Spey Fly Hook i storlek #3, med tanke på förutsättningarna fick det ta tid, och det gjorde det, lagom till dottern fått sova ut.
 
Min förhoppning är även att få komma ut någon dag den kommande veckan, till Forshaga och se om Lax eller öring är villig att smaka på någon av mina flugor. Den ovannämnda sparar jag för ett lämpligare tillfälle.
Känns vartfall som om jag kan börja binda lite då och igen nu, beroende på dagsformen, har vartfall ett hopp, om att det löser sig på ett eller annat sätt!
 
Tydliga och realistiska mål förenklar det hela, eller med "Verktyg" som jag tidigare använt mig mycket av i de idrotter jag fått utöva - Målbildsökning! Bestämma VAD man vill, HUR detta skall gå till och NÄR detta skall göras! Är dessa tre frågeställningarna klara, då är det bara att köra på!
 
Jag vill passa på att rikta ett STORT TACK till ALLA ER som gett mig uppmuntrade ord på vägen -
JÄTTE TACK!!! Det värmer hjärtat extra, fint och se hur många vänner man egentligen har när saker och ting förändras i tillvaron - NI ÄR VÄRDA ALL HEDER!!!
 
 
Ser fram att träffa er i något sammanhang!
 
 
Med vänligaste hälsningar
 
 
 
Peter med familj

April månad!

Onsdag 3 maj
 
 
Så äntligen premiärmånad!...efterlängtat, men dock ingen garanti att det blir landade lax och havsöringar, är så skönt att ändå starta upp flugfiskesäsongen igen! Bara att få tillbringa tid ute vid ett vatten är friskvård i sig!
 
Hade bokat stugan nere på kusten som vi har inom familjen, ca 200meter från ett av mina favorit rev gällande havsöring, så några dagar före påsk var jag nere med min nära vän Tomas och besökte dels Ätrans laxar för en dag och de övriga dagarna på kusten.
 
En ynnest att få vara tillbaka till mina hemmatrakter, och se strömmen i Ätran, omgivningarna, samt en och annan lax som blygsamt visade sig på väg uppströms...
 
 
...vi fiskade av djuphöljorna denna vackra dag, en efter annan...
 
 
...samt utloppen av de strida strömmarna där farten i strömmen övergick från snabbt till lugnt. Jag hade en som stötte på flugan denna dag det var allt. Ändå skönt att få tillbringa en dag på denna klassiska sträcka, och bara insupa atmosfären. Det blir fler besök under denna säsongen, då jag tänkt att lägga lite mer tid åt laxfisket på olika platser, återkommer mer om detta.
 
De övriga dagarna fokuserade vi på havsöringen utmed kusten i mina hemmatrakter. Växte upp ca 300meter från havet, så jag har bra kännedom om sträckan mellan söder om Halmstad till norr om Varberg. Och rev finns det så det räcker...gäller bara att havsöringen har kommit in på grundare vatten efter vintern!
 
Det har varit kylslaget länge under denna våren, så jag har under denna turen valt att använda mig av en av mina favoritflugor för det tidiga vårfisket..."Fiskimitation No1"! Som omnämns i boken "Made in Sweden, möt 12-flugfiskare" utgiven av Flugfiske i Norden. Streamerflugan med inslag av silver, pearl och rosa, funkar inte denna då FUNKAR INGET!!!.......tänkte jag i mitt stilla inre...
 
 
...och till slut så satt den där årets första havsöring, när man minst anar det och står och tappar fokus för ett ögonblick. Havsöringen var 47cm, men fick gå tillbaka och äta upp sig mera, tills nästa besök till mina "Hemmadomäner", vilket blir ganska snart igen.
 
 
Förutom lite flugfiske denna månad, dels på den Hallandska kusten, Ätran med dess lax, så har det även blivit några turer inom Forshaga under korta pass. Under samtlga pass har det förmodligen varit öring som "nypit" i flugan försiktigt och sträckt ut lite lina, de finns där, och de blir förmodligen mer aktiva afterhand som vattentempen stiger.
 
Min hälsa spelar lite spratt med mig sedan en tid tillbaka nu, så det gäller att lyssna på kroppens "Signaler" och ta det som det kommer. Inför turen till Halland hade jag gått ner 8kg, och allmänt si och så. Fick nämligen en diagnos efter några års fram och tillbaka till läkare att jag har leversvikt, med allt vad detta kommer innebära framöver - vi, jag och familjen blev väldigt chockade över detta, så denna påsken har det varit tufft, framförallt mentalt. Redan för drygt 28 år sedan gick jag igenom en pärs som heter duga med stor operation efter fått diagnos som kunde leda till tjocktarms cancer, så det var bara att ta bort den, och snabbt som bara den efter mycket komplikationer!
 
I samband med denna operation vart det komplikationer igen, med akut bukhåls inflammation, där det visade sig att bukhinnan blivit punkterad under den stora operationen och all magsyra fyllde bukhålan. På den tiden var jag som mest vältränad och höll på med Karate på elitnivå, som var min räddning då! För att ta mig igenom detta så satte jag upp tre delmål förutom att bli frisk igen...1. ta officiellt svart bälte för en av dåtidens högst rankade Japanska utövare i stilen Shotokan.....2. Att komma bland de 10bästa på SM i Karate.....3. Söka in på utbildning med ledar/idrottinriktning.
 
Resultatet blev som följer att under hösten 1992 när vår klubb deltog i stort träningsläger där ca 300st deltagare var med under ledning av Japanen, Taiji Kase/Karate mästaren grad 10dan tillsammans med hans kollegor. Vi var 11st som skulle upp för svart bälte, vi var tre som klarade detta, och jag var en av dessa tre!
 
Lite blandade privata bilder från tiden då jag var som mest aktiv i Karate åren mellan 1982 - 1998...bild överst vänster 1998....bild överst höger 1985, jag i luften med splitkick....bild nederst med mig i förgrunden kontrar med snurrspark vid motståndarens attack.
 
 
Samma år var vår klubb med i SM i Karate, i Borås har jag för mig, vi slutade på en 8:e plats. Samma höst sökte jag in till tre olika idrottsutbildningar...BOSÖN Elittränarcenter + Lillsved samt Jämshög IFHS, jag kom in på alla tre men valde BOSÖN Elittränarcenter, efter inrådan av den studievägledare som hade gått igenom min meritförteckning, och så blev det!
 
Avslutade studierna på BOSÖN som idrott/friskvårdskonsulent. I samband med detta bestämde jag mig att det finns INGA hinder om vad man vill i livet...TA ETT BESLUT OCH KÖR SEDAN PÅ DEN LINJEN!!! Sedan dess har jag följt mitt hjärta, och INTE vad alla andra vill att man skall göra. Satt nya mål, förverkligat mängder med saker som bland annat: utbildad skidlärare, utbildad klätterintsruktör, windsurfat, tävlat i mountainbike, havskajakguidening, multisport, randonee turer i Alperna, tävlat i telemark/alpint, hållt på med westernridning/uppvisningar/resor till Montana, sportfiske i alla möjliga former...många olika yrken. I Sveruge och utomlands....och så mycket, mycket mera!
Men jag skall inte dra allt i detta forum, med allt jag har gjort...och då paralellt med varandra! Kan bli något annat av dessa erfarenheter...jag har har en idé om detta...
 
Men åter till nutid, känns tufft att få besked om leversvikt...hur skall jag lägga upp en plan nu? vad är mina förutsättningar idag? förberedelser för mina kära och min härliga dotter?....jag har även där en plan, som kom upp i mina tankar redan den första natten efter jag fått beskedet om denna tråkiga diagnos. Men det har väll alltid varit så med mig vare sig det har handlat om idrottandet, jobb, ideella uppdrag, fritidsaktiviteter...att ALLTID tänka "Pro-aktivt"! Ni som känner mig på djupet sedan länge vet....eller om jag skall sammanfatta det som en del av mina närmaste gamla vänner sagt...."Peter du är ÄCKLIGT målmedveten!!!"..."det du fått förverkliga borde skrivas ner i en bok".....hmmm???...vill inte måla upp mig här utan bara ger er ETT uppdrag, att INTE lyssna på "Jantelags-anhängare"....du stakar ut DIN väg, och följer den med DITT hjärta!
 
Som ett resultat av detta besked har jag bestämt att sälja av mycket av mina tillhörigheter som ligger och tar plats så som tex: friluftsprylar/kläder + sportutrustning/kläder + en del fiske/flugfiskeprylar(inte allt dock!) + annat som dvds, cds, facklitteratur, hemelektronik, kläder, barnkläder, lite antika föremål + loppisfynd m.m. allt är av bästa märkeskvalitet, det andra skänks till organisationer.  
 
Detta sker lördagen den 27 maj kl. 10.00 - 14.00, i vår trädgård på Skolhusvägen 2, Karlstad(Skåre)...med en hjälpande hand av mina närmaste vänner ifrån Värmland där vi bor. Summan vi får in kommer gå till min dotter!
 
 
                        Ni är varmt Välkomna!
------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
I samband med beskedet som kom under skärtorsdagen, så hade vi en planerad resa till Universeum i Göteborg mellan långfredagen till påskaftonen, och det var tur det, så tankarna kunde flyta iväg åt andra saker, och intryck... 
 
...som bland annat denna enorma stora öring på Universeum, den uppmuntrade mig till att få komma ut i något strömmande vatten denna säsongen och presentera en och annan fluga!  :0)))
 
 
Mycket intryck blev det för familjen, framförallt Lilltjejen som ville se ALLT!...PÅ EN GÅNG!!! :0))) 
 
 
Här studerar familjen de vattenlevande djuren...
 
 
...Lilltjejen på djungelsafari!
 
Lite flugbindning har det blivit också men endast lite, i samband med ett skov så sattes det in en stor dos medisin som gör att jag blir skakig, tappar balansen, och finmotoriken....lite frustrerande när man binder flugor, tråden går av, tappar dubbingnålen, skakar om hönderna så en hand fpr hålla fast den andra när vingen skall bindas in osv, osv...men det blir bättring på sikt fick jag höra efter sista kontakten med sjukvården...men skam den som ger sig!...
 
...den här bland annat gjordes kort efter beskedet, och med bivärkningarna av medisinen tog det ca 1timme och 20min innan jag var nöjd...cirka en timme mer än vad det skulle ha tagit normalt för mig!
 
Men jag kommer INTE ge upp, nya delmål och ett huvudmål är i fokus nu framöver....PUNKT SLUT!
 
I WILL FIGHT THIS BATTLE TO!!!
 
 
 
Så förutom framtiden med min goa familj och nära vänner...så blir det ett och annat besök till de "Prickiga"!
 
 
 
 
Vänligaste hälsningar!
 
 
 
          Peter Scheffler
 Idrott/Friskvårdskonsulent,
 Flugbindare & Flugfiskare
 
 
 
 
 
 
 
P.S: "Man lever bara en gång...sikta högt, ödmjukt dock!"
 
 
 
 

Vårregnbågen!

Dags att fylla upp min steamerask med några nybundna färgglada streamers med inriktning för regnbågsöringen inför påsk.
 
 
Dessa har varit effektiva tidigare, så de får följa med till ett och annat P&T vatten nu under våren tills värmen slår till ordentligt, och att det blir varmare i vattnet för de prickiga.
 
Stora och fluffiga i gult och rött, med ett par strån av crystalflash i stjärtdelen för extra effekt, bundna i storlek 6.
 
 
 
Mvh
 
 
Peter

Havsöringen

Måndag 3 april
 
 
Under en kort period i april brukar havsöring söka efter borstmasken, som man kan se frisimmandes inne i grunda vikar. Händer ibland att en och annan större havsöring som landats har hela munhålan fylld med dessa blå/gröna långa rejäla proteinbomber krälandes i munnen. Men för havsöringen är detta säkerligen en viktig munsbit under våren för öka sitt sitt grundliga hull.
 
 
Så¨några av dessa får bindas upp...
 
...den blå/gröna med sipprande mjölke i bakdelen, samt den sandfärgade, som brukar komplettera varandra väl under april månad. dessa är bundna på en flätlina 0,10, i tre öglor och med skilda dubbingnyanser/material i vardera som jag flätar samman, för att de säkert skall hålla "OM" det skulle smälla på ett större exemplar av havsöring! Dessa är ca 10cm långa, med endast krok i stjärtdelen, den främre nyper jag av, det har räckt under de åren jag har fiskat med dem. Havsöringen brukar ändå ta VÄLDIGT försiktigt i ändan av flugan, och där sitter kroken. Har valt att använda mig av en s.k. "Conehead" på det främre krokskaftet, det gör att imitationen får en effektiv, och rörlig gång i vattnet. Kropps materialet i sig, gör denna borstmask variant väldigt levande och pulsernade när den väl är riktigt indränkt.
 
Sedan är det bara kruxet att tajma borstmaskens "Tid", då det endast handlar om någon/några dygn som man ser dessa större frisimmande ormar. Men....man vill INTE vara utan dessa imitationer ifall detta är flugan för dagen!
 
 
 
 
Tajt Line!

Norge inspirerar!

Fredag 31 mars
 
 
 
Förutom harr och öringfisket i Norge, finns det enormt vackra sträckor för Laxfisket också, och det är dags att göra något besök till ett sådant vatten i sommar. Så vad kan inte vara mer passande än att binda upp en serie av Laxflugor för det flugfisket!
 
 
 
Börjar med ett välkänt klassiskt namn på en sådan laxfluga....
 
 
...nämligen Green Highlander på en Partridge "Patriot" Salmon Up-Eye double i storlek.
 
 
 
Önskar er en trevlig helg!
 
 
 
 
 
Peter Scheffler
 

Splitcane och nya laxflugor!

Söndag 26 mars 
 
 
Har fått en "Nystart" i mitt flugbindande samt det kommande flugfiskande, känns som en ny "era" för mig. Jag fick känna på flugfisket med splitcanespö ordentligt för drygt en vecka sedan, och nu är det kört! Så mitt beslut är fattat, att byta ut kolfiberspön till splitcanespön istället!
 
Mitt nya lättare flugfiskespö av splitcane(bambu) med den kända taperingen Leonard...
 
 
 
...vackert hantverk detta!
 
I väntan på ett enhands laxfiske spö, även det ett splitcanespö(bambu) så har jag hunnit binda upp lite laxflugor på enkelkrok i storlek 7, med mönster som bland annat Mickey Finn, egen design av favorit som jag använder under det tidiga vårfisket i humusfärgat vatten, Garry Dog samt Silver Grey...och givetvis i en vacker fanér ask gjord av "Aska-Lasse". denna ask var dessutom djupare än de askar han normalt tillverkar, så det passade bra för mina mindre laxflugor på krok.
 
 
 
Med vänlig hälsningar!
 
 
 
 
Peter Scheffler
Flugbindare & Flugfiskare

Mässhelg och flugfiske!

Söndag 26 mars
 
 
Efter en veckas återspegling av förra helgens Sportfiskemässa i Jönköping, har jag nu "Landat" med planering för kommande flugfiskesäsongen.
 
Sportfiskemässan inleddes med flugfiske i Baltaks strömmande vatten för de av oss flugbindare som ett samkväm.
 
Märktes att våren är på gång nu....med bland annat snödroppar som hade sökt sig upp ur jorden för att få lite ljus och solenergi... 
 
...utöver fisket blev det en gemensam lunch över öppen eld, det värmde gott i kroppen då det var lite kylslaget i den tidiga vårluften.
 
Efter att jag tappat tre fiskar på förmiddagen, så spräcktes nollan under eftermiddagen....härlig känsla att få landa årets första fisk i form av en regnbågsöring, och framförallt med mitt nya flugspö, ett splitcanespö....det var "känsla" det!...
 
 
...det blev även en andra regnbågsöring senare, så jag även då fick känna på splitcanespöt in action, något helt annat i jämförelse med ett kolfiberspö! Så från och med nu blir det BARA canespön för min del, förutom på kusten!
 
Väl på självaste sportfiskemässan satt vi flugbindare tillsammans utmed "Flugbindargatan" och band, och presenterade våra flugor för allmänheten, och många nyfikna frågor blev det, intressanta diskutioner, samt nya erfarenheter med bindtips och hantering av bindmaterial.
 
Här följer en presentaion av oss som var med på flugbindargatan:
 
Från Norge, Espen Eilertsen...
 
 
 
...från England, Steve Cooper...
 
 
 
...från Norge, Long Nguyen....grym på att binda traditionella klassiska laxflugor(förmodligen den bästa jag har sett!)....
 
 
 
...från Italien, men bosatt på Irland, Enrico Fantasia...
 
 
 
...från Serbien, Nenad Stojkovic...
 
 
 
....från Frankrike, David Gourong...
 
 
 
...från Sverige, David Stenström...
 
 
 
...från Sverige, Peder Wigdell...
 
 
 
...från Sverige, Thomas Roos...
 
 
 
...från Sverige, Ted Sommerlind...
 
 
 
...från Holland, Andre Miegies...
 
 
 
....från Holland, Johan Put(höger)...bild lånad av Alexander Gullstrand
 
 
 
...från Sverige, Martin Ångnell...
 
 
 
...från Sverige, Andreas Andersson...
 
 
 
...från Norge, Jon Strand....
 
 
 
...från Sverige, Per Johansson...med sina fantastiska klassiska speyflugor för lax!
 
 
 
...från Sverige, Niklas Dahlin(Generalen för oss flugbindare)  ;0)
 
 
...från Halland, men bosatt i Värmland, jag...
 
 
 
...en av de som låg bakom allt iordningställande av tex flugbindargatan, vännen Jerry som jag även fått möjlighet att fiska med i Stavreströmmen, Jämtland...
 
 
 
...från Sverige, Ulf Hagström(till höger), vi var några ur flugbindartruppen som fick hålla i workshop för besökare på sportfiskemässan...
 
 
 
...här med Stefan Larsson(mitten)...
 
 
 
...från Frankrike, men numera Svensk och ett stort etablerat namn inom flugbindning, Marc Petijean!
 
 
 
...Christer Holmberg i fronten för Flugfiske i Nordens monter, i bakgrunden Alexander Gullstrand(vänster) och Svanthe Harström(höger)...goda vänner alle sammans!
 
 
 
Jag hade inte tid att ta bilder på alla de utställarna som var på plats i Elmias stora mässhallar, utan lade mest fokus på oss flugbindare, som i sig är som en enda stor familj....ett riktigt gott gäng!
 
Vill rikta ett STORT TACK till Niklas Dahlin som bjöd in mig, samt Huckis, Alexander, Jerry som jag antar var de som snickrade ihop flugbindargatan, har jag glömt någon ber jag om ursäkt för det. Samt flugbindarna, och alla ni andra som var på plats dessa dagar. 
 
Allra minst gänget ur Mälardalens canebyggare som bidrog med mycket tips kring splitcanespön!
 
Påfylld med ny energi och inspiration tar vi alla emot den nya flugfiskesäsongen!
 
 
Väl mött vänner!
 
 
Peter Scheffler


e-mail: mountpeter@hotmail.com
Gästbok
RSS 2.0